Hirdetés
. Hirdetés

Pentagon: végzetes veszély fenyegeti az északi-sarkvidéki bázisokat

|

Az amerikai katonai bázisok nem készültek fel a felmelegedő időjárás hatásaira.

Hirdetés

Miközben Oroszország arra figyelmeztet, hogy a növekvő nyugati katonai tevékenység az Északi-sarkvidéken konfliktusokat szíthat, a Pentagon egy másik, a térségben észlelt fenyegetés - a klímaváltozás - miatt is hangot adott aggodalmának.

A sarkvidéki és szub-sarkvidéki amerikai katonai bázisokon már eddig is keletkeztek károk a változó időjárási minták miatt, beleértve a repedezett kifutópályákat és a nagyobb áradásokat, de továbbra sem készültek fel az éghajlatváltozás hosszú távú hatásaihoz való alkalmazkodásra - jelentette múlt héten a Pentagon főfelügyelője.

Hirdetés

A veszélyt figyelmen kívül hagyták annak ellenére, hogy a Pentagon 2019-es, a kongresszusnak címzett jelentése szerint az éghajlatváltozás nemzetbiztonsági kérdés, amely potenciális hatással lehet az amerikai katonai missziókra és bázisokra.

A főfelügyelő a tervezési hibákért azt okolta, hogy a védelmi minisztériumban nem helyeztek hangsúlyt az amerikai bázisok "éghajlati ellenálló képességének" biztosítására. "A katonai létesítmények vezetői a meglévő időjárási és energetikai kihívásokra összpontosítottak, ahelyett, hogy elemezték volna a létesítményeik infrastruktúráját, eszközeit, valamint a küldetéseinek az éghajlatváltozásnak való kitettségét és sebezhetőségét" - áll a jelentésben.

A főfelügyelő hat sarkvidéki és szub-sarkvidéki bázison tett látogatásai során megállapította, hogy a parancsnokok nem voltak tisztában a rugalmassági tervezésre vonatkozó követelményekkel, amelyet egy 2016-os Pentagon-irányelv rendelt el. A bázisok vezetői nem tettek eleget a jelenlegi és tervezett környezeti kockázatok, sebezhetőségek és enyhítő intézkedések azonosítására vonatkozó megbízásnak.

Az Egyesült Államok, Oroszország és más országok növelni kívánják katonai jelenlétüket az Északi-sarkvidéken, legalábbis részben a régió hatalmas kőolaj- és ásványkincskészletei miatt. A felmelegedés új hajózási útvonalakat is megnyitott az Északi-sarkvidéken, ami növeli a természeti erőforrásokhoz való hozzáférést.

Az éghajlatváltozás hatása az Északi-sarkvidéken sokkal súlyosabb, mint a világ legtöbb más részén, ami olyan problémákat okozott, mint például a kifutópályák, hangárok, utak és kőgátak megrongálódása az olvadó jég miatt - mondta a főfelügyelő. Az erdőtüzek pedig magasabb kárenyhítési költségeket okoztak, ráadásul a kiképzési időt is megzavarták.

A Pentagon az Északi-sarkvidéket az amerikai nemzetbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiónak tekinti. "A stratégia szerint az Északi-sarkvidék az USA elleni támadás potenciális vektora, olyan régió, ahol Oroszország és Kína szabadabban tevékenykedik, és stratégiai folyosó az amerikai erők számára az Indo-csendes-óceáni térség és Európa között" - mondta a főfelügyelő.

Egy magas rangú orosz tisztviselő azonban vasárnap egy potenciálisan nagyobb aggodalomra figyelmeztetett az Északi-sarkvidéken. Az Egyesült Államok és más NATO-tagok növekvő katonai tevékenysége a térségben "növeli a nem szándékos incidensek kockázatát, amelyek a biztonsági kockázatok mellett komoly károkat is okozhatnak a törékeny sarkvidéki ökoszisztémában" - mondta a TASZSZ-nek Nyikolaj Korcsunov, az Északi-sarkvidéki Tanács orosz képviselője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.