Hirdetés
. Hirdetés

Szelfivel legyőzhető a személyiséglopás?

|

A Tinder társkereső app az Egyesült Államok után Nagy-Britanniában is bevezeti a lehetőséget, hogy szelfikkel bizonyítsuk, valóban bennünket ábrázol a profilképünk. Egyre többen keresnek új utakat, sokan élnek ugyanis vissza mások adataival.

Hirdetés

A személyiséglopás egyre fontosabb és aggasztóbb biztonsági trend. Ahogy a különféle közösségi oldalakat milliárdok használják, viszonylag könnyű bárkinek azt megoldania, hogy másvalaki profilképe, személyisége mögé bújva csapjon be mindenkit. Az efféle magatartás sok mindenre használható a szimpla trollkodástól és lejáratástól egészen a konkrét károkat is okozó átverésekig, amikor bizalomgerjesztő, de valóban más tollaival ékeskedő profilokkal csalnak ki fontos információkat, akár jelszavakat a megtévesztettekből.

Hirdetés

A Facebook értelemszerűen a leginkább érintett mindebben, hiszen "náluk" van a legnagyobb felhasználói adatbázis, amely már két és félmilliárd fölött jár. Egyelőre azonban még ők sem tudtak kitalálni olyan módszert, amivel akár preemptív módon megakadályozható, hogy valaki visszaéljen olyan fotókkal vagy adatokkal, amelyek nem is hozzá kapcsolódnak.

Itt egyelőre annyi fejlődés történt, hogy a rendszerben már elérhető fotókkal hasonlítja össze az újonnan feltöltött képeket az algoritmus, és ha túlzottan nagy egyezést talál, akkor jelez, és ilyenkor érkezik az üzenet az adott júzerhez, hogy befotózott személyi okmányokkal igazolja magát. A másik módszer pedig az, ha egy másik felhasználónak lesz gyanús egy adott profil, ilyenkor jelentheti és a moderátorok igyekeznek kivizsgálni az ügyet.

Persze a fenti módszerek egyike sem bombabiztos. Az algoritmussal az a legfőbb gond, hogy pont mostanában kezd népszerűtlenné válni az automatikus arcfelismerés, egyre többen választják azt az opciót, hogy ne lehessen őket megjelölni és felismerni a fotókon, így az ellenőrző rendszeren is egyre nagyobb lyukak tátonganak. A jelentgetés pedig lassú, alkalomszerű, ráadásul egyre többet hallani arról, hogy a Facebook moderátorainak sokszor irtózatos stressz közepette, másodpercek alatt kell dönteni egy-egy bejelentésről, így sok a hiba is.

Önkéntes bizonyíték

A népszerű randiapp, a Tinder idén januárban egy újfajta profilkép-ellenőrző szolgáltatás tesztelését kezdte meg: elsőként az Egyesült Államokban élő felhasználóknak kínálta fel a lehetőséget, hogy önkéntes alapon verifikálják profilképüket, és most Nagy-Britanniában is bevezeti az újdonságot.

Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy a társkereső app meghatározott szögekből két szelfi elkészítésére kéri a felhasználókat, és a fotókat összehasonlítja profilképükkel. A kiértékelést emberi asszisztenciával mesterséges intelligencia végzi, és ha a folyamat eredménye pozitív, az ellenőrzött profilkép alá kék pipa kerül.

Forrás: Tinder

A Tinder igazgatója, Elie Seidman a szolgáltatás bevezetésekor arról beszélt, hogy nap mint nap milliók használják az appot társkeresésre, és a Tinder a legkorszerűbb technológiák felhasználásával az ő biztonságérzetüket akarja erősíteni. A szolgáltatás valóban komoly előrelépés ebbe az irányba, hiszen ahol a jelet látjuk, nyugodtak lehetünk afelől, hogy nem vagyunk átverve, valóban azzal csevegünk, akit a csábító profilkép ábrázol. Persze ez is egy lassú és önkéntessége miatt esetleges módszer, de ha "divatot" sikerül csinálni belőle, talán egyre többen kipróbálják, és akár más szolgáltatásokra is átterjedhet.

Az amerikai bevezetéskor a Tinder nem csinált titkolt belőle, hogy kedvező fogadtatás esetén a világ más régióira is kiterjeszti a szolgáltatást. Európában Nagy Britannia az első szerencsés, de később további országok bekapcsolása is várható - hogy mikor, egyelőre nem ismert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.