A Fujitsu szerint a vállalatoknak azonnal harcba kell szállniuk a tehetséges munkatársakért

|

A Fujitsu megbízásából készült fehér könyv szerint a vállalatoknak újra kell gondolniuk közösségi és technológiai stratégiáikat a jövő munkahelyének megtervezéséhez - e nélkül lemaradhatnak a piaci versenyben

A vállalatoknak hamarosan be kell szállniuk a tehetséges munkatársakért folytatott versenybe, és fel kell készülniük arra, hogy nehezen tudnak megfelelő szakembereket találni. Ez derül ki abból a fehér könyvből, amelyet a Pierre Audoin Consultants (PAC) független európai elemzőcég készített a Fujitsu megbízásából. A Fujitsu figyelmeztetése szerint azok a cégek, amelyek nem fognak hozzá a jövő munkahelyének megtervezéséhez az úgynevezett "határok nélküli" vállalat koncepciója szerint, egyre komolyabb nehézségekkel szembesülnek a toborzás terén.

A Fujitsu azzal bízta meg a PAC-t, hogy vizsgálja meg a munkahelyek fejlődését a következő nyolc évben meghatározó főbb tényezőket. A "Munkahely 2025" címmel elkészült fehér könyv bemutatja milyen lépéseket kell tenniük a vállalatoknak versenyképességük megőrzéséhez. Az egyik fő terület, amire a vállalatoknak oda kell figyelniük, a vállalati struktúrában fellépő radikális változás. Ennek során vállalati formától függetlenül igaz lesz, hogy a szervezeti határok képlékennyé válnak az irányítási rétegek és a rugalmas munkagyakorlat szempontjából, ugyanakkor megszűnnek a hagyományos iparági modellek, és új csoportmunka-formák jelennek meg.

"Valódi és reális veszély, hogy megfelelő munkahely-technológiai stratégia hiányában a munkaadók lemaradnak a tehetséges munkatársakért folytatott versemben - mivel az emberek egyszerűen nem lesznek hajlandóak elavult munkakörülmények között és gyakorlat szerint dolgozni. A jövő munkavállalói rendkívül rugalmas IT-hátteret várnak el: olyat, amely zökkenőmentesen képes támogatni az általuk választott munkastílust, valamint a vállalaton belüli kollégákkal és az iparág egészével folytatott eredményesebb, sokoldalúbb csoportmunkát. A vállalatoknak fel kell ismerniük, hogy a munkahely technológiai és közösségi átalakításáról ma meghozott stratégiai döntéseik erősen meg fogják határozni, milyen lehetőségeik lesznek a jövőben az üzleti ökoszisztémák építésére és a hozzájuk való csatlakozásra annak érdekében, hogy kellő vonzerővel rendelkezzenek a megfelelő szakértelemmel felvértezett munkavállalók szemében. Ha nem lesznek képesek határok nélküli szervezetté válni, lemaradnak a versenyben - mutat rá Conway Kosi, a Fujitsu menedzselt infrastruktúraszolgáltatásokért felelős EMEIA-régióbeli vezetője.

A "határok nélküli" munkahely agilitása
A munkahelyi stratégiák a jövőben nem csupán a produktív egyéni munkavégzést fogják támogatni, hanem egyre inkább a kisebb léptékű és egész iparágra kiterjedő, termékeny együttműködést, a közös alkotást (co-creation), sőt az egészségmegőrzést és az emberi jóllétet is. A Fujitsu szerint ha egy vállalat szeretne vonzóvá válni a megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók szemében, olyan környezet megteremtésére kell törekednie, amely kontextusfüggő, személyre szabott és az egyén igényeihez maximálisan igazodó munkahelyet biztosít a felhasználóknak. Ezzel párhuzamosan az új technológiák (pl. kiterjesztett valóság) alkalmazásával ösztönöznie kell a kollégák közötti együttműködést. A "Munkahely 2025" c. jelentés szerint napjaink szervezeti struktúrái agilisabbá válnak, és alkalmazkodni fognak a folyamatosan változó gazdasági feltételekhez, versenykörülményekhez és ügyféligényekhez.

 Napjaink megszokott, merev hierarchiáit és szervezeti egységeit belső és külső szabadúszókból álló, intelligens digitális asszisztensek támogatásával csoportmunkát folytató, kisebb csapatok váltják fel. Az egyéni dolgozókat többé nem lehet egyetlen szerepkörrel meghatározni, mivel hozzájárulásuk és munkastílusuk mindig dinamikusan igazodik majd a különböző feladatok állandóan változó követelményeihez. A vállalatoknak az irodatér elrendezését is át kell alakítaniuk. Több csoportmunkára alkalmas, virtuális és AR-technológiával ellátott teret kell kialakítaniuk a megbeszélések hatékonyságának növelése érdekében. Ahogy a munkahely egyre kevésbé kötődik majd fizikai helyszínhez, erősödni fog a biometria szerepe a céges adatok biztonságos hozzáférése terén, hogy a munkavállalók bárhol, bármilyen eszközről problémamentesen elérhessék az alkalmazásokat.

Crowdsourcinggal támogatott toborzás
Nem csupán a szükséges készségek típusai válnak egyre képlékenyebbé, hanem maga a tehetséges munkaerő felvételét célzó toborzási folyamat is. A fehér könyv előrejelzése szerint 2025-ben azok a vállalatok növekednek majd a leggyorsabban, amelyek azonnal azonosítani és hasznosítani tudják a szükséges készségeket a tehetséges szakemberek globális munkaerőbázisán belül. A szervezetek többé nem úgy próbálják majd megszerezni a megfelelő dolgozókat, hogy meghatározott szerepkörökbe helyezik őket, hanem a globális szabadúszó munkaerőbázison belül, crowdsourcing-technikával keresik meg a szükséges készségeket. Elsődleges toborzási csatornaként online platformok rendelik majd egymáshoz a munkaadókat és a szabadúszókat, és a vállalatoknak egyre gyakrabban kell majd mesterséges intelligenciát és fejlett algoritmusokat igénybe venniük az adott projekthez megfelelő szaktudást felmutató személy megkereséséhez.

Ahhoz, hogy bármikor gyorsan tudjanak különböző méretű csapatokat felállítani, rugalmas technológiai platformra lesz szükségük. Az ilyen platformon biometrikus adatok segítségével, gyorsan azonosíthatók a dolgozók, és engedélyezhető számukra a releváns eszközök és rendszerek használata.

Az iparágak közötti határok elmosódása
"A vállalatoknak fel kell ismerniük, hogy a jövő munkahelye túlnyúlik a szervezeti határokon. Az egyes cégek és ökoszisztémák közötti határok elmosódnak, ahogy a szervezetek nagyobb merítésből dolgoznak az innováció terén. Az új digitális ökoszisztémák ágazati partnerkapcsolatokból jönnek létre, amelyek újszerű módon reagálnak az ügyfelek igényeire. Előfordulhat például, hogy a pénzügyi szolgáltatócég jelzáloghitelt ajánl az ügyfélnek, majd összehozza egy ingatlanközvetítővel és egy költözetőcéggel: azaz teljes körű szolgáltatást nyújt számára"
- vélekedik Nick Mayes, a PAC kutatási igazgatója, a "Munkahely 2025" fehér könyv szerzője.

Az ilyen hálózatok létrehozása és kiterjesztése kihívásokat támaszt az új rend támogatásához szükséges technológiával szemben. A rendszereknek a szervezeti határokon átívelve, a külső partnerek számára is hozzáférhetővé kell tenniük a legfontosabb üzleti alkalmazásokat. A magasabb szintű együttműködést ösztönző cégen belüli fájlmegosztás kezelése nagyobb biztonságot igényel majd a szellemi tulajdon védelme érdekében.

A Fujitsu arra számít, hogy az igények változásával a technológia partnerek segítséget nyújtanak majd a vállalatoknak az új, tágabb ökoszisztémák, és a különféle egyéb kihívások (pl. biztonság és pénzügyi kockázatok) kezeléséhez. A vállalatoknak stabil technológiai alapokra és keretrendszerre lesz szükségük a rendelkezésre álló szolgáltatások és készségek gyors mozgósításához. Ebben a környezetben a digitális "co-creation" koncepciójával sokkal nagyobb üzleti értéket teremthetnek, mint a piacot jelenleg uraló, merev szerződéses modellekkel.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.