A WBCSD PACT megvalósítási programban való sikeres részvételével a Fujitsu az elsők között jeleníti meg vizuálisan ellátási lánca CO2-kibocsátását

|

A karbonsemlegesség elérése érdekében a CO2-kibocsátás csökkentése nemcsak egy vállalat, hanem a teljes ellátási lánc számára globális kihívást jelent.

A Fujitsu bejelentette, hogy a World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért) "Partnership for Carbon Transparency" (PACT) megvalósítási programjában való részvételével teljes ellátási lánca CO2-kibocsátását sikerült láthatóvá tennie (1). Ez a világ első olyan társadalmi megvalósítási programja, amely lehetővé teszi a termékek karbonlábnyomára (PCF) vonatkozó adatok vállalatok közötti integrálását.

A program során a Fujitsu a Pathfinder Networkön alapuló, PACT-konform Track and Trust technológia(2) segítségével kapcsolta össze a tényleges adatokat és számította ki PCF-ben a noteszgépek ellátási láncának CO2-kibocsátását. A Fujitsu eközben az ellátási lánc gyakorlati problémáira is talált megoldásokat, többek között arra, hogyan lehet javítani a beszállítók elkötelezettségét és ökoszisztémát építeni a tényleges beszállítói adatokon alapuló PCF-adatcserével.

A Fujitsu a jövőben is hasznosítani fogja az adatgyűjtés és az együttműködés során szerzett tapasztalatokat, hogy az iparági szövetségekkel, köztük a WBCSD-vel és más kulcsfontosságú érintettekkel együtt elősegítse a vállalatok közötti adatkapcsolatok módszertanának és bevált gyakorlatának egységesítését az ellátási láncban. Ezáltal a Fujitsu hozzájárul a globális környezeti problémák megoldásához, ami a Fujitsu Materiality személete jegyében meghatározott fő aktivitási területek egyike. E projekt mellett a Fujitsu az adatok összekapcsolása és a módszertan egységesítése révén szerzett tudását ESG menedzsmentplatform-szolgáltatásként és a digitális ellátási lánc működését támogató szolgáltatásként is biztosítja majd Fujitsu Uvance portfóliójához.

Vezető vállalatként és a PACT-konform megoldások szállítójaként a Fujitsu a "From Uncertainty to imPACT" címmel 2023. szeptember 19-re tervezett Scope 3 csúcstalálkozón is beszámol a megvalósítás eredményeiről és kihívásairól(3). A Fujitsu bemutatja a Japánban végzett helyszíni kísérleteket és koncepcióvizsgálatokat (PoC), valamint a japán vállalatok erőfeszítéseinek eredményeit, miközben a JEITA által támogatott Green×Digital Consortium vizualizációs munkacsoportjának helyettes vezetőjeként a jövőbeni kezdeményezéseket is ismerteti.

Anna Stanley-Radière, a World Business Council for Sustainable Development átlátható klímavédelemért felelős igazgatója elmondta:

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a vezető vállalatok és megoldásszolgáltatók egyikeként a Fujitsu is részt vesz a PACT megvalósítási programban, és igazán lenyűgöző az az elkötelezettség és eredményesség, amellyel igyekszik átláthatóvá tenni az ellátási lánca kibocsátását. Hálásak vagyunk folyamatos szerepvállalásukért, együttműködésükért és támogatásukért, és várakozással tekintünk a további közös munka elé, amely révén világszerte még szélesebb körben folytathatjuk tevékenységünket."

A karbonsemlegesség elérése érdekében a CO2-kibocsátás csökkentése nemcsak egy vállalat, hanem a teljes ellátási lánc számára globális kihívást jelent. E probléma megoldása érdekében a vállalatoknak egységes PCF-értéket kell kiszámítaniuk termékeik minden egyes beszállítójára, a PCF-adatokat pedig közös formátumban kell koordinálniuk. Az egységesítés minden iparágban régóta fennálló probléma. A WBCSD 2021-ben indította el a PCF-számítási és adatintegrációs módszerekkel foglalkozó PACT-et, és világszerte felhívta a nagyobb programokat, vállalatokat és megoldásszolgáltatókat, hogy kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe. A Fujitsu 2022 novembere óta a PACT tagja.

A megvalósítás keretei

A Fujitsu a Nagase & Co., Ltd.-vel és a Zeroboard Inc.-vel együtt, az első japán vállalatok között csatlakozott a PACT végrehajtási programhoz. Az utóbbi két cég részt vett a 2021-ben indított Green×Digital Consortium (powered by JEITA) vizualizációs munkacsoportjában. A partnerek együtt megvalósították a CO2-kibocsátásra vonatkozó adatok cseréjét, és kiszámították a PCF értékét az ellátási láncot alkotó szintekre (a 0. szinttől a 3. szintig).

1. Áttekintés:

  • Céltermék: Fujitsu-noteszgépek
  • Beszállítói szintek: Upstream beszállítók a Fujitsu noteszgépgyártásának ellátási láncában (1., 2., 3. szint)
  • Adatintegrációs elemek: PCF-adatok a Pathfinder Framework alapján
  • Megoldás: Fujitsu Track and Trust, Zeroboard - a Pathfinder Networkön alapuló PACT-konform megoldások

2. Az egyes vállalatok szerepe és felelőssége:

  • Fujitsu (0. szint): Vezető vállalat, az érintettek közötti kapcsolatépítés és az általános támogatás felelőse. PACT-konform megoldásszolgáltató.
  • Nagase & Co., Ltd. (2. szint): Az irodai berendezések ellátási láncában kiterjedt hálózattal rendelkező vegyipari kereskedelmi vállalat. 2. szintű beszállítóként felel a partnerek megszerzéséért, az ellátási lánc adatainak összegyűjtéséért és az ellátási lánc tagjaival folytatott együttműködésért.
  • Zeroboard Inc.: A PACT-konform Zeroboard megoldás szállítója. A Nagase & Co., Ltd.-vel végrehajtott adatintegrációhoz a Zeroboardot használták.
  • Támogató vállalatok: KUNIMORI KAGAKU Co., Ltd. (1. szint). PC-burkolat gyártó; LOTTE CHEMICAL CORPORATION (Tier3) gyantaanyag-szállító; SABIC, "Speciális anyagok" üzletág (3. szint).

A jövő

A PACT-programban való folyamatos részvételével a Fujitsu továbbra is hozzájárul a szabályok kidolgozásához, támogatja a megoldásfejlesztést és a beszállítók bevonását, valamint a Pathfinder Networkön keresztüli valós adatkapcsolatot kiépítő erőfeszítéseket.

A Fujitsu emellett a 2023-as pénzügyi év második felétől a vonatkozó törvényeknek és előírásoknak (pl. az uniós akkumulátor-rendeletnek(4) és az uniós CSR-irányelvnek(5)) megfelelő digitális ellátásilánc-szolgáltatások bevezetését tervezi. E szolgáltatások különböző iparágakra kiterjedő, globális bevezetésével a Fujitsu integrálni fogja az egyes folyamatok széttagolt adatait, és olyan digitális ellátási láncot hoz létre, amely a vállalatokat összekapcsolva lehetővé teszi a teljes ellátási lánc optimalizálását, és hozzájárul a globális karbonsemlegesség eléréséhez.

[1] PACT Implementation Program: Az első olyan program a világon, amely lehetővé teszi a vállalatok és beszállítóik számára, hogy egységes adatokat osszanak meg egymással az értékláncban, és a CO2-kibocsátás valós adatai alapján hozzák meg döntéseiket. A program célja a valós beszállítói és PCF-adatintegrációval kapcsolatos problémák azonosítása a különböző iparágakban, valamint a PACT-konform megoldások alkalmazásának és hatékonyságának ellenőrzése.
[2] Pathfinder Network: Közös globális keretrendszer a CO2-kibocsátási adatok vállalatok közötti cseréjéhez
Scope 3 csúcstalálkozó - From Uncertainty to imPACT: A maga nemében a legnagyobb,15 éve tartó klímavédelmi rendezvénysorozat. Házigazdája a Climate Group, az ENSZ Közgyűlésével és New York városával együttműködésben.
[4] Az akkumulátorokról szóló uniós rendelet: Új uniós rendelet, amely átfogó felhívást tartalmaz más területek számára, pl. a vállalati társadalmi felelősségvállalás érvényesítéséhez szükséges átvilágítások elvégzésére, valamint az EU-ban értékesített összes akkumulátor elektromos teljesítményére vonatkozóan (beleértve a belső berendezések és az elektromos járművek akkumulátorait is).
[5] Uniós CSR-irányelv: A "Corporate Sustainability Reporting Directive" rövidítése, amely a vállalati fenntarthatósági jelentésekről szóló új uniós irányelv.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.