Hirdetés
. Hirdetés

Sosem volt még ennyire veszélyes Linuxot használni

|

Óriási mértékben nőtt a Linux-felhasználókat célzó kártevők száma.

Hirdetés

A Linux fellendülőben van, egyre több eszközön fut ilyen operációs rendszer. Ám a népszerűséggel elkerülhetetlenül megérkeznek a csalók is. Az új jelentések szerint a szoftvert célzó rosszindulatú programok száma 2022-ben csúcsot döntött, minden korábbinál több malware törzset fedeztek fel.

Az Atlas VPN fenyegetéselemző platformjának (AV-ATLAS) adataira támaszkodó megállapítások szerint 2022-ben 1,9 millió új Linux malware fenyegetést detektáltak, ami 50 százalékos növekedés az előző évhez képest. A legtöbb új linuxos kártevő-mintát az év első három hónapjában fedezték fel, nem kevesebb, mint 854 690 törzset. A második negyedévben ez a szám 3 százalékkal 833 065 új törzsre csökkent. A Linuxra szánt rosszindulatú programok fejlesztői az év harmadik negyedévében szabadságra mehettek, mivel az új észlelések száma 91 százalékkal 75 841-re esett, az utolsó negyedévében azonban a számok ismét emelkedésnek indultak, 117 százalékkal 164 697-re nőttek - írja a TechradarPro.

Hirdetés

Kutatók szerint a Linux a fenti eredmények ellenére még mindig "rendkívül biztonságos" operációs rendszer, mivel nyílt forráskódú jellege lehetővé teszi, hogy a technológiai közösség folyamatosan felülvizsgálja, és ez kevesebb kihasználható biztonsági rést eredményez. Emellett a Linux korlátozza a felhasználók rendszergazdai jogosultságait, és a szélesebb körben használt operációs rendszerekhez, például a Windowshoz képest még mindig kevesebb rosszindulatú program veszi célba.

A csalók azonban várhatóan nem állnak le, hanem továbbra is kitartóan vadászni fognak a világ ötödik legnépszerűbb operációs rendszerének sebezhetőségeire, ezért a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak egyaránt mindig résen kell lenniük - figyelmeztettek a szakemberek.

Jóllehet, a Linux használata közel sem oly elterjedt, mint a Windowsé, vagy a macOS-é, de széles körben alkalmazott operációs rendszer. Az androidos készülékektől kezdve (amelyek Linuxra épülnek), a Chromebookokon, videokamerákon, viselhető eszközökön át a mindenféle szerverekig (webszerverek, adatbázisszerverek, e-mail szerverek stb.) végpontok tízmillióin fut Linux.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.