Hirdetés
. Hirdetés

Új hasznos biztonsági funkciók a Windows 10-ben

|

A sérülékenységek kihasználása és a zsarolóvírusok ellen véd az operációs rendszer két továbbfejlesztése a Fall Creators Update-ben.

Hirdetés

A Windows 10 legújabb változata, a Fall Creators Update október 17-én jelent meg, és - csakúgy, mint a korábbi nagyszabású frissítések - fokozatosan jut el a felhasználókhoz. A továbbfejlesztések nagy része a "motorháztető" alatt valósult meg. Ezek közé tartozik két hasznos védelmi funkció, amelyek biztonságosabbá teszik az operációs rendszer futtatását.

Hirdetés

Biztonsági rés kihasználása elleni védelem
A Microsoft 2009-ben bemutatott Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) nevű ingyenes eszköze felismeri a Windows rendszerekben lévő sérülékenységeket, és különféle technikákkal megpróbálja megakadályozni, hogy ezeket rosszindulatú kód segítségével kihasználják a kiberbűnözők. A főként vállalati használatra készült EMET sok éven keresztül volt értékes védelmi eszköze a céges rendszeradminisztrátoroknak. Azonban a Windows megjelenésével a Microsoft hatékonyabb védelmet kezdett beépíteni az operációs rendszerbe, gyakrabban ad ki nagyobb frissítéseket, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy fejlesszenek tovább az új változatokra, ahelyett, hogy az EMET segítségével próbálják megvédeni a Windows egy régebbi verzióját. Bár még mindig lehet telepíteni és futtatni az EMET-et, a Microsoft bejelentette, hogy 2018. július 31-i hatállyal nyugdíjazni fogja a szoftvert.

Forrás: Pexel, Microsoft

Jó hír ugyanakkor, hogy az EMET fenyegetettségek elleni védelme újjászületik a Fall Creators Update-ben, méghozzá Windows Defender Exploit Guard néven. Ez része lesz a Microsoft vállalati biztonsági szolgáltatásának, a Windows Defender Advanced Threat Protectionnek. Az Exploit Guardnak köszönhetően blokkolva lesznek az olyan fenyegetések, mint például a veszélyes Office makrók vagy a rosszindulatú programokat terjesztő weboldalak.

A Windows 10 Creators Update-ben megjelent Windows Defender Biztonsági Központot szintén továbbfejlesztették a Fall Creators Update-ben, és immár tartalmazza az EMET-stílusú kihasználás elleni védelmet.

Zsarolóvírusok elleni védelem
Nemrégiben okozott hatalmas galibát és rendkívüli kellemetlenségeket a megfertőzött felhasználóknak a WannaCry zsarolóvírus-járvány. Bár a legtöbb érintett számítógép a Windows régebbi változatait futtatta, a Microsoft megerősítette a zsarolóvírusok elleni védelmet a Windows 10-ben.

Egy új szolgáltatás a Fall Creators Update-ben megakadályozza, hogy a zsarolóvírusok zárolják a felhasználók személyes fájljait. A Windows Defender Biztonsági Központ egy, a mappák kontrollált hozzáférését lehetővé tevő kapcsolóval egészül ki. Ha engedélyezzük a funkciót, csak a fehérlistán szereplő programok tudnak hozzáférni az Asztal, Dokumentumok, Zene, Képek és Videók mappákhoz, és módosítani az azokban található fájlokat. Ha egy erre nem jogosult app megpróbál hozzáférni ezekhez a mappákhoz, a Windows 10 figyelmeztetést küld.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.