Biztonságos zenehallgatás otthon: a Kaspersky kutatói elárulták, mely DJ-k nevét használják a bűnözők legtöbbször rosszindulatú programok elrejtésére

|

Miután a nagyszabású zenei események, mint például a Coachella, az Ultra, az SXSW, a Glastonbury és a Time Warp vagy elmaradnak, vagy későbbi időpontra halasztották őket, néhány híres előadó az online térbe költözött, és streaming szolgáltatásokon - pl. a Facebook Live-on, vagy a YouTube-on.

A felhasználóknak azonban óvatosaknak kell lenniük, ha le akarják tölteni a DJ-k streamek során megkedvelt számait, ugyanis a Kaspersky kutatói rosszindulatú fájlokat találtak a DJ Mag magazin rangsora szerint a világ leghíresebb DJ-inek - többek között olyan globális szupersztárok, mint David Guetta és Calvin Harris - számaiban. 

Változóban van az éjszakai élet: a DJ-knek és a promótereknek új ötletekkel és módszerekkel kell előállniuk, ha valahogy folytatni kívánják a tevékenységüket. Az eredetileg március 23-ára tervezett Ultra zenei fesztivál például az online térbe költözött, a szervezők pedig bejelentették, hogy egy egész hétvégén át élőben közvetítenek zenei programokat: semmilyen különleges előkészület, csak élő zene a híres DJ-k otthonaiból, a modern zene összes kedvelője számára elérhetően. Mivel az ilyen események elősegítik a pozitív életszemléletet és hangulatjavító hatással bírnak a kényszerű bezártság alatt, jelentősen megnőtt a rajtuk részt vevők száma.

Az elmúlt hetekben az internetes adatforgalom ugrásszerűen megnövekedett, ugyanis rengeteg mindennapos tevékenység, mint például a barátokkal való találkozás az online térbe került át. Az online térben töltött több idő az adatátviteli sebességre is hatással lehet, ezért rosszabb lehet például a streamelés minősége, pufferelés vagy hosszabb betöltési idő tapasztalható. Ezt többek között azzal lehet elkerülni, ha letöltjük a kívánt zenét és offline módban hallgatjuk meg, főleg, ha a streamelés élvezhetetlen. Nagyon kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk azonban, ha nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy milyen forrásból származik a zene.

A Kaspersky kutatói elemezték a DJ Mag által összeállított Top 100 DJ-t tartalmazó listát, és megállapították, hogy igencsak óvatosan kell hozzáállni az elektronikus zene internetről való letöltéséhez. A kutatás szerint David Guetta, Alan Walker, Dj Snake, Calvin Harris és Martin Garrix nevét használják a legtöbbször a kiberbűnözők a rosszindulatú fájlok terjesztéséhez az elektronikus zene rajongóinak érdeklődését kihasználva.

A fájlok többféle fenyegetést tartalmaztak, többek között reklámszoftvereket és kártékony trójai vírusokat, amelyeket adatok megsemmisítésére, blokkolására, módosítására vagy másolására, vagy a számítógépek, illetve a hálózatok működésének megzavarására használtak.

David Guetta nevének népszerűsége eléggé egyértelmű: ő már tizenhárom éve folyamatosan ott van a tíz leghíresebb DJ között a DJ Mag magazin szerint. A híres előadókkal, például Kid Cudival vagy Nicki Minajzsal való együttműködése pedig még ismertebbé tette őt. 

"Az emberek most több időt töltenek otthon, és ennek következtében több tartalmat fogyasztanak. Bár a streaming vagy az online szolgáltatások hallgatása nem árt az elektronikus zene rajongóinak, óvatosnak kell lenniük, ha le akarják tölteni a kedvenc számaikat a készülékeikre. Amint a kutatásunkból is kiderült, a rosszindulatú programokat gyakran rejtik ilyen fájlok mögé, ezért az embereknek további intézkedéseket kell tenniük, hogy megvédjék magukat a lehetséges fenyegetésektől" - jelentette ki Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági elemzője.

A Kaspersky termékei az alábbi neveken észlelték a rosszindulatú fájlokat:

·       HEUR:Trojan.Script.Generic:

·       UDS:DangerousObject.Multi.Generic

·       Trojan.Win32.Agentb.bqyr

·       not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.Agent.f

·       HEUR:Trojan.Win32.Generic

A Kaspersky a következőket javasolja az elektronikus zenét játszó kedvencek kényelmes hallgatásához:

·       Ellenőrizze kétszer is az előadó legújabb számait, és figyeljen oda a számok és mixek nevére. Ha a fájl neve gyanúsnak tűnik, vagy még sosem hallott az adott számról, ne töltse le.

·       Az offline zenehallgatáshoz megbízható forrásokból, pl. a Spotifyról vagy az Audiomackről próbáljon meg zenét letölteni.

·       Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloud szoftvert, amely fenyegetések széles köre ellen biztosít átfogó védelmet. 

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

 

 

 

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.