Mi az a digitális bizalom?

|

A Computerworld 2023. december 7-ei üzleti reggelijén számos kérdésre választ kaphattak a résztvevők.

A növekvő kockázatok és fenyegetések terhelte üzleti környezetben a digitális bizalom a szervezetek számára elengedhetetlenül fontos tényezővé vált. A DigiCert szakértői üzleti reggeli keretében világítottak rá a legfontosabb kihívásokra, a legjobb gyakorlatokra és stratégiákra, azaz arra, hogyan kell alkalmazni a digitális bizalmat a való világban.

Miért is kell digitális bizalomról beszélnünk - tette fel a kérdést Reto Scagnetti, a DigiCert regionális alelnöke. A válasz nagyon egyszerű, olyan "internetfüggő" világban élünk, ahol minden eszközünk csatlakoztatva van a hálózatra, ezért alapkövetelmény, hogy biztonságosak legyenek ezek a kapcsolatok. A bizalom tehát a digitális világ működésének alapja, ugyanis ha nem tudunk megbízhatóan azonosítani egy weblapot, a kapott email küldőjét vagy egy szoftver kiadóját, akkor hiába a legtöbb bevált digitális szolgáltatás, mind kihasználatlanná válik.

Reto Scagnetti, a DigiCert regionális alelnöke

A szakember a digitális bizalom három fő célját határozta meg előadásában:
- Üzleti kockázatok csökkentése

  • üzleti kiesések és zavarok megelőzése
  • betörések és sikertelen auditok elkerülése
  • IT komplexitás csökkentése

- Támadási felületek csökkentése

  • szigorúbb és racionalizált hitelesítés és azonosítás
  • biztonságos szoftverbeszállítói-lánc
  • IT/OT termékek hamisítás-ellenállóságának javítása

- Agilitás növelése

  • szabványváltozások követése
  • sebezhetőségek és betörések elhárítása
  • kvantumszámítástechnika titkosításokra gyakorolt hatásának gyors követése

Reto Scagnetti számos érdekes adatot is megosztott a hallgatósággal saját felmérésük alapján, miszerint a cégek közel fele (47%) bizalomvesztés miatt váltott szolgáltatót, míg a lejárt tanúsítványok okozta veszteség eléri a 11 millió amerikai dollárt. Partnereik 75%-a szenvedett már el biztonsági incidenst ellátási lánc sérülékenysége miatt, a kritikus infrastruktúrát üzemeltető eszközök háromnegyede pedig súlyos sebezhetőséggel rendelkezik. A szakember szerint ha csak az elmúlt pár évre tekintünk vissza, döbbenetes változás tanúi lehetünk az IT-szektorban. Ezt a trendet nézve a jelenlegi informatikai osztályokra pár év múlva már kétszer-háromszor több IT-specialista kell, akiket azonban már most nem lehet elérni a munkaerőpiacon. Ráadásul a teljes biztonság megvalósításához szükséges, de nem elégséges a technológia.

Nézze meg a teljes előadást!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.