Hirdetés
. Hirdetés

Vigyázat, átverős csoportmunka-szoftverek terjednek!

|

A kiberbűnözők rájöttek, hogy a home office-ban dolgozók sokkal könnyebben átverhetők adathalász technikákkal, ezért újabban becsapós e-mailekkel olyan appok letöltésére veszik rá őket, amelyekkel a céges hálózatokhoz is hozzáférhetnek.

Hirdetés

A Covid-járvány home office-ba kényszerítette a fél világot, és az új helyzethez gyorsan alkalmazkodtak a bűnözők, akik most az otthon dolgozók nem megfelelően védett gépein keresztül igyekeznek behatolni a nagyvállalati hálózatokba. Ezt tükrözi a Wandera kiberbiztonsági cég friss jelentése is, amely szerint a vállalatok 52 százaléka találkozott a távoli eszközöket érintő vírustámadással. 2019-ben ez az arány még csak 37 százalék volt.

A kiberbűnözők sok esetben ismert sebezhetőségeket támadnak, amelyeket a vállalati informatikai csapat közvetlen segítségét nélkülözp távmunkások nem tudtak befoltozni. De az otthon dolgozókat az olyan adathalász emailekkel is könnyebb átverni, amelyek rosszindulatú alkalmazások letöltésére veszik rá őket.

A jelentésből kiderül, hogy a vállalati rendszereket támadó appok nagyobbik részét kifejezetten az otthon dolgozók telepítik rendszereikre. Ezek az alkalmazások azt állítják magukról, hogy javítják a munkacsoportos működést, valójában azonban bizalmas információk, például üzenetek ellopására lette kifejlesztve. Az is gyakori, hogy valamilyen trükkös módszerrel ráveszik a felhasználót a kamera és a mikrofon bekapcsolására, aminek persze megint csak a távoli támadó látja hasznát.

A Wandera szerint a vírussal fertőzött eszközök felhasználóinak egyharmada továbbra is hozzáfért vállalati levelezéséhez, tizede pedig a felhőszolgáltatásokhoz is. Ez pedig nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy a bűnözők, akik eredetileg csak egy távoli gépet kerítettek hatalmukba, az egész nagyvállalati hálózathoz kikövezett úttal és nyitott kapukkal rendelkeztek. Természetesen a tanulság leginkább annyi, hogy lehetőség szerint a távmunkában dolgozók az otthoni gépeikre is csak olyan szoftvereket telepítsenek, amelyeket a cégük informatikai szakemberei is jóváhagytak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.