Hirdetés
. Hirdetés

Simán le lehet buktatni a deepfake videókat

|

A hamis videók felismerésére új eljárást dolgoztak ki amerikai kutatók. A technológia a szívdobogás okozta apró bőrszín-elváltozásokat figyeli, és 90 százalékos biztonsággal szűri ki a csalásokat.

Hirdetés

Rendkívül nehéz lépést tartani a deepfake technológia fejlődésével. Szinte minden hétre jut valami hajmeresztő hír ezzel kapcsolatban: legutóbb Tom Cruise-ból csináltak TikTok sztárt, egy anyuka pedig a deepfake segítségével igyekezett kirúgatni lánya vetélytársait az iskolából. 

Miután pedig kiderült, hogy a szemek buktathatják le a mesterségesen generált profilképeket, a Binghamton University kutatói olyan megoldással álltak elő, amely súlyos csapást mérhet a hamisítókra, ugyanis 90 százalékos biztonsággal ismeri fel a kamuvideókat. A tudósok, akik az Intel számítógépes szakembereivel dolgoztak együtt, a pulzus okozta változásokra alapozzák felismerési eljárásukat.

Hirdetés

A FakeCatcher nevű eszköz nézi a bőrszínt, és figyeli azokat apró változásokat, amelyek a szívverés hatására jelentkeznek. A technológia azt a fotopletimozgráfiának, röviden PPG-nek nevezett eljárást használja, amelyet különböző hordható eszközökben, például az Apple Watchban is mérik a szívritmust. A rendszer az arcbőr különböző részeiről származó PPG jelek konzisztenciáját ellenőrzi: a deepfake videókban ilyesmiről szó sincs, hiszen a hamisító program nem kap ilyen információkat. A valódi videókban viszont a vér ugyanúgy áramlik az arc mindkét felén.

A csapat az Intel közreműködésével rendkívül bonyolult fiziológiai adatrögzítő laboratóriumot épített ki a fejlesztésekhez, amelyben 18 videokamera szegeződik az önkéntesek arcára, emellett 3D képeket és hőkamerás felvételeket is készítenek, és fiziológiai szenzorokat is bevetnek. Egy egyszerű, fél órás munkamenet során olyan mennyiségű adat képződik, hogy a számítógépes feldolgozása fél napig is eltart.

A FakeCatcher technológia egyelőre fejlesztési fázisban van: ha elkészül, a kutatók szerint nem csak a deepfake ellen lehet majd bevetni, hanem a távgyógyítást is segíteni fogja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.