E-napló a ZyXEL-lel

|

A budapesti Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola vezeték nélküli hálózatának és internet kapcsolatának kialakítására a ZyXEL-t választotta partneréül. A projekt alapvető célja az e-napló szolgáltatás bevezetéséhez szükséges hálózati infrastruktúra kialakítása volt, amely képes kompromisszumok nélkül kezelni a webes nyilvántartó rendszerhez és az internethez egy időben csatlakozó tanárok magas számát függetlenül a felhasználók épületeken belüli tartózkodási helyétől.

Az oktatási intézménynek egy olyan hálózati infrastruktúra kiépítésére volt szüksége, amely kiváló minőséget és emellett magas fokú kényelmet nyújt. A kiajánlott, és végül megvalósított technológia részéről elvárás volt az egyszerű használat, felügyelet és bővíthetőség. A rendszernek intelligens módon kell kezelnie az idegen Access Pointokkal kapcsolatos problémákat és kellő tartalékkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a későbbiek során a használata egyszerűen és biztonságosan kiterjeszthető legyen akár a diákok számára is. Mivel a telepítésre szorgalmi időszakban került sor, a lehető leggyorsabb átállásra volt szükség az oktatás zavartalanságának biztosítása mellett. Nehézséget okozott az épület szerkezetének, térbeni kialakításának előnytelensége. A méteres vastagságú téglafalak, hosszú és keskeny épületszárnyak viszonylag magas Access Point számot igényeltek, ráadásul a mérések során meglehetősen nagy rádiózaj volt tapasztalható, amit a környező épületekben működő nagyszámú WiFi hálózat eredményezett. A kiépítés végül a legújabb N vezeték nélküli technológiával történt. A felhasznált ZyXEL Power Over Ethernet technológiát is támogató AP-k számára új Cat6 UTP hálózati végpontok kerültek kiépítésre. Ezt a kritériumot a központilag irányított WLAN vezérlésű vezeték nélküli hálózat telepítésével teljesítettük. A hálózat tervezését és telepítését a ZyXEL megoldás szállító partnere a Cyber Systems Kft. végezte. A ZyXEL NWA-3000 sorozatból való Access Pointokból felépített hálózat az eszköz menedzselhető AP funkciója révén egy rendszerként konfigurálható, támogatja a roaming funkciót átadva ezzel a kliens eszközöket a cellák között, amennyiben a végponti eszköz helyét megváltoztatják. Automatikus csatornaválasztás funkciója révén a közeli AP-k közötti interferenciát is ki tudja küszöbölni figyelembe véve az idegen rendszerek által lefoglalt csatornákat is. Így a telepített hálózat egyaránt képes maradéktalanul eleget tenni a kívánt nagy kiterjedésű lefedettség és az ezzel megkívánt magas fokú biztonsági és rendelkezésre állási követelményének is. Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola 2000-ben ünnepelte alapításának ötvenedik évfordulóját. Az eltelt évek alatt megszakítás nélkül tiszta képzési profilú, ún. komplex intézményként (iskola, tanműhely, korábban kollégium) működött, s ma is a fővárosi autójavító ipar egyik sikeres és legnagyobb létszámú szakképző bázisa.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.