Hirdetés
. Hirdetés

Porig égett az OVH strasbourgi SBG2 adatközpontja - ők vannak a háttérben

|

A pusztító tűznek ráadásul magyar vonatkozása is van.

Hirdetés

Hatalmas tűz tombolt szerdán egy strasburgi adatközpontban, amely során az OVH felhős tárhelyszolgáltató SBG2 adatközpontja teljesen leégett, az SBG1 datacenter nyolc terméből négyet pusztított el a tűz, továbbá leállították a szomszédos SBG3 és SBG4 központok működését is. Itt meg lehet nézni a jelenlegi helyzetet >>> A lángokat másnap reggelre sikerült megfékezni a közel 200 tűzoltónak.

Hirdetés

Bár a hírek szerint még nem tudni, mi idézte elő a tüzet, de nem árt tudni, hogy a porrá égett helyszín nem egyszerű szerverpark volt, hanem a kiberalvilág bűnözői köreinek egyik fontos szerverközpontjának számított - mondta a computerworld.hu-nak Török Szilárd, aki hasonló témában tart majd előadást az április 14-ei SecWorld konferenciánkon. Ráadásul a VeraCrypt titkosító programot is itt fejlesztették, ez a bűnözői körök egyik legkedveltebb open source megoldása, így viszont akár azzal kapcsolatos bizalmas informaciók is kikerülhettek - például magukhoz a fejlesztőihez vezető út. Igen nagy esély van arra, hogy titkosszolgálati esemény történt, amely során - ha már legális eszközökkel nem tudtak fellépni ellenük - ellehetetlenítették a kiberbűnözők tevékenységét. Az adatközpont egyébként könnyűszerkezetes épület volt, és úgy tűnik, hogy valami miatt nem lépett működésbe az automatikus oltórendszer.

Videó az oltásról:

Az OVH a világ egyik legnagyobb tárhelyszolgáltatója. A cég VPS-t, dedikált szervereket és más webes szolgáltatásokat nyújt, összesen 27 adatközpontjából Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. A balesetben sem az OVH dolgozói, sem a tűzoltók nem sérültek meg. Az incidens során ügyfelei a világ minden pontjáról jeleztek meghibásodásokat, rengeteg alkalmazás és weboldal elérhetetlenné vált. 

Az OVH vezetője, Octave Klaba március 11-ei jelentése:

Az érintett ügyfelek többek között a Bad Packets kiberbiztonsági cég, a Lichess.org sakkszerver, a Deribit bitcoin tőzsde, az AFR-IX telekommunikációs cég, a VeraCrypt titkosító program, a eeNews Europe hírügynökség, a Centre Pompidu művészeti központ, az Imagify képszerkesztő online szolgáltatás, a Rust című multiplayer játék egyes európai szerverei és mások oldalai.

A MikroVPS szerverei is a tűz miatt váltak elérhetetlenné

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.