Csak madarak az égen: új megoldással küzd a Kaspersky a civil drónok jelentette adatvédelmi és biztonsági kockázatok ellen

|

A Kaspersky új megoldásával a szervezeteknek és az ingatlantulajdonosoknak kíván segítséget nyújtani civil drónok jogosulatlan behatolása ellen.

A kivételes szenzorkombináció - többek között a vállalat által kidolgozott, lézerszkennelést alkalmazó új drónészlelési megközelítés - és a gépi tanulási technológiák segítségével a Kaspersky Antidrone szoftvere automatikusan észleli és azonosítja a pilóta nélküli repülőeszközöket, és megakadályozza, hogy berepüljenek tiltott területekre az eszköz károsítása nélkül.

A globális drónpiac értékét 2018-ban 14 millárd $-ra becsülték, 2024-re pedig várhatóan eléri a 43 milliárd $-t. E növekedés mögött a pilóta nélküli légijárművek használatában rejlő potenciális lehetőségek és pozitív változások állnak - kezdve az áruszállítástól és a bányaterületnek javasolt helyszínek vizsgálatától a szerkezetépítésig vagy akár a szórakozási igények kielégítéséig.

E forradalmi technológia tömeges alkalmazására azonban hatással lehetnek a drónokhoz gyakorta társított negatív képzetek. Az Egyesült Királyságban egy nemrégiben végzett kutatás szerint például a válaszadók mindössze 31%-a nyilatkozott úgy, hogy pozitívan áll a drónokhoz. E vélemény elsősorban a pilóta nélküli repülőeszközök helytelen vagy illegális használatával kapcsolatos eseteknek tudható be. A drónok ugyanis használhatók kémkedésre, emberi sérülést okozhatnak, amikor lezuhannak, károsíthatják a kritikus fontosságú infrastrukturális létesítményeket, például az atomerőműveket, vagy megzavarhatják egy repülőtér normál működését, például a londoni Gatwick reptér kifutóját le kellett zárni a repülő drónok miatt.

Éppen az ilyen esetek miatt fontos felépíteni és megőrizni a technológia iránti bizalmat illetve óvni a vállalkozások és a magánszemélyek számára jelentett kulcsfontosságú innovációkénti szerepét: ehhez biztosítani kell, hogy ne jelentsen adatvédelmi és biztonsági kockázatot. Hogy biztonságosabbá tegye a pilóta nélküli repülőrendszerek használatát, csökkentse a hozzájuk kapcsolódó kockázatokat és nagyobb felelősségvállalásra késztesse az üzemeltetőket, a Kaspersky kifejlesztette a saját anti-drón megoldását. 

A Kaspersky Antidrone szoftvere összehangolja a partnerek által biztosított különféle hardvermodulok munkáját, és megkülönbözteti a drónokat más objektumoktól. Az elsődleges észlelőmodul radarral kombinált videokamerák, LIDAR (vagyis lézerradar) és audioszenzorok segítségével keresi a drónokat - az ügyfelek igényeitől és a környezettől függően. A Kaspersky megoldása egyedi módon lézerszkenneléssel határozza meg a drón helyzetét - ezt a módszert korábban még nem alkalmazták ezen a területen.

Amikor a szoftver mozgó objektumot észlel a levegőben, a koordinátáit egy dedikált szerverre továbbítja, amelyik aztán továbbküldi őket egy speciális egységnek. Az elsődleges észlelőmodul adatai alapján az egység az objektum felé fordul, beméri azt, majd a kamera rázoomol. Ezzel egy időben egy neurális hálózat, amelyet arra képeztek ki, hogy azonosítsa a drónokat a többi mozgó objektum között, elemzi a videón látható objektumot. Ha drónként ismeri fel, a szerver parancsot küld a dedikált modulnak, hogy zavarja meg az eszköz és az irányítója közötti kommunikációt. Ennek következtében a drón vagy visszarepül a felszállási helyére, vagy azon a helyen landol, ahol elvesztette a vezérlőről érkező jelet. Tehát az eszköz nem károsodik, hiszen a drón nincs kitéve fizikai kontaktusnak vagy támadásnak.

"A Kaspersky Antidrone szoftverét fejlesztő csapat több tagja, köztük jómagam is, már régóta irányítanak drónokat. A pilóta nélküli repülőeszközök néha valódi veszélyt jelentenek. Például én magam is voltam már tanúja kockázatos helyzeteknek nyilvános eseményeken. Az ilyen esetek nyilvánvalóan némi kételyt ébresztenek a technológia használatával kapcsolatban. A drónpilóták sajnos nem mindig tudják, hogy mely helyek számítanak tiltottnak, így aztán nagyon kellemetlenül érinti őket, amikor a drónjukat hirtelen összezúzzák vagy fizikailag megtámadják ellenséges védelmi intézkedésekkel. A termékünk fejlesztésekor ezért a drónrajongók érdekeit ugyanúgy figyelembe vettük, mint a biztonsági követelményeket és aggályokat. Így sikerült egy olyan megoldást kifejlesztenünk, ami úgy gátolja meg a drónok tiltott területekre való behatolását, hogy közben nem károsítja őket" - mondta el Vlagyimir Turov, a Kaspersky Antidrone projektfelelőse.

A szoftver önálló megoldásként is használható egy harmadik féltől származó hardveren, de használható mobil verzióként is (például terepjárók tetején), vagy más megfigyelő rendszerekbe (többek között okosotthon-infrastruktúrákba) is integrálható.

A Kaspersky Antidrone szoftveréről és elérhetőségéről a cég hivatalos webhelyén található bővebb információ.

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.