Computerworld Café: vendégünk Dr. Karlócai Balázs, az IdomSoft Zrt. vezérigazgatója

|

Céljuk, hogy jobbá tegyék az állampolgárok mindennapjait és visszaaadják az időt, amit az ügyintézéssel töltenének.

Az IdomSoft Zrt. 100%-os közvetett állami tulajdonban álló társaság, a NISZ cégcsoport tagja, amely vezető szerepet tölt be országos jelentőségű informatikai rendszerek fejlesztésében, integrálásában és installálásában, valamint üzemeltetésében. Páratlan tapasztalatokkal rendelkeznek nagybiztonságú kormányzati és biztonsági okmánykibocsátó informatikai rendszerek fejlesztésében, nagy adattömeget kezelő, bonyolult kapcsolatokkal rendelkező központi nyilvántartások kialakításában, a személyes adatok jogszabályoknak megfelelő kezelésében. A társaság jelentős szerepet játszott a magyar lakosságot érintő legnagyobb informatikai fejlesztési projektekben a közigazgatás különböző területein.

Dr. Karlócai Balázs, az IdomSoft Zrt. vezérigazgatója a Computerworld Café műsorában elmondta: szervezeti szempontból 1970-ig nyúlnak vissza az IdomSoft gyökerei, a mai napig dolgoznak velük ilyen kollégák. A mára már több int 550 főt foglalkoztató vállalatban mindannyiuk célja, hogy kiszolgálják az állampolgárokat közvetlenül és közvetetten is. Mint elmondta:

Hitvallásunk: visszaadjuk az állampolgároknak az időt, hogy azzal foglalkozzanak, amivel szeretnének.

A mérnök-közgazdász végzettségű szakember abszolút IT irányultságú volt fiatal kora óta, így az informatika és a biológia határterületén folytatta tanulmányait, a Pázmány informatika berkein belül vitte végig a mérnöki vonalat egészen a doktori címig. Nagy hálával gondol Roska Tamás professzorra, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a celluláris hullámszámítógép architektúrájának megalkotója, a hazai bionikai képzés megteremtője volt, fiatalok generációit indítva el a világszínvonalú kutatómunka felé. 

Dr. Karlócai Balázs azonban nem ezt az utat követte, még a posztgraduális képzése alatt szert tett nagyvállalati környezeti tapasztalatokra a Lufthansánál, majd egy kkv-nál folytatta szakmai pályafutását, de saját vállalkozást is alapított. Több mint 6 évvel ezelőtt azonban felkérték szakmai vezérigazgató helyettesnek az IdomSoft Zrt.-be, amit el is fogadott, végül a miniszter felkérésére több mint 2 éve vezérigazgató lett. Az IdomSoftnál komoly kihívásokkal szembesült, de nagyon bízik a csapatában, illetve hisz abban, hogy ezen a területen is lehet alkotni. Fő feladatuknak tartja, hogy a digitalizációval a lehető legjobban átalakítsák mindazokat a folyamatokat, amit a számítgép is el tud az emberek helyett végezni.

Három fiú édesapjaként fontosnak tartja megtalálni az egyensúlyt a munka és az otthon között, ezért a hétvégéket igyekszik fenntartani a családja számára. Kedvenc sportja a síelnés és a vitorlázás, de a koronavírus-járvány alatt a biciklizésre váltott.

A pandémia természetesen rengeteg változt hozott az államigazgatásban is, számtalan innovatív szolgáltatást, megoldást tett le az IdomSoft az asztalra, ilyen többek között a házi karanténrendszer, a távszavazási rendszer, az operatív törzs döntéshozó és kommunikációs rendszere.

Dr. Karlócai Balázs szerint kritikus infrastruktúra-szolgáltatóként elsődleges volt, hogy ebben a megváltozott helyzetben az alapfeladatukat folyamatosan ellássák, a pandémiás védekezési csomag azonban ezen felül számos megoldás bevezetését is igényelte. Elsősorban a védekezés támogatásához adaptálniuk kellett kész megoldásaikat a korlátozó intézkedéseknek megfelelően, illetve új, innovatív rendszereket kellett bevezetniük - igen rövid idő alatt. Erről részletesen a videóban beszélt a vezérigazgató:

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.