Hirdetés
. Hirdetés

Vigyázat, csalók így próbálnak átverni

|

A leggyakoribb jele annak, hogy kiberbűnözők próbálkoznak nálunk, egy olyan e-mail, webhely vagy telefonhívás, amely jogosulatlanul kér bejelentkezési információkat.

Hirdetés

Hirdetés

Amennyiben ezeket megadjuk, ellenünk fordulnak, és komoly károkat okozhatnak. Naponta milliós nagyságrendben tapasztalja levélfiókok eltérítését a Google és a Microsoft. A többfaktoros azonosítás használatával (ha van ilyen) jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

Egyre gyakoribb, hogy a csalók telefonon keresik meg az áldozataikat, és ismert cég vagy bank nevében mutatkoznak be, majd adategyeztetésre hivatkozva kérnek bizalmas információkat. A szolgáltatók nem győzik hangsúlyozni, hogy sohasem kérnek telefonon vagy e-mailben bejelentkezési információkat ügyfeleiktől, ezt jól véssük az eszünkbe.

Szinte az összes pszichológiai trükknél nyomásgyakorlást alkalmaznak a kiberbűnözők. Valamilyen vészhelyzetre hivatkoznak, és ha nem lépünk azonnal, valami rossz fog történni. Néhány példa:

● Adja meg a bejelentkezési azonosítóit, különben zárolják a fiókját.

● Telepítsen egy (hamis) szoftverfrissítést, különben a tárolt fájlokat törlik.

● Bizonyítsa adatokkal, hogy jogos tulajdonosa a fióknak vagy számlának, különben megszüntetik azt.

● Bizonyítékuk van arról, hogy pornót nézeget, amit nyilvánosságra hoznak.

● Fizessen meg egy bírságot, különben feljelentik a rendőrségen, és börtönbe fog kerülni.

E módszer hátterében az áll, hogy a gyanús kérés teljesítésének mérlegelésekor kevés időt adnak a gondolkodásra. Ha nyomásgyakorlással szembesülünk, álljunk meg egy pillanatra és gondolkozzunk!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.