5G: hogyan tovább?

|

Az 5G már nem csak a jövő technológiája, hanem a jelen technológiája. De mi következik a technológia életciklusában, és hogyan segíthetik a vállalkozások és a hálózatok a 4G-ről az 5G-re való átállást a teljes potenciál eléréséhez? Bejegyzésünkből kiderül.

A közvélekedés szerint az 5G története nem indult egyszerűen. Mint sok új technológia esetében, a jövőbeni lehetőségekre vonatkozó állításokat a kezdetben szkepticizmus és a rossz tájékozódásból fakadó félelem fogadta. A technológiában rejlő potenciál azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, ahogy meglátjuk az előnyeit a való életben, az óvatosság pedig háttérbe szorul majd, ahogy a nagy márkák megmutatják az erejét.

Átállás az 5G-re

A lehetőségek tárháza végtelen; az üzleti életet, az ipart és a mindennapi társadalmat tekintve az 5G-ben megvan a lehetőség, hogy valóban új alapokat teremtő technológia legyen. A mobilkorszakban a 4G volt a király, de most közel exponenciális teljesítménynövekedésről beszélünk: az 5G hálózati sebesség nagyjából 100-szor gyorsabb, a négyzetkilométerenként támogatott eszközök száma pedig 4000-ről egymillió körülire ugrik.

Nyilvánvaló, hogy általános fogyasztói szempontból az 5G jelentős előnyöket hozhat a modern, adatéhes életmódunk számára, enyhítve a háztartási sávszélességekre nehezedő nyomást és elősegítve az egyre növekvő hálózati fogyasztásunkat. Az 5G valódi előnyei azonban az üzleti életben és az iparban mutatkoznak meg, és ezt sokan még csak most kezdik felismerni. A nagyobb mértékű elfogadás egyre több haszonnal jár az egész gazdaságban.

Az átállás ciklusa

Mint minden új technológia esetében, a kezdeti előnyök viszonylag szerénynek tűnnek, és akkor tudnak majd valóban megmutatkozni, ha már látjuk a szélesebb körben elterjedt és összekapcsolt alkalmazásának lehetőségeit, a gyártók elméleti lehetőségei is ez alapján rajzolódnak ki. Ahogy elérjük ezt az inflexiós pontot az 5G-vel, látni fogjuk, hogy ezek az elméleti előnyök valósággá válnak, ami viszont további elterjedésre és nagyobb innovációra késztet majd.

A jó hír az, hogy egyértelmű jelek mutatják az 5G elterjedésének felgyorsulását Európa-szerte. Az Egyesült Királyságban például a kormány 28,3 millió GBP értékű befektetést jelentett be "az 5G innovatív új felhasználási módjaiba", az ellátási lánc logisztikáját, a turizmust és a tévégyártást célzó ágazatoban. A terv nagy hangsúlyt fektet majd az autóiparra is, a sofőr nélküli taxikat és az intelligens parkoláskezelést például a milton Keynes-i MK Stadionban tesztelik majd.

Előre az 5G-vel

Az autóipar is nagy hasznot húz majd az 5G széleskörű bevezetéséből, már jóval azelőtt, hogy eljutnánk egy olyan világba, ahol az önvezető járművek használata mindennapos. A mai modern járművek már most csatlakoztatott eszközök, amelyek beépített és összekapcsolt helyszolgáltatásokkal, a karbantartás nyomon követésével és teljesítménymenedzsmenttel rendelkeznek. A 4G-ről 5G-re való átállásnak köszönhetően az utakon közlekedő járművek még megbízhatóbbá, intelligensebbé és jobban csatlakoztathatóvá válnak.

A valós idejű nyomkövető eszközök - a fekete doboz megfelelője az utakon - képesek észlelni, ha egy jármű balesetet szenvedett, jelenteni tudják, és figyelmeztetik a járművezetőt a javítási igényekre, vagy akár közvetlenül a gyártónak is bejelenthetik a hibákat. A flottakezelésben kulcsfontosságú ez a képesség, hogy több ezer járművet pontosan, valós időben nyomon lehessen követni és felügyelni.

Industry 4.0

Az 5G az ipar számára is hatalmas előnyökkel jár, mivel a gyorsabb sebességnek, alacsonyabb késleltetésnek és nagyobb sávszélességnek köszönhetően az előrejelzések szerint várhatóan 5,2 milliárd GBP pluszt termel majd csak a feldolgozóipar számára. Az automatizált gyártósoroknak precíziós időzítésre és zökkenőmentes kapcsolódásra van szükségük, már egy kis késedelem is óriási problémákat okozhat. Az 5G megvalósításával azonban a rugalmatlan, analóg gyártósor a múlté válhat.

A gyártósorokat optimalizáló intelligens gyári automatizálás mellett az 5G lehetővé teszi a gyártók számára, hogy összekapcsolják beltéri hálózataikat raktáraikkal és kültéri tereikkel. Ez felbecsülhetetlen értékű kapcsolatot biztosít a termelés, a teljesítés és a szállítási logisztika között, és lehetővé teszi a műveletek teljes szinkronizálását.

Ezenkívül a gyárak jellemzően azzal a problémával szembesülnek, hogy az irodáknak és gyári hálózatoknak eltérő és versengő igényeik vannak, mindegyik a saját vezetékes és vezeték nélküli WLAN-hálózatát használja. Az 5G hálózatszeletelése megoldja ezeket a problémákat, és egy holisztikus hálózatot hoz létre, amely biztonságosabb, termelékenyebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb, miközben kevesebb karbantartási állásidőt igényel.

Az integráció jelentősége

Más hálózati termékekhez hasonlóan itt is számos megoldás áll rendelkezésre a legkülönfélébb igényekre, a szabadtéri szórakozóhelyektől vagy a hatalmas gyárkomplexumoktól kezdve az egyedi irodaházakig vagy akár egyedi eszközökig. Ezen túlmenően ezek az 5G-termékek mostantól akár központilag is lokalizálhatók, beállíthatók és kezelhetők felhő alapú felügyeleti platformokon keresztül, amelyek még több biztonsági réteget nyújtanak, és javítják az integráció egyszerűségét, ami különösen fontos üzleti és ipari felhasználási esetekben.

A távmunka fellendülése az üzleti hálózatépítési igények gyors elterjedését okozta; az iroda most már bárhol lehet, és a dolgozóknak üzleti szintű kapcsolatra van szükségük, bárhol is legyenek. A felhőben központilag kezelt 5G-megoldások lehetővé teszik a döntéshozók és informatikai csapatok számára, hogy csúcstechnológiás hálózati kapcsolatot biztosítsanak hatalmas telephelyeken, például gyári komplexumokban és földrajzilag elosztott eszközökön, legyen szó otthonról dolgozó alkalmazottak kiszolgálásáról vagy teherautók csatlakoztatott flottájáról. Bár az 5G technológia már elérhető, de az általa nyújtott előnyök még csak most kezdenek megjelenni.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.