Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország 2025-re leállítja a nyugati szoftverek használatát a kritikus helyeken

|

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag utasította a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőit, hogy 2025-ig szüntessék meg a külföldi szoftverek használatát, amelyek állítólag nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Hirdetés

A The Register jelentése szerint Putyin március 30-án írta alá a 166. számú rendeletet (az ukáz innen letölthető), amelynek címe "Az Orosz Föderáció kritikus információs infrastruktúrája technológiai függetlenségének és biztonságának biztosítására irányuló intézkedésekről". A rendelet másnap lépett hatályba.

"Innentől kezdve a szervezeteknek engedélyt kell kérniük, mielőtt külföldről vásárolhatnak ilyen szintű infrastruktúrához szükséges szoftvereket. Putyin 2025. január 1-jétől megtiltotta továbbá a közhivataloknak és más ügyfeleknek, hogy külföldi szoftvereket használjanak" - írja a The Register.

Hirdetés

A rendelet azt követően jelent meg, hogy számos nyugati technológiai vállalat - köztük a Microsoft - az ukrajnai invázióra válaszul leállította az oroszországi eladásokat. A továbbra is elérhető szoftverek is problémát jelenthetnek, mivel a cégeket felszólították, hogy Oroszországon belül állítsák le a biztonsági frissítések kiadását.

Oroszország ukrajnai inváziója a nyílt forráskódú projektekben a "protestware" elterjedését is kiváltotta, amely az orosz műveletek megzavarására törekszik. Az egyik projektet például úgy módosították, hogy fájlokat töröljön orosz és fehérorosz rendszereken, míg egy másik "békefelhívást" jelenített meg orosz eszközökön.

A The Register beszámol arról, hogy a 166. számú rendelet "felkéri az orosz kormányt, hogy hozzon létre egy olyan csoportot, amely a kritikus infrastrukturális projektekhez szükséges megbízható szoftverek és hardverek fejlesztésére, előállítására és karbantartására összpontosít", amellett, hogy a kormányzati ügynökségeknek is el kell fogadniuk ezeket az új szabályokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.