A Digital Annealer megoldásával optimalizálják az értékpapírosítási folyamatot a Commerzbank leányvállalatánál

|

A Fujitsu ma bejelentette, hogy sikeres hitelportfólió-kezelési koncepcióellenőrzést hajtott végre a Commerzbank Csoport kutatás-fejlesztési egységeként működő main incubator GmbH-nál1 a kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer megoldás segítségével.

A gépkocsilízing-szerződések vevőköveteléseire összpontosító PoC-teszt során a hitelportfólió összeállítási folyamatát optimalizálták.  

Eszközfedezetű értékpapírok optimalizálása

A gépkocsigyártók saját likviditáskezelésük optimalizálása érdekében befektetőknek adják el a lízingszerződésekből származó vevőköveteléseket. Ezekkel a bankok kereskedelmi forgalomba hozható értékapírokként kereskednek, kockázati profil és egyéb tényezők alapján besorolt csomagokban. A Digital Annealer optimalizálta a követeléscsomagok kialakításának folyamatát, így az ügyfelek tökéletesen ki tudták aknázni az általuk kibocsátott értékpapírokban rejlő lehetőségeket.  

A PoC több ezer lízingelt gépkocsi kiválasztását optimalizálta az értékpapírosítási portfólió összeállításához. A figyelembe vett kritikus szempontok között szerepeltek a hatósági követelmények, az abszolút volumenkorlátok, valamint a konkrét eszközfedezeti jellemzők nagyobb kockázati diverzifikációt szolgáló százalékos korlátai.  

Az így létrejövő rendkívül komplex kombinatorikus optimalizálási probléma megoldásához hagyományos processzorok használata esetén rendkívüli hosszú számítási időre lenne szükség. A jövőben a kvantumszámítógépek az összes kombinációt párhuzamosan tudják majd feldolgozni a megoldások gyors azonosítása érdekében, de ennek kereskedelmi megvalósításától még hosszú évek választanak el bennünket. A Fujitsu Digital Annealere digitális architektúrában kvantumjellemzőket alkalmazva2 végzi el a kombinatorikus optimalizálási feladatok végrehajtásához szükséges párhuzamos számításokat. Ezzel a megoldással üzleti kontextusban hajtották végre a main incubatornál a koncepcióellenőrzést.  

"A Commerzbank Csoport kutatás-fejlesztési részlegénél azért választottuk a Digital Annealert, mivel az értékpapírosítás optimalizálásának példáján meg tudtuk vizsgálni, hogy ez a technológia jelenlegi állapotában alkalmas-e banki felhasználásra. Először a Fujitsu legnagyobb éves technológiai konferenciáján, a Fujitsu Fórumon találkoztunk a Digital Annealerrel, ahol épp a jövő technológiáival ismerkedtünk. Gyors ütemben elindítottuk a Fujitsuval a koncepcióellenőrzést, amely már az első hónapban izgalmas, és ügyfeleink számára is hasznos eredményeket produkált. A Digital Annealerrel elérhető előnyök rendkívül ígéretesek" - mutatott rá Augustin Danciu, a main incubator technológiai szakértője.  

"A Fujitsu Digital Annealer a meglévő folyamatok optimalizálása terén új lehetőségeket nyitva forradalmasítja az üzleti tervezést. A main incubatorral közösen végzett munkánk ismét bizonyítja, hogy nem kell megvárni a kvantumszámítógépek kereskedelmi bevezetését az összetett kombinatorikus optimalizálási számítások gyors elvégzéséhez. A koncepcióellenőrzés igazolta, hogy a main incubatorhoz hasonló szervezetek rövid időn belül értékes gyakorlati előnyökhöz jutnak a Digital Annealerrel, és azonosíthatják, sőt ki is aknázhatják az optimalizálásra kínálkozó, új lehetőségeket" - nyilatkozta Wilhelm Petersmann, a Fujitsu Central Europe pénzügyi szolgáltatószektorért felelős vezetője.  

Ár és piaci bevezetés

A Fujitsu Digital Annealer előfizetéses szolgáltatás formájában (as-a-service alapon) vehető igénybe, műszaki, tanácsadási, támogatási és opcionálisan megoldásfejlesztési konzultációs szolgáltatásokkal együtt. A szolgáltatás nyújtása a felhőből vagy helyben telepített infrastruktúráról is történhet.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.