Az internet veszélyeiről középiskolásoknak, de nem középiskolás fokon

|

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a program koordinátora, megkereste az Informatika Ellenőrök Nemzetközi Szervezetének (ISACA) magyar tagozatát, hogy be tudnának-e önkéntes oktatókkal szállni a programba. Tarján Gábor kollégánk jelentkezett is, és első megbízatásaként a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban tartott előadást 2012. február 07.-én.

Safer Internet Day (SID) - a Biztonságosabb Internet Napja: A SID célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon (2012-ben február 7.-én) hívta fel a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a program koordinátora, megkereste az Informatika Ellenőrök Nemzetközi Szervezetének (ISACA) magyar tagozatát, hogy be tudnának-e önkéntes oktatókkal szállni a programba. Tarján Gábor kollégánk jelentkezett is, és első megbízatásaként a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban tartott előadást 2012. február 07.-én. Egy lelkes pápai illetőségű tanárember és csapata készítette el azokat a standard tananyagokat (gyermek, tinédzser és oktatói verzió), melyet minden a programban résztvevő oktatónak használnia kellett, figyelembe véve, hogy a mindig és mindenkivel szemben nagyon kritikus 16 éves korosztálynak kellett 45 percben az internet veszélyeiről beszélni. Egészen jó visszajelzések jöttek attól a 65 diáktól, akik két csoportban vettek részt a tájékoztatón. Különösen a videó-bejátszások kötötték le őket, de komoly tanulság az is, hogy ebben a korosztályban már minden gyermek aktívan használ okostelefont, és legalább két-három közösségi oldalon regisztrált felhasználóként van jelen. Ez a jelentősnek mondható internetes aktivitás ugyanakkor nem párosul tudatos védelmi intézkedésekkel, és emiatt ez a korosztály (is) nagyon ki van téve az internet veszélyeinek. A kitöltött értékelő lapok és az elkövetkező hetekben folyó műhelymunkák (pl. trénerek központi oktatása) nyomán a program szélesebb alapokon fog folytatódni. A kiskunhalasi oktatási esemény viszonylag nagy publicitást kapott, hiszen még a Halas TV napi híradójába is bekerült egy részletesebb riport. http://www.halasmedia.hu/index.php (lásd a hivatkozott riportot a felvétel kb. 10. percétől) Csak remélhetjük, hogy a MagiCom ez irányú önkéntes tevékenysége jól szolgálja azt a céges célunkat, hogy felelős szolgáltatóként próbálunk meg viselkedni a profitot közvetlenül nem hozó területeken is.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.