Hirdetés
. Hirdetés

Tisztogatásba kezd a Facebook

|

Felvette a kesztyűt a közösségi hálózat üzemeltetője: leszámol a tízmilliószámra létrehozott hamis felhasználókkal. Remélhetőleg valós profilok nem esnek áldozatul az akciónak...

Hirdetés

hamis kattintások a Facebooknál
hamis kattintások a Facebooknál

Egy hónapja írtunk a Limited Run nevű cég meglepő állításáról, mely szerint a közösségi lapjára érkező kattintások 80 százaléka hamis, csaló (további részletek itt). Nem sokkal ezután Mark Zuckerberg és csapata hivatalos beismerést tett; viszonylag részletesen ismertette, mi is a helyzet a hamis profilokkal. Legnagyobb részben a duplikált accountok képviseltek; az összes regisztrált felhasználói profil 4,8 százaléka tartozik ebbe a körbe. A második, rosszul besoroltnak titulált kategória 2,4 százalékot tesz ki, míg a leginkább nem kívánatosnak tartott regisztrációk a fent említett 955 milliós tábor 1,5 százalékát teszik ki. Ez ugyan nem tűnik soknak, de még így is 14 millió (!) regisztrációról beszélünk (további részletek itt). Érdekes egyébként, hogy az olyan nagy szervezetek, mint a NATO, is küzdenek a jelenséggel.

Nos, megelégelve az eddigi viszonylagos tétlenséget, a Facebook bejelentette, hogy fellép az üzleti modelljét, bevételeit fenyegető csaló profilokkal és like-okkal szemben. Noha eddig is rendelkezett automatikus védelmi mechanizmusokkal ezek szűrésére, de továbbfejlesztésükkel - a közösségi hálózat üzemeltetőjének állítása szerint - a jövőben még hatékonyabban tudják majd szűrni a nem kívánt accountokat.

A részletekbe Shuman Gosemajunder, a Google korábbi alkalmazottja, aki nemrég még a Facebook kattintási csalásokkal foglalkozó részlegének vezetőjeként tevékenykedett, adott betekintést. Eszerint az üzemeltetőknek jóval nagyobb rálátásuk van a klikkelési szokásokra, mint a hirdetőknek; például automatikusan figyelik, hogy mennyi ideig aktív egy-egy gyanús profil, és ezalatt mit tesz. Ha oldalak százait like-olja, akkor minden bizonnyal csalásról van szó. Emellett olyan tényezőket is monitoroz az üzemeltető, hogy honnan érkeznek a like-ok: ha például olyan rendellenességeket tapasztal, minthogy a rendületlenül like-olgató „felhasználó” nem is rendelkezik ismerőssel, akkor is nagy valószínűséggel hamis accountra akadt a rendszer.

Milyen eredményt várnak a lépésektől? A Facebook szerint a közösségi hálózatban található lapok rajongóik átlagosan egy százalékát fogják elveszteni - legalábbis azok, amelyek nem csaltak direkt, és gyűjtöttek vitatható eszközökkel like-okat. Esetükben nyilván nagyobb lesz a visszaesés.

És hogy ehhez mit szólnak a részvényesek? A bejelentés hatása egyelőre nem látszik: a múlt hét utolsó három napjában a papírok értéke mintegy 5 százalékkal esett.

Facebook részvények 2012.08.29-08.31
Facebook részvények 2012.08.29-08.31

Facebook részvények augusztus végén - továbbra is 20 dollár alatt (forrás: Google Finance)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.