Hirdetés
. Hirdetés

Újabb részletek az Apple terveiről, hogy végleg megszabaduljon a jelszavaktól

|

Korábban is voltak már kísérletek a jelszó kiiktatására - például fizikai kulccsal -, de az, hogy egy olyan eszközt használhatunk, amelyet már most is magunknál hordunk, kétségtelenül növelni fogja az elterjedtséget.

Hirdetés

Az Apple technológiai óriás a FIDO Alliance keretében a Microsofttal és a Google-lal közösen igyekszik megszabadulni a jelszavaktól az internetes fiókok biztonságának növelése érdekében. A következő hónapokban mindegyik gyártó kiadja a saját modelljét, az Apple Passkeys várhatóan ősszel érkezik az iOS 16-tal és a macOS Venturával. Az Apple további részleteket árult el a Passkeys eszközzel kapcsolatos terveiről.

A Passkeys a nyilvános kulcsú kriptográfián alapul, amelynek lényege, hogy egy privát biztonsági kulcsot tárolunk a készülékünkön. Ahelyett, hogy ezt a kulcsot megosztanánk a bejelentkezéshez, a készülék megerősíti, hogy a megfelelő kulcs birtokában vagy, és létrehoz egyfajta aláírást a bejelentkezés engedélyezéséhez.

Hirdetés

Csak azért, mert a kulcsot az eszközünkön tároljuk, még nem jelenti, hogy nem használhatunk nem Apple-hardvereket. Bár az Apple Keychain jelszókezelője azt ígéri, hogy minden eszközön szinkronizál, ha más típusú eszközt kell használni, akkor egyszerűen be kell olvasni egy QR-kódot az iPhone-nal (vagy bármi más eszközzel). Mivel nem kell jelszót beírni, az adathalászat és más átverések sokkal ritkábbak lesznek.

A családok, barátok és közeli ismerősök számára megnyugtató, hogy a Passkey-ket továbbra is megoszthatják AirDropon keresztül, ami azt jelenti, hogy az azonos hitelesítő adatokat használó közös fiókok nem szenvednek kárt.

Korábban is voltak már kísérletek a jelszó kiiktatására - például fizikai kulccsal -, de az, hogy egy olyan eszközt használhatunk, amelyet már most is magunknál hordunk, kétségtelenül növelni fogja az elterjedtséget.

A Tom's Guide-nak nyilatkozva Darin Adler, az Apple internetes technológiákért felelős alelnöke kifejtette, hogy "a Face ID és a Touch ID ellenőrzés olyan kényelmet és biometriát ad, amit egy iPhone-nál elérhetünk. Nem kell újabb készüléket vásárolni, de még csak új szokást sem kell megtanulni".

Mivel az iOS 16 és a macOS Ventura megjelenésével együtt érkezik, úgy hangzik, hogy az új bejelentkezési módszer elsősorban böngészőalapú lesz, de ugyanez az interjú arra utal, hogy a fejlesztők már dolgoznak azon, hogy a Passkeys-t integrálják az alkalmazásokba.

"A jelszavak kulcsfontosságúak mindannak a védelmében, amit ma online csinálunk, minden kommunikációnktól kezdve az összes pénzügyeinkig. De egyben az egyik legnagyobb támadási vektor és biztonsági rés is, amivel a felhasználóknak ma szembe kell nézniük. Ez nem a jelszavak kiváltására irányuló jövőbeli álom. Ez egy olyan dolog, ami a jelszavak teljes kiváltásához vezető út lesz, és ez most kezdődik" - mondta Knight.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.