Kielemeztük az IT-trendeket a Computerworld Caffe-n - videó

|

Az újonnan debütáló exkluzív üzleti találkozónkon neves előadóinkkal és meghívott vendégeinkkel közösen vettük górcső alá azokat az információtechnológiai trendeket, amelyek az utóbbi, válságokkal tarkított időszakból kiindulva meghatározzák az előttünk álló éveket.

A Computerworld új, zárt körű szakmai rendezvényén, a Computerworld Caffe-n exkluzív környezetben teremtünk lehetőséget arra ügyfeleink, partnereink és közösségünk számára, hogy a gyakorlatban hasznosítható értékes tudást adjanak és kapjanak az előadásokon, panelbeszélgetéseken, valamint az informális vélemény- és tapasztalatcserén keresztül. Élményekkel teli, befogadó, professzionális teret és légkört biztosítunk, ahol olyan információkat szerezhetnek be klubtagjaink első kézből, amelyek más platformon nem elérhetők.

A február 22-ei eseményünkön Molnár Attila, az IVSZ elnökségi tagja, Tillinkó Zsanett, a KPMG Technology & Project Advisory igazgatója és Tóth István, a Magyar Telekom IT Services CoE Leadje segítségével vitathatták meg a résztvevők az iparági tendenciákat, valamint saját tapasztalataikat a Continental Citygolf Club pazar környezetében. Az IT-trendek témakörének három igen különböző szempont szerinti bemutatása után a meghívott résztvevők egyedi problémák mentén reagálhattak az elhangzottakra, ami nagyban rávilágított arra, hogy valójában mik a megoldandó feladatok és kihívások.

Az ma már egyértelmű, hogy a digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen átformálja, és a következő években alapjaiban fogja megváltoztatni mindennapjainkat. Molnár Attila előadásában leszögezte: a digitális transzformáció megkerülhetetlen, és hiába indulunk erős, biztos alapról, rengeteg dolgunk van még, folyamatosan kell építkeznünk és lépést tartanunk a világgal ezen a területen. Az IVSZ éppen ezért négy pillért határozott meg, amelyekre építve gyors és hatékony változások érhetők el:  a digitális társadalom, humán erőforrás; az ágazati digitalizáció, kkv-k technológiai fejlesztése; az adatgazdaság, innováció, startup ökoszisztéma; valamint a digitális régió, nemzetközi együttműködés. A négy kritikus terület - amelyeket a szakember előadásában egyenként bemutatott - mindegyikéhez részletes szakmai vitaanyagokon alapuló javaslatcsomagot készítettek el, ami tartalmazza javaslataikat többek között az oktatás digitalizációjáról, az ágazati digitalizációs programokról, az innovációs és startup ökoszisztéma fejlesztéséről és a szorosabbra fűzendő nemzetközi együttműködésekről, továbbá az adatgazdaság fellendítéséről. A szakemberrel közösen megvitattuk a mesterséges intelligencia intellektuális határait, valamint a digitalcoachok szükségességét a vállalatoknál.

A digitális transzformáció ma már nem trend, hanem elvárás. Mivel az utóbbi válságidőszakok már elindították a technológiai átállást, Tillinkó Zsanett előadásából kiderült: nem az a kérdés, hogy kimaradunk-e a digitalizációból, hanem az, hogy mekkorát merünk előre lépni benne. Bár az tény, hogy a fejlett technológiák alkalmazása megtérül, ugyanakkor racionálisan kell ezeket a lépéseket megtenni. Számításba kell venni azt is, hogy a digitalizáció nemcsak egyetlen technológiát jelent, hanem egy szervezeten átívelő teljes folyamatot, amelyhez elengedhetetlen a silószerű működés lebontása, a technológiai adósság csökkentése, a képzett munkaerő toborzása, a további feltörekvő technológiák adaptálása és a teljes értéklánc digitalizációja. A szakember szerint a felhőalapú megoldások bevezetése ma már nem a digitálisan vezető cégek ismérve, hanem az IT evolúciós lépcsőfoka, ám itt is kihívást jelent többek között a képzett munkaerő hiánya és nem utolsó sorban a security & compliance megfelelés is. Az előadásban elhangzott Everything-as-a-Service (XaaS) modellel kapcsolatban élénk beszélgetés alakult ki a résztvevők között, ami több eltérő szempontot villantott fel. 2023-ban arra kell fókuszálni, hogyan lehet a digitális világhoz alkalmazkodva az átszervezéseket megvalósítani, ledolgozni a technológiai adósságokat, javítani a kiberbiztonsági képességeket, valamint nem csak felkutatni, hanem gondozni és megtartani a megfelelő szakembereket.

Az iparági trendek közül Tóth István az adatok értékét hangsúlyozva kiemelte az adatalapú gondolkodás jelentőségét, valamint részletezte a szolgáltatás vagy előfizetés alapú IT előnyeit és hátrányait. Mint előadásában elhangzott, nagyon lényeges a digitalizáció, de szemléletváltás szükséges ahhoz, hogy a felhőalapú technológiák itthon is elterjedjenek. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy már a beköltözés tervezésekor meg kell határozni a kiköltözést támogató "exit stratégiát", és hangsúlyozta a biztonsági mentések fontosságát. Prezentációjában külön kitért a silószerű működés problémájára, amelyek megnehezítik a big data jellegű felhasználást, valamint kitért a metaverzum szerepére mind az ügyfélkapcsolatokban, mind a gyártásszimuláció és képzés területén.

A digitális transzformáció 2023-ban is meghatározó irány marad, a Computerworld Caffén elhangzott trendek nagyszerű betekintést nyújtottak a résztvevők számára azokba a változásokba, amelyeknek a vállalkozások az iparágak különböző területein idén és az elkövetkező években valószínűleg tanúi lesznek. Ha a vállalkozások idejekorán magukévá teszik az ezen előrejelzésekből származó meglátásokat, sokkal nagyobb esélyük lesz felvenni a versenyt, és ezzel párhuzamosan javítani a túlélési esélyeiket.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.