Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország azonnali hatállyal betiltotta a Facebookot és az Instagramot

|

Az amerikai Meta Platforms IT-óriásvállalatot szélsőségesnek minősítette egy moszkvai bíróság.

Hirdetés

Betiltotta a Facebookot és az Instagramot hétfőn Oroszországban egy moszkvai bíróság, miután anyacégüket, az amerikai Meta Platforms IT-óriásvállalatot "szélsőségesnek" minősítette, mert lehetővé tette az ország állampolgárai elleni online gyűlöletbeszédet. Az orosz főügyészség követelése nyomán meghozott ítélet azonnal hatályba lépett. A bíró elutasította a cég ügyvédeinek az eljárás leállítására illetve elhalasztására irányuló kérelmét.

A bírósági döntés értelmében mindkét amerikai közösségi hálózatot blokkolják, de a WhatsApp üzenetküldő továbbra is működőképes marad.

Hirdetés

A bíróságon felolvasott peres levelezésből kiderült, hogy az Instagram mintegy 4600 olyan felszólítást hagyott figyelmen kívül, amely az ukrajnai háborúról szóló, hamisnak minősített tartalmak eltávolítására irányult, valamint 1800 olyan igényt, amely az illegális tiltakozásra való felhívások törlésére irányult.

Mint ismeretes, a két platform az elmúlt hetekben Oroszországban azért került össztűz alá, mert bejelentették, lehetővé teszik a közösségi média ukrajnai felhasználói számára, hogy erőszakra buzdító üzeneteket osszanak meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába vezényelt orosz csapatok ellen. Később tisztázták, hogy a normál szabályoktól való eltérés csak átmeneti lesz, és csak ukrán területen hajtják végre, hogy a helyiek levezethessék a konfliktus miatti dühüket.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) teljes mértékben támogatta a tiltásokat, az ügynökség képviselője a bíróságon azt mondta, hogy a techóriás akciói "Oroszország és fegyveres erői ellen irányultak". Felszólította a bírót, hogy tiltsa be a két szolgáltatást, és "azonnal" hajtsa végre a döntést.

Az ügyész a bíróságon elismerte, hogy a felhasználók számára léteznek olyan technikai eszközök, amelyekkel megkerülhetik a határozatot, és mégis hozzáférhetnek a Facebookhoz és az Instagramhoz. Biztosította azonban a bíróságot, hogy az oroszokat "nem fogják felelősségre vonni azért, mert egyszerűen csak használják a Meta termékeit".

A gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályváltozások után jogi panaszt nyújtott be, amelyben azt követelte, hogy a Meta platformjait tiltsák be, magát a céget pedig minősítsék szélsőséges szervezetnek Oroszországban. A fejlemény hatására Oroszország blokkolta az Instagramot, amelynek 80 millió felhasználója van az országban. A Facebookot már korábban elérhetetlenné tették, válaszul arra, hogy a platform orosz médiumokhoz tartozó fiókokat tiltott le.

A per nem célozza a másik Meta-termék, a WhatsApp korlátozását, mivel az egyszerűen kommunikációs eszköznek minősül.

A hétfői tárgyaláson az amerikai cég ügyvédei az eljárás megszüntetését vagy elhalasztását kérték a bírótól. Azzal érveltek, hogy a pert nem egy orosz bíróságnak kellene kezelnie, mivel a Meta az Egyesült Államokban van bejegyezve, és emiatt az eljárást át kellene helyezni ebbe a joghatóságba. A védelem azt is kifogásolta, hogy nem kapott elég időt arra, hogy megfelelően felkészüljön az alig több mint egy hete benyújtott perre. Azt is hangsúlyozta, hogy a Meta "nyilvános viták után megváltoztatta politikáját, és most már kijelenti, hogy a oroszfóbia és az orosz állampolgárok elleni erőszakra való felhívások elfogadhatatlanok".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.