Dől a levél meg a lé – de melyik hová?

|

Aki küldi, sokat nyerhet, aki kapja és elhiszi, csak veszíthet azokon az elektronikus leveleken, amelyek a napokban tömegesen kezdtek áradni a hazai internetezőkhöz – figyelmeztet a VirusBuster.

Nyolcszázötvenezer eurós nyeremény? Ekkora összeg reményében talán még azt is hajlandók vagyunk elhinni, hogy pusztán azért fizet valaki – mégpedig nem is akármennyit –, mert van egy e-mail címünk. Netán azon sem akadunk fenn, hogy a „sorsolást” szervező cég pocsék minőségű gépi fordítással készült, velejéig magyartalan üzenetben értesíti a „nyerteseket”. Pedig... „Pedig az a legjobb, ha a józan eszünkre hallgatunk. Dobjuk rögtön a kukába azt a levelet, amelyben arról tájékoztatnak: e-mail címünket kihúzták, s kisebb vagyont nyertünk vele” – tanácsolja Stange Szilárd, az informatikai biztonsági megoldásokra specializált VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere. Miért van szükség a figyelmeztetésre? Mert dőlni kezdtek az e-postaládákba a nyereménnyel hitegető csalárd üzenetek. „Cégünk kártevők és káros jelenségek után kutatva folyamatosan figyeli többek között a hazai net forgalmát is, így rögtön felfedeztük ezt az újabb levélszemét-kampányt – magyarázza Stange Szilárd, aki szerint, ha a címzettek nem is, a feladók sokat kereshetnek az üzenetekkel. – Ezek a számítógépes bűnözők két dologra vadásznak: e-mail címekre és személyi adatokra. Mindkettőnek nagy értéke van a feketepiacon. Ha válaszolunk, azzal megerősítjük címünk helyességét, s az felkerül a számítógépes bűnözők validált címlistájára. Aki pedig még személyes információt is közöl a válaszban, az a legkülönbözőbb visszaélésekre számíthat.” Még szerencse, hogy a mostani kampányban kiküldött levelek a nevetségességig magyartalanok. Ez remélhetőleg visszariasztja honfitársainkat a válaszadástól. De a bűnözők is fejlődnek. Ki tudja, holnap nem a legválasztékosabb magyarsággal fordulnak-e hozzánk? Szóval legyünk körültekintőek, hallgassunk a józan eszünkre, s tartsuk mindig naprakészen számítógépünk védelmi rendszerét! – tanácsolja a szakértő. Nyeremény – a Holdban Ennek a VirusBuster által elfogott levélpéldánynak a tárgya a következő volt: E-mail címed nyertek!!. A szöveg pedig így hangzott: E-mail címed nyertek!! Tájékoztatjuk Önöket, hogy e-mail cím csatolt egy jegy száma: 132/756/40027, díj szám: 76/20/11/58/28, hivatkozási szám: 33/56/21/87/45, Batch szám: 44/40/608, elnyerte a díjat összege: 850,000.00 (Nyolc százötvenezer euró). Email Nyereményjátékok programot tartott november 13, 2010. Ne lépjen kapcsolatba az ügynök az alábbiakban. IGÉNY OSZTÁLY TISZTVISELO STAATSLOTERIJ ÁLLÍTÁSOK OSZTÁLY. Mr. Frank Smith. Tel.: 0031-682-079-999. Kapcsolattartó e-mail: NYERTES INFORMÁCIÓK: Jegy száma: 132/756/40027 Hiv. szám: 33/56/21/87/45 Batch szám: 44/40/608 Díj Num: 76/20/11/58/28 Javasoljuk, hogy adjanak neki a következo információkat: Ön neve: Telefonszám: Állampolgárság: Ref szám: Batch száma: Jegy száma: Díj száma: Gratulálunk! SINCERLY Üdvözlettel, Mrs. SANDERINE Nathan. PROMOTION koordinátora.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.