Az OpenSolaris már IBM mainframe-en is fut

|

Az IBM meghirdeti a virtualizáció előnyeit a System z-n, valamint támogatja az xVM-et, a Sun virtualizációs és felügyeleti programját.

A Gartner adatközpontokról tartott november végi konferenciáján az IBM, a Sun Microsystems és a Sine Nomine Associates nagy jelentőségű bemutatót tartottak. Az OpenSolaris alapkódjai egy IBM mainframe-en futottak, ezzel támasztva alá a Solaris operációs rendszer és a mainframe rendkívüli képességét az adatközpont virtualizálására. Az IBM továbbá támogatásáról biztosította a Sun xVM programját. Az IBM és a Sun egyaránt elkötelezettek egy olyan nyílt, átfogó virtualizációs és felügyeleti platform iránt, amely az ügyfelek számára többletértéket és választási lehetőséget nyújt. A két cég augusztusban jelentette be, hogy az IBM hatékonyabbá teszi a Solaris operációs rendszer támogatását. Ennek tükrében azóta jelentős előrelépés történt abban, hogy a Solaris mind IBM, mind Sun hardveren használható legyen. Néhány nappal korábban az IBM, a Sun Microsystems és a Sine Nomine Associates első ízben demonstrálták, hogy az OpenSolaris alapkódja képes IBM mainframe-en futni. Az ügyfelek, a Gartner elemzői és a sajtó számára rendezett bemutató a Sine Nomine múlt évi bejelentését követte, amikor a cég ismertette a portolásra indított független projektjét. Augusztusban a Sun és az IBM tette közzé, hogy vizsgálja egy olyan projekt lehetőségét, amely az OpenSolaris System z mainframe-re való portolását célozza meg. A bemutató az OpenSolaris közösséget jellemző újításra, rugalmasságra és termékfejlesztésre épült, és azt volt hivatott bemutatni, hogy ez a rugalmas, nyílt forráskódú operációs rendszer miként portolható egy másik architektúrára. A munkát a Sine Nomine Associates, a virginiai Ashburnben működő kutató-fejlesztő cég végzi. A bemutatón az OpenSolaris a z/VM-en belül fut, amely az iparág legnagyobb teljesítményű virtualizációs technológiája. A z/VM több mint 1000 virtuális képet tesz elérhetővé egyetlen virtualizációs köztesrétegen (hypervisor), ezáltal az ügyfelek tovább optimalizálhatják infrastruktúrájukat. A Solaris operációs rendszer hatékony funkciókat kínál, többek között a Solaris ZFS dinamikus fájlrendszert és a Solaris Dynamic Tracing (DTrace) nyomkövetést, amelyekkel az ügyfelek csökkenthetik az állásidőket, a költségeket, végsősoron pedig felgyorsíthatják az új termékek piacra kerülését. A z/VM már jó alapokat biztosít a Linux mainframe-en való futtatásához. Az utóbbi években sok mainframe-es ügyfél választott Linuxot a számtalan újfajta feladathoz, például webes kiszolgálónak, illetve virtuális környezetek kialakításához. A szerverek között egyedülálló módon a mainfame-et tervezték kezdettől fogva olyan processzorokkal, amelyek egy sor egyedi feladat elvégzésére képesek. Például az ún. „specialty processors” (különleges processzorok) képesek meghatározott Linux és Java szoftverek, illetve adatok feldolgozásra, valamint adatok titkosítására és visszafejtésére is.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.