Ez a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja az interneten

|

A Kaspersk szerint 60%-kal nőtt az online oktatóplatformok álcája alatt fenyegetéseket kapó felhasználók száma 2020 második felében.

A folytatódó világjárvány következtében az iskolák újabb bezárásokra kényszerülnek vagy hibrid oktatási modellben (jelenléti és távoktatás egyszerre) próbálnak működni, így az oktatási szektor továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja az interneten. A 2020. július és december közötti időszakban 270 171 felhasználót értek olyan különféle fenyegetések, amelyeket népszerű oktatóplatformok álcája alatt terjesztettek. Ez a szám 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez képest. A Kaspersky most egy kiberbiztonsági legjobb gyakorlatokra tanító digitális eszközkészlettel rukkolt elő, amellyel az oktatók biztonságos munkáját kívánja elősegíteni.

Tavaly tavasszal világszerte több mint 1 milliárd iskolást érintett az iskolák bezárása, amikor az országok ily módon is próbálták lassítani a járvány terjedését. Sokak számára ez vészhelyzeti távoktatásra való átállást jelentett, és ez az átállás sajnálatosan sok tanulót és oktatót tett ki a kiberkockázatok veszélyének.

Most az iskolák az egész világon, Angliától és Németországtól Malajziáig és az Egyesült Államokig sok helyen újra bezárnak, amint az országok a fertőzöttek számának újbóli jelentős megugrásával küzdenek, és ez - nem meglepő módon - nem kívánatos következményekkel jár.

2020. január és június között időszakban összesen 168 550 felhasználót ért különféle fenyegetés népszerű online oktatóplatformok/videókonferencia-alkalmazások álcája alatt terjesztve; ez 20,455%-os növekedés 2019 azonos időszakához viszonyítva. Ez a szám a július és december közötti időszakban csak még tovább nőtt a Kaspersky szakembereinek mérése szerint. 2021. január hónapra a népszerű online oktatóplatformokat csalétekként használó fenyegetésekkel bombázott felhasználók száma elérte a 270 171 főt - ez 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez hasonlítva.

A legnépszerűbb csali a Zoom volt. Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a Zoom a virtuális mítingek legnépszerűbb platformja: naponta több mint 300 millióan vesznek részt Zoomos mítingeken. A második legnépszerűbb csalinak a Moodle bizonyult, míg a harmadik helyet a Google Meet szerezte meg. A népszerű online oktató-/videókonferencia-platformok álcája alatt fenyegetéseket kapó felhasználók száma egy kivételével minden platformon nőtt - ez az egy kivétel a Google Classroom volt.

A fenyegetések mintegy 98% nem vírus volt, hanem riskware és adware. Az adware kéretlen hirdetésekkel bombázza a felhasználókat, a riskware pedig olyan különféle fájlokat tartalmaz - böngészősávoktól és letöltés-kezelőktől a táv-rendszergazdai eszközökig -, amelyek különféle műveleteket hajthatnak végre a számítógépen a felhasználó hozzájárulása nélkül. Az észlelt fenyegetéseknek mintegy 1%-a volt trójai vírus.

A felhasználók összehasonlítása, akiket népszerű online oktatóplatformok/videókonferencia-platformok álcája alatt terjesztett különféle fenyegetések értek 2020. január-június, illetve 2020. július-december között

A népszerű videómíting-alkalmazások és online oktatóplatformok álcája alatt terjesztett fenyegetésekkel a felhasználók általában hamis alkalmazástelepítők formájában szembesülnek. Ilyenekkel eredeti platformoknak kinéző nem hivatalos weboldalakon, vagy a platformról érkező különleges ajánlatoknak vagy értesítéseknek álcázott e-mailek formájában találkozhatnak.

"Sajnos mindaddig, amíg minden tanuló teljes "munkaidőben" vissza nem ül az iskolapadba, az oktatási intézmények népszerű célpontjai maradnak a kiberbűnözőknek, különösen azért, mert ez a szektor hagyományosan nem tekinti prioritásnak a kiberbiztonságot. A világjárvány azonban egyértelművé tette, hogy ezen változtatni kell, már csak azért is, mert a technológia egyre jobban beépül az oktatásba, legyen szó akár virtuális, akár tantermi oktatásról" - mondta Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

Hogy segítséget nyújtson az oktatóknak és a tanulóknak a digitális eszközök biztonságos osztálytermi használatában, a Kaspersky különféle segédanyagokat állított össze, többek között egy online tanfolyamot, amely a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokra tanít. Az eszközkészlettel itt lehet ismerkedni: https://kas.pr/smy6

Az online oktatás kiberkockázataival részletesebben foglalkozó teljes jelentés a Securelist weblapon olvasható. Így lehet biztonságban a videókonferencia-alkalmazásoknak/online oktatóplatformoknak álcázott malware-ektől és egyéb fenyegetésektől:

  • Ne töltse le ezen alkalmazások/platformok nem hivatalos verzióit vagy módosításait. Keressen információkat a fejlesztőről, és válassza a hivatalos alkalmazásáruházakat.
  • Minden fiókjához más és más, erős jelszót használjon. Nem kell minden jelszóra emlékeznie, ha például a KasperskyPassword Manager megoldását használja, amely egyedi jelszavakat generál, és biztonságban tartja őket.
  • Mielőtt bármit is letöltene az eszközére, mindig ellenőrizze, hogy az adott cég hivatalos weboldalán jár-e. A hamis weboldalak pont úgy tudnak kinézni, mint az igaziak, ezért mindig kétszer is ellenőrizze az URL formátumát és a cégnév helyesírását, mielőtt bármit is letöltene.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a KasperskySecurityCloudot, amely magas szintű védelmet biztosít minden eszközön.

A Kasperskyről

A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: http://www.kaspersky.com/

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.