Hirdetés
. Hirdetés

Súlyos pszichológiai problémákat okoz az online zaklatás

|

Az online bántalmazás a legtöbb fiatal áldozat esetében komoly egészségügyi és szocializációs problémákat okoz.

Hirdetés

A "Virtuális Felnövés - Behálózott gyerekek" tanulmány, amelyet az iconKids és a Kaspersky Lab közösen adott ki, rámutatott, hogy az online zaklatás sokkal veszélyesebb a gyerekek számára mint ahogy azt a szülők gondolják.

A cyberbulling, azaz online zaklatás szándékos fenyegetés vagy visszaélés, amely legtöbbször gyerekeket és tinédzsereket céloz meg. Érdekes módon a 8-16 év közötti gyerekek sokkal óvatosabbak, mint szüleik ezekkel a veszélyekkel kapcsolatban. A kutatás szerint a gyerekek csupán 13 százaléka, míg a szülők 21 százaléka gondolja a cyberbullingot veszélytelennek, mindeközben a megkérdezett gyerekek 16 százaléka jobban tart az online zaklatástól mint az offline, fizikai térben elkövetett fenyegetésektől, míg 50 százalékuk egyformán fél az internetes és a fizikai zaklatástól.

A szülőknek egyáltalán nem szabadna lebecsülniük a cyberbulling veszélyét. Annak ellenére, hogy a gyerekek csupán 4 százaléka vallotta be, hogy online zaklatásnak voltak vagy vannak kitéve (összehasonlítva a valós életben elkövetett 12 százalékkal), 10-ből 7 gyerek traumatikus sérüléseket szenvedett.

Az internetes zaklatás komolyan érinti az érzelmi biztonságukat: a szülők 37 százaléka az áldozatok önbizalmának csökkenéséről számolt be, 30 százalék a rosszabb iskolai teljesítményről, 28 százalékuk pedig kínzó depresszióról. A szülők 25 százaléka pedig rémálmokról, 26 százalékuk antiszociális viselkedésről, 20 százalékuk pedig anorexiáról is beszámolt.

További aggasztó tény, hogy a statisztikák szerint a gyerekek 20 százaléka szemtanúja volt az online zaklatásnak és az esetek 7 százalékában még részt is vettek ebben. Nem nehéz elképzelni, hogy ez a szám még magasabb is a valóságban, hiszen a gyerekek legtöbbször eltitkolják ezeket az eseteket a szülők elől, ezért az online biztonság megteremtése nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.