Hirdetés
. Hirdetés

Új év, új fenyegetések: előrejelzés 2016-ra

|

Jelenleg zajlik Budapesten a Kaspersky Lab európai biztonsági hétvégéje, amelynek mai programjában a biztonsági cég szakértői elmondták 2016-os előrejelzéseiket.

Hirdetés

A Kaspersky Lab 42 legjobb biztonsági szakértőjéből álló globális kutató és elemző csapat arra számít, hogy 2016-ban jelentősen növekedni fog a kiberkémkedés mértéke. Először is, drámai változás lesz a fejlett állandó fenyegetések (APT-k) struktúrájában és működésében. Várható, hogy csökken a "állandóság" mértéke, és nagyobb hangsúly kerül a memóriában maradó vagy a fájlnélküli rosszindulatú programokra, amelyek kevesebb nyomot hagynak a fertőzött rendszerben a felderítés elkerülése érdekében.

Emellett a szakértők úgy látják, hogy kevesebb szükség van a magas szintű számítógépes ismeretek demonstrálására, így a beruházások megtérülése fogja meghatározni az államok által szponzorált támadók döntéseit. Éppen ezért lesz növekedés a "polcról levehető" malware-ek újrafelhasználásában a bootkitekbe, rootkitekbe és egyedi fejlesztésű malware-ekbe való befektetések helyett.

Hosszabb távon várható, hogy több új belépő is megjelenik majd az APT-k világában. A kiberzsoldosok száma növekedni fog, ahogy egyre többen szeretnének nyereségre szert tenni az online támadásokból. Ezektől azt várják, hogy pénzért bárkit ellátnak majd a támadásokhoz szükséges szakértelemmel, valamint azt, hogy az érdeklődőknek magas rangú áldozatokhoz való digitális hozzáférést adnak el, amit "hozzáférés mint szolgáltatás" névvel illethetünk.

Az otthoni felhasználók fenyegetettsége ugyancsak nőni fog. A szakértők szerint a zsarolóprogramok egyre nagyobb teret fognak nyerni, és előreláthatólag megjelennek majd az OS X alapú eszközökön is, amelyek gyakran tehetősebbek tulajdonában állnak, így jól jövedelmező célpontok, csakúgy mint a mobilok és az IoT-eszközök.

A kiberbűnözők folyamatosan keresik az új módszereket, hogy áldozataikat fizetésre bírják. Ezért az alternatív fizetési rendszerek, az Apple Pay és az Android Pay, valamint a tőzsdék várhatóan egyre inkább célpontjai lesznek a pénzügyi kibertámadásoknak.

Annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a kibertámadásokkal kapcsolatos jövőbeni kockázatokat, a Kaspersky Lab szakértői szerint a vállalkozásoknak létre kell hozniuk egy mindenre kiterjedő biztonsági stratégiát. Fontos, hogy kiberbiztonságra oktassák munkatársaikat, többrétegű végponti védelmet alkalmazzanak extra proaktív rétegekkel, védjék meg az infrastruktúra összes elemét, javítsák ki a sebezhetőségeket, különösen figyeljenek oda mindenre, ami mobil, valamint titkosítsák a kommunikációt és az érzékeny adatokat.

A magánszemélyeknek érdemes beruházniuk egy robosztus biztonsági megoldásba minden eszközön, valamint áttérni a titkosított kommunikációra. Fontos azonban, hogy ne csupán a technológiára hagyatkozzanak. A kiberbiztonság alapjainak megtanulása, valamint azon lehetőségek megvizsgálása, amelyeket a védelmi megoldás nyújt, sok incidenstől megóvhatnak. Ráadásul egyre többünk élete van közszemlére téve online, ezért hasznos lehet, hogy felülvizsgáljuk online szokásainkat, mivel az információ, ami egyszer felkerül az internetre, ott is marad örökké, és felhasználható ön vagy a cége ellen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.