Az emberi tényező: hogyan tegyünk szert a hibrid felhő sikeréhez szükséges, tehetséges munkatársakra?

|

A hibridfelhő-környezet sikeres kialakítása kihívásokkal teli feladat. Ezért rendkívül fontos, hogy a vállalat a megfelelő tehetséges munkatársakat alkalmazza a felhő üzemeltetéséhez.

A nyilvános felhőre épülő számítástechnika ma már bejáratott, egyértelmű előnyöket kínáló megoldás. Ugyanakkor számos ok indokolja, miért tartanak fenn mégis a vállalatok helyi telepítésű infrastruktúrát vagy "privát felhőt". Ilyen indok lehet a hatósági megfelelés, a biztonság, a kis késeltetés igénye, valamint a nehezen migrálható, régebbi alkalmazások használata.

Így jön létre a "hibrid felhő" - a nyilvános és a privát felhő keveréke. Jelenleg szinte minden szervezetnél ilyen a megszokott, standard IT-környezet.

De bármennyire is elterjedt és eredményes a hibrid felhő, megvannak a maga nehézségei. Nem lehet csak úgy beindítani a nyilvános felhőfunkciókat a privát felhő mellett, és elvárni, hogy minden rendben működjön. A Gartner friss kutatási eredményei szerint az infrastruktúráért felelős és üzemeltetési vezetők 60%-ánál a nyilvános felhő migrációs költségei túl fogják lépni a megszabott kereteket a következő három évben.

Az eredményes rendszerbevezetés kulcsa az ember

A rendszeres költségtúllépés mögött általában a nem megfelelő tervezés és a szakemberhiány áll. Sok szervezetnél egyszerűen nincsenek olyan munkatársak, akik rendelkeznének a projektek határidőn és a költségvetés keretein belüli lebonyolításához szükséges készségekkel és tapasztalatokkal, sőt a munkaerőpiacon sem találnak ilyeneket.

Mindezt a Fujitsu friss kutatási eredményei is alátámasztják. Ezek szerint a vállalatok egynegyedénél (24%) a szakemberhiány a legnagyobb probléma a hibridfelhő-környezet üzemeltetése során.

A kutatás során a vállalatok egy olyan kisebb csoportját is azonosították, amely már sikerrel használ hibridfelhő-infrastruktúrát ellenálló képessége javítására és az üzleti átalakulás terén kitűzött céljai gyorsabb megvalósítására. Ezek, a teljes minta egyharmadát (33%) kitevő, a hibrid felhő alkalmazásában élen járó vállalatok sokkal többet fordítanak készségfejlesztésre, mint a többi cég. 38%-uk folyamatosan képezi az IT-munkatársakat, míg a többieknél csupán 20% ez az arány.

Célzott befektetés

Az ügyfelek komoly összegeket fordítanak a hibridfelhő-környezetek biztonságának fejlesztésére, ami rendkívül komplex technológiai követelményekkel jár. Az oktatásba is be kell fektetniük ahhoz, hogy rendelkezzenek az új biztonsági kockázatok enyhítéséhez és a technológiai fejlesztésekben rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges szakértelemmel. A megfelelő szintű biztonság eléréséhez a szervezeteknek bővíteniük kell munkatársaik készségeit. Ahhoz is befektetésre van szükség, hogy felkészítsék őket a biztonságtudatos viselkedésre, és a hibridfelhő-környezet védelmét támogató technikai intézkedésekre fordított összeg ne legyen kidobott pénz egy szórakozott munkavállaló mulasztása miatt.

A munkatársak felhatalmazása

Az élenjáró vállalatok befektései megtérülnek. 49%-uk úgy nyilatkozott, hogy a hibridfelhő-stratégia erősítette a szolgáltatási és termékinnovációt az elmúlt évben. Azok a szervezetek, amelyek folyamatosan továbbképzik IT-munkatársaikat, vagy dedikált kiválósági csapatot hoztak létre a felhőkörnyezet támogatására, jobb eredményeket értek el azoknál, akik nem kezelik prioritásként az oktatást.

Bár az élenjáró cégek profitálnak a készségfejlesztésre fordított összegekből, sokuknak még jelentős lemaradást kell behozniuk. Az adatok szerint a vezetők kevesebb mint fele élvezi már jelenleg is az előnyöket. Ez gyakori kihívást jelent az iparágban. Egy friss IT-felmérés szerint az IT-vezetők háromnegyede érzi a szakértelem hiányát a csapatán belül, de mindössze 56%-a tervezi meglévő munkatársai továbbképzését. A vállalatoknak koncentráltan oda kell figyelniük a toborzásra, a munkatársak felhatalmazására és főként a munkaerő hosszú távú megtartására.

A megfelelő kultúra

Az új felhőkörnyezetre való átállás jelentős változtatásokat igényel az IT-csapat szerepköreiben és feladataiban - sőt azon túl is. A haladó gondolkodású szervezetek kezdik megérteni ezt az üzenetet. Sandeep Bhardwaj, az Asahi Europe and International felhőért és platformokért felelős globális vezetője egyenesen azt mondta, hogy a sikeres bevezetéshez nélkülözhetetlen a pozitív, együttműködő kultúra. "Először is, a közös irányhoz közös gondolkodásmódra van szükség. Figyelembe kell vennünk azoknak a munkatársaknak az érzelmeit is, akik úgy gondolják, hogy nem az adott döntés a legmegfelelőbb, és meg kell őket győznünk az ellenkezőjéről."

Együttműködés megbízható partnerekkel

Ha a vállalatok befektetnek munkatársaikba és gondoskodnak folyamatos képzésükről, garantálhatják felhőstratégiájuk sikeres megvalósítását. A sikerhez ugyanakkor a megbízható partnerek bevonása is lényeges. Így a vállalatok könnyebben végrehajtják a kultúraváltást, és még jobb eredményeket érhetnek el a hibrid felhővel. A felmérésből mindez egyértelműen kiderül: a hibrid felhő hasznosításában élen járó vállalatok kétszer nagyobb valószínűséggel működnek együtt külső szállítóval a hibrid felhőre épülő átalakulás megvalósításában, és több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szervezik ki a hibrid felhő üzemeltetését. Ez is mutatja, hogy a sikeres vállalatok az önálló implementáció helyett szívesen támaszkodnak a Fujitsu vagy más külső szállító mélyreható szakértelmére a felhőalapú átalakulás végrehajtásában.

Szeretne többet megtudni a témáról? Olvassa el a teljes jelentést, és lépjen tovább vállalatával a következő szintre: Bepillantás a hibrid felhő alkalmazásában élen járó vállalatok titkaiba (Unlocking the Secrets of Hybrid Cloud Leaders).

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.