Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország új ENSZ-egyezményt szorgalmaz a kiberbűnözés ellen

|

A friss intézkedések még fontosabbá váltak a közelmúltbeli moszkvai terrortámadás után.

Hirdetés

Oroszország felszólította az ENSZ-t, hogy a kibertér szélsőséges célokra történő felhasználását célozza meg egy új egyezmény részeként, amely felszámolja a kiberbűnözést, szemben az Egyesült Államok és szövetségesei ellenállásával - közölte a külügyminisztérium.

Moszkva 2017 óta szorgalmazza az ENSZ-ben "az információs és kommunikációs technológiák bűnügyi célú felhasználása elleni fellépésről szóló átfogó nemzetközi egyezmény" kidolgozását.

Az ENSZ Közgyűlése 2019-ben az Egyesült Államok és szövetségesei határozott ellenállása ellenére jóváhagyta az Oroszország által kidolgozott határozatot, amely a kiberbűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó globális szakértőkből álló különbizottság létrehozásáról szólt.

Az orosz külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés fontossága a "közelmúltbeli tragikus események" nyomán nőtt meg, utalva a Moszkva melletti Crocus City Hall kulurális központ elleni múlt heti terrortámadásra. A kibertechnológiákat használó bűnözés elleni küzdelemnek végre valóban nemzetközi erőfeszítéssé kell válnia - tette hozzá.

Hirdetés

A kibertértől való függőség óriási mértékben megnőtt a banki tranzakcióktól kezdve az oktatáson és a tudományon át a közlekedésig és a katonai technológiákig. A kritikus információs infrastruktúrát ért kibertámadások világszerte milliókat fenyegetnek, beleértve a fejlődő országokat is, amelyek digitális jelenléte jelentősen megnőtt - közölte a minisztérium.

"A vezető nyugati országok viszont igyekeznek fenntartani a globális információs tér feletti ellenőrzést, és megakadályozni az egyenlő és tisztességes együttműködés modelljére való áttérést ezen a területen" - jegyezte meg a dokumentum.

Moszkva azt várja az új egyezménytől, hogy "aláássa a Nyugat digitális hegemóniáját", és a szerződést az Európa Tanács által kidolgozott 2001-es Budapesti Egyezmény szükséges leváltásának tekinti.

Orosz diplomaták szerint a legtöbb nyugati ország kezdetben ellenezte egy új, az összes állam érdekeit figyelembe vevő dokumentum ötletét, ehelyett ragaszkodtak a Budapesti Egyezmény hatályának kiterjesztéséhez.

Januárban az ENSZ különbizottságának képviselői Bécsben megvitatták az egyezménytervezetet, ami elégedetlenséget váltott ki Moszkvában a dokumentummal kapcsolatban.

"Oroszországgal ellentétben Washington az ENSZ és a budapesti egyezmények maximális harmonizációja mellett foglal állást" - közölte a minisztérium. A diplomaták megjegyezték, hogy "átfogó dokumentum" helyett az Egyesült Államok és szövetségesei egy "szűk hatályú és korlátozott tartalmú szerződést szeretnének látni, amely nem róna semmilyen kötelezettséget a kollektív Nyugatra és informatikai vállalataira".

A szerződés végleges változatáról a nyáron, New Yorkban tartandó ENSZ-ülésen tárgyalnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.