Hogyan csökkentik az okosvárosok a légszennyezést a forgalom intelligens optimalizálásával?

|

A bizalmi alapokon nyugvó társadalomhoz vezető út részeként, új technológiák és adatvezérelt megoldások bevezetésével a Fujitsu világszerte több várossal is együttműködik ennek a kihívásnak a legyőzésében.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente mintegy hétmillióan halnak meg a légszennyezés miatt. A szennyezett levegő emellett komoly egészségügyi problémákat okoz, elsősorban a gyermekek és az idősek körében, és súlyosbítja a már tüdő- és szívbetegséggel küzdők állapotát. Az életminőséget is rontja, különösen a városi lakosság számára, és növeli az egészségügyi kiadásokat.

Mindez azonban nem csak a magánszemélyeket érinti. A szennyezőanyagok közül sok a fém-, tégla- vagy betonépületek korróziós folyamatait is felerősíti, miközben a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó szén-dioxid gyors ütemben változtatja meg a Föld éghajlatát. A kibocsátott üvegházhatású gázok kb. 29%-áért a közlekedési ágazat a felelős (azon belül a személygépkocsik, kamionok, repülőgépek és egyéb járművek). A világszerte eladott gépkocsik száma 2021-ben elérte a 66,7 milliót - és a mobilitás iránti erősödő igény miatt ez a szám várhatóan több mint 60%-kal fog nőni 2050-re.

Már eddig is jelentős előrelépés történt a városi forgalom emissziójának csökkentésére az egyes járművek által termelt szennyezőanyagok mennyiségének visszaszorításával. Napjaink autói 98-99%-kal kevesebb szennyezőanyagot termelnek, mint a hatvanas években. Az üzemanyag tisztább, már nem tartalmaz ólmot, és kéntartalma is jóval kisebb. Ám a gépkocsik puszta száma miatt még bőven van tennivaló.

A bizalmi alapokon nyugvó társadalomhoz vezető út részeként, új technológiák és adatvezérelt megoldások bevezetésével a Fujitsu világszerte több várossal is együttműködik ennek a kihívásnak a legyőzésében.

A hamburgi kikötő forgalmának optimalizálása a Fujitsu Digital Annealerrel

A hamburgi kikötő a Európa legforgalmasabb kikötőinek egyike, ahol akár 20 ezer kamion is megfordul egy nap alatt. Ez gyakran dugókhoz, torlódáshoz vezet, ami pazarolja az úthasználók idejét, és hozzájárul a magas emisszióhoz. A Fujitsuval együttműködve a kikötő a torlódások és az emisszió problémáját is enyhíteni tudta a jelzőlámpákkal vezérelt utakból, kereszteződésekből és hidakból álló, meglévő infrastruktúra optimalizálásával.

Ezt úgy érte el, hogy holisztikus szemlélettel megvizsgálta az összes elemet, és a Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált, nagy teljesítményű Digital Annealer megoldása segítségével meghatározta a meglévő infrastruktúra optimális használatának módját. A Fujitsu Digital Annealer összetett kombinatorikai problémák megoldására készült, azaz képes arra, hogy a számtalan lehetséges opció közül rendkívül gyorsan azonosítsa a változók legjobb kombinációját. Egyedülálló kialakításánál fogva olyan kihívások leggyőzésére képes, amelyek jóval meghaladják napjaink hagyományos számítógépes technológiájának képességeit.

Hamburgban így sikerült csökkenteni a forgalmi torlódást, jobban kézben tartani a kikötő logisztikai folyamatait, és 9%-kal mérsékelni a CO2-kibocsátást.

Montreal - a torlódások enyhítése és gyakoriságuk csökkentése mesterséges intelligenciával

Egy másik forgalmas kikötő, a kanadai Montreal városában másféle módon próbálta észszerűsíteni működését - mesterséges intelligencia segítségével hasznosítva a már rendelkezésére álló adatokat. Ez a megoldás az emisszió csökkentése mellett a lakosságnak nyújtott szolgáltatások színvonalát is javította.

A kikötő üzemeltetői a Fujitsu prediktív MI-megoldásával elemezték a térfigyelő kamerák felvételeit és a kikötői érzékelők adatait, hogy valós időben előre jelezzék a forgalom áramlását, és felkészüljenek a közelgő torlódásra. Ezeknek az adatoknak a birtokában automatikusan korrigálni tudják mintegy 2500 jelzőlámpa szinkronizálását az optimális forgalom érdekében. Így az utazással töltött idő és az emisszió is csökken.

A montreali lakosok számára további előny, hogy ugyanezzel az intelligens rendszerrel optimalizálják a városi közszolgáltatásokat, például a szemétszállító járművek vagy a hókotrók útvonalait. Ez azt jelenti, hogy a városban gyakori hóviharok után a korábbinál sokkal gyorsabban és hatékonyabban meg tudják tisztítani az utakat és a járdákat.

A parkolással járó gondok enyhítése - Dublin, Ohio állam

A fesztiváljairól, golfversenyeiről és vonzó történelmi belvárosáról híres, Ohio állambeli Dublin évente több mint 2,5 millió látogatót fogad. A népszerűségnek azonban ára van: a látogatóknak versenyezniük kell a helyiekkel a parkolásért, ami torlódásokat okoz, és negatívan érinti a helyi vállalatok működését.

Ahhoz, hogy az átfogó Connected Dublin kezdeményezés részeként legyőzzék ezt a kihívást, a Fujitsu a várossal együttműködve intelligens mobilitástechnológiai rendszert vezetett be a CCTV kamerákból és nagy sebességű optikai összeköttetésből álló, meglévő IoT-infrastruktúrára alapozva. A megoldás ellenőrzi a kamerák és más érzékelők által szolgáltatott adatokat, hogy mérje és nyomon kövesse a parkolási szokásokat, a forgalomáramlást, az áthaladó járművek számát és a gyalogosforgalomra vonatkozó adatokat az egyes parkolókban.

Az összegyűjtött adatokat aztán elemzik, és az új intelligens parkolási alkalmazáson keresztül elérhetővé teszik a belőlük kinyert felismeréseket a közösség vezetői, a lakosság és az autósok számára. Így a látogatók és a helyiek egyaránt könnyen megtalálhatják a szabad parkolóhelyeket. Ezáltal optimális lesz a parkolók kihasználtsága, és közvetett módon csökken a vezetéssel töltött idő, a forgalmi torlódások gyakorisága és a kapcsolódó kibocsátás. Az adatok segítségével az önkormányzat szakemberei és a helyi vállalatok olyan trendeket tárhatnak fel, amelyek alapján megalapozott, adatvezérelt döntéseket hozhatnak működésük javítására.

Adatvezéreltebb okosvárosokkal a légszennyezés csökkentéséért

A tiszta levegő egyike annak a számos elemnek, amely vonzóvá és élhetővé teszi a városi területeket. Mivel a szennyezőanyagok nem tartják tiszteletben a város- vagy országhatárokat, egyértelmű, hogy a kibocsátáscsökkentés közös feladat. E cél megvalósítása érdekében a Fujitsu különböző támogató technológiákat biztosít például a Proventia és a Go Ahead London nevű szervezet számára, amelyek a régi városi buszok és dízelhajtóművek emissziójának mérséklésével próbálják megtisztítani London levegőjét. A finn Proventia a kipufogórendszerek felújításával készíti fel a régi, erősen szennyező járműveket a jövőre. A Fujitsu Microsoft Azure platformon futó Event Processing IoT Platform (EPP) megoldása lehetővé teszi az emissziós adatok valós idejű megtekintését. A Go Ahead London üzemelteti a London Bus hálózat nagyjából egynegyedét, így jelentősen képes befolyásolni a londoni levegőminőséget. A Proventia rendszerei már Londonon kívül is több levegőtisztítási projektben működnek Németországban, Szöulban, Svédországban és Finnországban.

Azzal, hogy a Fujitsu lehetővé teszi a helyi hatóságok vagy városok számára, hogy proaktívan kezeljék a forgalmat és csökkentsék a kibocsátást, nemcsak a tisztább levegőt, hanem a hatékonyabb szolgáltatásokat is támogatja, nem beszélve a légszennyezéssel kapcsolatos egészségügyi költségek potenciális megtakarításairól.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.