GPS alapú vonat-helymeghatározó rendszer

|

A szállítási vállalkozások körében egyre fontosabb a járművek, szállítmányok pillanatnyi helyzetének ismerete. Ezt a GPS technológia alkalmazása teszi leginkább lehetővé. Ezzel az új technológiával elégíthetők ki leggazdaságosabban és legpontosabban az ügyfél-tájékoztatás és logisztika minőségi követelményei.

A MÁV INFORMATIKA Zrt. vezetésével, a Budapesti Műszaki Egyetem nemzetközi szinten neves szakértőinek és más, a műholdas helymeghatározásban és közlekedésszervezésben jártas szakemberek bevonásával elkészült egy tanulmány, amely megvizsgálta a GPS technológia alkalmazásának lehetőségeit a MÁV ZRt. tevékenységi körén belül. A tanulmány alapján a MÁVI szakemberei elvégeztek egy hosszas mérés sorozatot, és létrehozták a Vasúti pályahálózat 1 m pontosságú digitális térképét, amely minden GPS-es alkalmazás közös alapja, mert ez a térkép kapcsolja össze a Föld felszínének egy adott, GPS vevővel megmért koordinátáját valamely vasútüzemhez kapcsolható helyszínnel. A mérések a pálya-nyomvonal felmérésén túl kiterjedtek egyes kiemelt objektumok koordinátáinak meghatározására is (peron, felvételi épület középvonala, jelzők, útátjárók, hidak, stb). A digitális térkép megléte után a MÁV ZRt egy Pilot-projekt keretében néhány mozdonyra fedélzeti számítógépeket szerelt fel, amelyek GPRS kommunikációval tartották a kapcsolatot azzal a szerverrel, amin a digitális térkép futott. A pilot rendszer jó tapasztalatai alapján döntött a MÁV ZRt. vezetése úgy, hogy 2008-tól megkezdi a rendszer telepítését a vontató járműveire. Az operatív üzemirányítási informatikai rendszer kialakításával a MÁV INFORMATIKA Zrt. –t bízták meg.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.