Hirdetés
. Hirdetés

WHO: ezek a fejlesztési irányelvek az egészségügyi mesterséges intelligenciához

|

Mint minden új technológia, a mesterséges intelligencia is óriási lehetőségeket rejt magában, hogy több millió ember egészségét javítsa a világon, de mint minden technológiával, ezzel is vissza lehet élni és kárt okozhat.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) el szeretné érni, hogy az etikai megfontolások és az emberi jogok álljanak az AI-alapú egészségügyi megoldások középpontjában.

"A mesterséges intelligencia rendszereket úgy kell gondosan megtervezni, hogy tükrözzék a társadalmi-gazdasági és egészségügyi környezetek sokféleségét, illetve a digitális készségekkel, a közösségi szerepvállalással és a tudatosság növelésével kapcsolatos képzésnek kell kísérnie ezeket. Az elsősorban magas jövedelmű országokban élők adatain alapuló rendszerek nem biztos, hogy jól teljesítenek az alacsony és közepes jövedelmű környezetben élő egyének esetében" - írta a WHO a 'Mesterséges intelligencia etikája és irányítása az egészségügyben' című jelentésében.

A jelentés szerint a mesterséges intelligenciába és a támogató infrastruktúrába történő országos beruházásoknak ezért segíteniük kell a hatékony egészségügyi rendszerek kiépítését, elkerülve, hogy a mesterséges intelligencia olyan előítéleteket kódoljon, amelyek károsak az egészségügyi szolgáltatások méltányos nyújtása és az azokhoz való hozzáférés szempontjából.

Hirdetés

A WHO hozzátette, hogy ha a mesterséges intelligencia alapú egészségügyi megoldások fejlesztése során nem tesznek 'megfelelő intézkedéseket', az olyan helyzeteket eredményezhet, amikor a szolgáltatók és a betegek által meghozandó döntéseket gépekre ruházzák át, ami aláássa az emberi autonómiát, és ahhoz vezethet, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat szabályozatlan környezetben és szabályozatlan szolgáltatók nyújtják, ami kihívásokat jelenthet az egészségügyi ellátás kormányzati felügyelete számára.

A jelentés rámutat arra is, hogy egyéb kockázatok közé tartozhat az egészségügyi adatok etikátlan gyűjtése és felhasználása, az algoritmusokba kódolt elfogultság, valamint a betegbiztonságot, a kiberbiztonságot és a környezetet érintő kockázatok.

A jelentés a WHO által kinevezett etikai, digitális technológiai, jogi és emberi jogi szakértőkből álló szakértői testület 18 hónapos konzultációjának eredménye. A jelentés megállapította, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas lehetőségeket rejt magában az egészségügy és az orvostudomány javítására világszerte, de csak akkor, ha az etikai megfontolások és az emberi jogok a tervezés, a fejlesztés és a bevezetés középpontjába kerülnek.

"Mint minden új technológia, a mesterséges intelligencia is óriási lehetőségeket rejt magában, hogy több millió ember egészségét javítsa a világon, de mint minden technológiával, ezzel is vissza lehet élni és kárt okozhat. Ez a fontos új jelentés értékes útmutatót az országoknak arról, hogyan lehet maximalizálni a mesterséges intelligenciából származó előnyöket, miközben minimalizáljuk a kockázatokat és elkerüljük a buktatókat" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A jelentés kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan javíthatja a diagnózist és a klinikai ellátást, fokozhatja az egészségügyi kutatást és a gyógyszerfejlesztést, valamint segítheti a különböző közegészségügyi beavatkozásokat, például a betegségfelügyelet, a járványkitörésekre való reagálás és az egészségügyi rendszerek irányítása terén.

Ugyanakkor az AI-alapú eszközök használata segíthet a kormányoknak abban, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat kiterjesszék az alulellátott népességcsoportokra, javítsák a közegészségügyi felügyeletet, és lehetővé tegyék az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy jobban odafigyeljenek a betegekre és részt vegyenek a komplex ellátásban - áll a jelentésben.

A WHO hat alapelvet dolgozott ki, amelyeket reményeik szerint a kormányok, a technológiai fejlesztők, a vállalatok és a civil társadalmi szervezetek alapként használhatnak majd a mesterséges intelligencia egészségügyi célú fejlesztésekor. Ezek közé tartozik, hogy az emberek számára lehetővé kell tenni az egészségügyi rendszerek és az orvosi döntések feletti autonómiát, ugyanakkor szavatolni kell a magánélet és a titoktartás védelmét. Emellett gondoskodni kell az emberek jólétének és biztonságának fenntartásáról; az átláthatóság fenntartásáról az AI-technológia fejlesztése, tervezése és alkalmazása során. Az AI-nak az egészségügyben a befogadást és a méltányosságot kell ösztönznie; illetve az AI-alkalmazásoknak érzékenyeknek és fenntarthatónak kell lenniük, valamint az AI-technológiák tervezésében, fejlesztésében és alkalmazásában résztvevőknek felelősséget és elszámoltathatóságot kell vállalniuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.