Az ESG-kötelezettségvállalások fontosak – ám a gyorsan elérhető eredményeket se hagyjuk figyelmen kívül

|

A legtöbb nagyvállalat már elkötelezte magát az ESG-irányelvek mellett, és vállalta, hogy nullára csökkenti CO2-kibocsátását - írja Leigh Schvartz, a Fujitsu európai platformüzletágának konzultatív értékesítésért felelős vezetője.

Ugyanakkor a gyorsan elérhető eredményeket (pl. a fogyasztásalapú IT-beszerzésben rejlő lehetőségeket) viszonylag gyakran figyelmen kívül hagyják.

Mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy tegyenek lépéseket a klímaváltozás megfékezésére, sokan közülük ambiciózus környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) célokat tűztek ki maguk elé. A CO2-kibocsátás csökkentése stratégiai prioritássá vált, és a nagyvállalatok körében már mindennapos vállalás, hogy 2050-re elérjék a klímasemlegességet.

Az informatikai berendezések vásárlása terén 2026-ra a 3 legfontosabb döntési szempont közé kerül az ESG-teljesítmény - mutatott rá az IDC. A beszerzési tenderkiírások több mint fele már tartalmazni fog a karbonkibocsátásra, az anyagfelhasználásra és a munkafeltételekre vonatkozó mérőszámokat.

Bár a hosszú távú törekvések csodálatra méltóak, a vállalatoknak a rövid távú eredményekre is oda kell figyelniük, ha kézzelfogható előrelépést akarnak felmutatni.

A gyors átalakulásra érett területek egyike az IT-üzemeltetés. Ezen belül is kiemelt terület a saját tulajdonú hardvereszközök használatáról való átállás a fogyasztásalapú modellekre - még a helyi telepítésű rendszerek esetében is. A működési hatékonyság tökéletesítését célzó XaaS (Everything-as-a-Service) ajánlatok ma már szinte minden elképzelhető szolgáltatási, hardver- és szoftverigényt lefednek.

Véleményünk szerint a uSCALE-ajánlatainkra épülő fogyasztásalapú beszerzésre való áttérés az Ön cégénél is segítheti a fenntarthatósági célok megvalósítását a túlkészletezés megszüntetésével, az erőforrás-kihasználás javításával és az energiafogyasztás csökkentésével.

A túlkészletezés és az alulkihasználtság megszüntetése

A fogyasztásalapú árképzés környezetvédelmi szempontból is több előnnyel jár. Lehetővé teszi a cégek számára, hogy megszüntessék a saját tulajdonú IT-környezetre jellemző túlkészletezést és alulkihasználtságot. Ezzel óriási mértékű energiamegtakarítás érhető el.

Sok vállalat küzd az IT-erőforrások helyi kapacitástervezésével, ami oda vezet, hogy az IT-környezetek elemeit körülbelül 30%-kal túlkészletezik - így készülve a talán soha be nem következő potenciális növekedésre. A hatékonyságbeli hiányosságok további költségeket eredményeznek, és negatívan befolyásolják a hűtési, az energia- és a helyigényt.

A fogyasztásalapú beszerzés lehetővé teszi, hogy az erőforrások pontosan megfeleljenek a mindenkori igényeknek. Az adatközpontok kapacitása igény szerint növelhető és csökkenthető - üresjáratok nélkül. A teljes infrastruktúra fel- és lefelé skálázhatósága csökkenti a telepítendő eszközállomány nagyságát (és a hozzá kapcsolódó áramellátást, hűtést stb.).

A szerverkihasználtság iparág egészére vetített értékét mindössze 25% körülire becsülik. Gondoljon csak bele: előfordulhat, hogy IT-hardvereszközeinek 75%-a jelenleg semmi hasznosat nem csinál. Fogyasztásalapú modellre, például a Fujitsu uSCALE-re átállva olyan helyi telepítésű, szolgáltatásként nyújtott (as-a-service) IT-infrastruktúrát vehet igénybe, amely részletes igényfelmérésen alapul, ésؘ havi számlázással finanszírozható.

Hosszabb életciklus és hatékonyságjavulás

A fogyasztásalapú modellnél a vállalatok előfizetési díjat fizetnek a folyamatos hozzáférésért hardvereszközök beszerzése helyett. Ez a megközelítés meghosszabbítja az eszközök életciklusát azáltal, hogy megkönnyíti az újrafelhasználásukat további felhasználóknál. Egyben lehetővé teszi az eladók számára az élettartamuk végét elérő berendezések következetesebb visszavételét és újrahasznosítását.

A körforgásos működés alapelvei számos "as-a-service" ajánlat szerves részét képezik. A gyártók - köztük a Fujitsu is - évente több tízmillió visszaküldött eszközt újítanak fel, és adnak nekik egy második "életet". Strukturált visszavételi program nélkül nagy a kockázata annak, hogy a leselejtezett eszközök végül eltűnnek a rendszerből. Kutatások szerint például egy új laptop gyártásának CO2-kibocsátása akár ötször meghaladhatja egy régi laptop felújításáét.

Az IT szolgáltatásként történő igénybevétele leveszi az Ön válláról az IT-életciklus-menedzsment terhét, miközben költséges tőkebefektetés nélkül gyorsított hozzáférést biztosít a legújabb technológiákhoz, amelyek jellemzően kevesebb energiát fogyasztanak az előző generációnál.

Legyen ura a helyzetnek!

Nem azt mondjuk, hogy vakon bízzon meg a szállítókban. Az ügyfeleknek továbbra is alapvető szerepük van abban, hogy a fenntarthatóság prioritás legyen - miközben a feladatok a felhőbe kerülnek vagy "as-a-service" konstrukcióban végzik el őket, és nem szabad tartaniuk attól sem, hogy gondolkodásra késztető kérdéseket tegyenek fel az energiafelhasználással, a virtualizációs szabályokkal, az újrahasznosítási folyamatokkal stb. kapcsolatban.

Persze a fogyasztásalapú IT sem orvosság minden bajra - a túlságosan komplex architektúrák még mindig pazarolják az erőforrásokat. A saját tulajdonú infrastruktúrára jellemző túlkészletezés, alulkihasználtság, sőt kihasználatlanság megszüntetése azonban az egyik legegyértelműbb módja a kibocsátás csökkentésének.

Mivel az éghajlatváltozás szörnyű következményekkel fenyeget, gyorsan és érdemben kell cselekedni. A fogyasztásalapú informatika lehetőséget nyújt a CO2-kibocsátás gyors csökkentésére anélkül, hogy veszélybe sodorná a nagyvállalati technológiák alkalmazásával kapcsolatban kitűzött célok megvalósulását. Elérkezett az ideje, hogy a technológiai vezetők kiaknázzák a rövid távon elérhető eredményeket!

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.