Hirdetés
. Hirdetés

Oroszbarát hackercsoport vágott vissza keményen az Anonymousnak

|

A Killnet hackerek vállalták a felelősséget az Anonymous és Zelenszkij honlapját kiütő támadásért.

Hirdetés

A magukat Killnetnek nevező, állítólag oroszbarát hackerekből álló csoport letörölt egy, az Anonymous hackercsoporthoz kapcsolódó weboldalt, a szélsőjobboldali ukrán milíciacsoport, a Jobboldali Szektor egyik honlapját, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök saját honlapját.

Azok a felhasználók, akik kedden megpróbálták elérni az anonymoushackers.net oldalt, nem tudtak hozzáférni, 500-as belső kiszolgálóhibát (500 Error. Internal Server Error.) kaptak, és az oldal szerdán sem működött. A jelentések szerint Zelenszkij és a szélsőjobboldali Pravy Sektor (Jobboldali Szektor) csoport honlapja is elérhetetlenné vált, bár a milícia honlapja szerdára helyreállt.

Hirdetés

A Killnet által a YouTube-ra feltöltött videó az "orosz népnek" szól, amelyben egy csuklyás, hangját eltorzító alak kijelenti: "Üdvözöljük önöket a baráti unió nemzetétől". A hang azt magyarázza, hogy az internet tele van álhírekkel, és arra szólítja fel a nézőt, hogy ne hagyja magát félrevezetni, és "semmilyen körülmények között ne kételkedjen az országában".

A hackerek Zelenszkijt hibáztatják az ukrajnai háborúért, azzal érvelve, hogy "rossz politikát fogadott el", és most "népének életével fizet ezért". Joe Biden amerikai elnököt rövidtávfutónak minősítették, míg uniós kollégáit csupán "amerikai prostituáltaknak, akik nem tudnak semmit tenni".

"Hamarosan vége lesz ennek a konfliktusnak, és a béke a miénk lesz" - nyugtatták meg orosz nézőiket a hackerek, és megjegyezték, hogy az Anonymousnak "jobb, ha helyreállítja a honlapját", amely "szánalmasan néz ki azok után a fenyegetések után, amelyeket a nemzetünk ellen hangoztattak".

A Killnetről kevés információ áll rendelkezésre, és az sem világos, hogy a hackercsoport létezett-e a keddi akció előtt.

Az Anonymous korábban egy sor DDOS-támadást hajtott végre az RT, a Szputnyik és más orosz államilag finanszírozott médiumok, valamint kormányzati és üzleti honlapok ellen. Az orosz hadsereg tagjainak doxxolásáért is ők vállalták a felelősséget.

Egy magát a csoport nevében nyilatkozó Twitter-fiók, a @YourAnonOne csütörtökön bejelentette, hogy a hackerkollektíva "hivatalosan" kiberháborút hirdetett az orosz kormány ellen, míg egy másik fiók, a @YourAnonTV azt állította, hogy feltörték az orosz állami tévécsatornákat, hogy "az igazságot sugározzák arról, ami Ukrajnában történik", és összefüggéstelen, kontextus nélküli klipeket mutattak be szétbombázott épületekről és sérült emberekről.

Az Anonymous viszonylag apolitikus "hacktivista" csoportként kezdett beszivárogni és doxxolni a Szcientológia Egyháztól a darknetes pedofilkörökön át az egyesült államokbeli magán titkosszolgálatokig, mint például a Stratfor és a HBGary. Később politikai irányt vett, részt vett az arab tavaszi felkelésekben, digitálisan beavatkozott az USA oldalán a líbiai és szíriai háborúkba, és csatlakozott az iráni kormányellenes kampányokhoz.

A korábban a hatalomellenes hackerkollektíva orosz média elleni támadásai a nagy közösségi médiaplatformok tevékenységét tükrözik, amelyek többsége megtiltotta az orosz állami kiadóknak, hogy pénzzé tegyék tartalmaikat, vagy akár a legnépszerűbb keresésekben is megjelenjenek. Az EU a hétvégén bejelentette, hogy betiltja az RT összes adását, míg a Facebook, az Instagram és a YouTube az EU kérésére blokkolta az RT és a Szputnyik hozzáférését Európában. A Microsoft a Bing keresőmotorjában törölte az orosz állami csatornákat a rangsorból, és megszüntette a tartalmuk megjelenítését az MSN.com-on, míg az Apple és a Google kivette az RT alkalmazását a boltjaiból.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.