A Fujitsu új szuperszámítógépes rendszert szállít a japán meteorológiai intézetnek a tájfunok és özönvízszerű esőzések pontosabb előrejelzéséhez

|

Mai bejelentése szerint a Fujitsu új szuperszámítógépet szállított a japán meteorológiai intézetnek (Japan Meteorological Agency, JMA)(1) a tájfunok és az özönvízszerű esőzések pontosabb előrejelzése céljából.

A hatóságok így adatvezérelt tervek alapján biztosíthatnak korai figyelmeztetést és evakuációs támogatást a lakosság számára természeti katasztrófák idején. A JMA 2024. március 5-én kezdte meg az új szuperszámítógépes rendszer használatát.

A Fujitsu által a JMA-nak 2023 márciusában szállított, lineáris esősávok előrejelzéséhez használt szuperszámítógépes megoldással együtt az új rendszer számítási kapacitása mintegy négyszerese az előző rendszerének, ezáltal az intézet pontosabban előre tudja jelezni a különböző időjárási jelenségeket.

Annak érdekében, hogy ösztönözze a meteorológiai adatok magáncégek és kutatóintézetek általi felhasználását, a Fujitsu dedikált környezetet hozott létre a rendszeren belül a meteorológiai adatok és információk megosztására, ami korábban elképzelhetetlen adattömeg hasznosítására nyújt lehetőséget.

Szuperszámítástechnika a megbízhatóbb katasztrófamegelőzés szolgálatában

2030-ig szóló stratégiai terve részeként(2) a JMA olyan rendszert szeretne kidolgozni, amely korai figyelmeztetéssel és evakuációs támogatással segíti a heves esőzések okozta katasztrófák megelőzését, széles körű evakuálást tesz lehetővé a tájfunok miatti katasztrófák idején, és több nappal előre nagy pontosságú előrejelzést nyújt az időjárási eseményekről. A pontos előrejelzések és a katasztrófamegelőzés érdekében egyre nagyobb jelentősége lesz a nagy mennyiségű időjárási információ és adat hasznosításának és nyilvános közlésének, valamint az ilyen információk gyors eljuttatásának a magánvállalatokhoz és a kutatóintézetekhez. A Fujitsu ezt szem előtt tartva kifejlesztett, Fujitsu PRIMERGY RX2540 M7 szerverre épülő új rendszere nagy teljesítményhez és megbízhatósághoz juttatja a felhasználókat.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.