Hogyan teremtsünk új üzleti értéket az SAP S/4HANA migrációval?

|

Az SAP S/4HANA-ra való átállás üteme zavarba ejtően lassú. Az SAP-felhasználók mindössze 14%-a dolgozik már élesben. Az SAP Business Suite támogatása azonban 2027-ben véget ér, és 2030 után már többletdíj fizetése ellenében sem meghosszabbítani a karbantartást a rendszerhez.

A migráció bonyolultságát figyelembe véve, ezek szoros határidők. Ha mindehhez a szakemberhiányt is hozzávesszük, egyértelmű, hogy jelentős kockázattal jár a döntések halogatása.

Az SAP döntéshozók vonakodása azt sejteti, hogy még nem elég egyértelműek a migrációból származó potenciális előnyök. A Fujitsu abból indul ki, hogy az alkalmazásmodernizációnak mindenképpen valamilyen előnnyel kell járnia. Az új üzleti érték létrehozása - más néven az üzletmenet átalakítása - pedig még ennél is többet követel. Ha csak modernizálunk, az nem több karbantartásnál.

Ez a cikk két példát mutat az S/4HANA migráció új üzleti értéket teremtő stratégiai előnyeire: az egyedileg összeállítható ERP-t és és a felhőalapú migrációt/hibrid IT-t. Megvizsgálja a Fujitsu új szolgáltatásait is, amelyekkel megbízhatóan és gyorsan kiaknázhatók ezek az előnyök.

Egyedileg összeállítható ERP

A migráció egyik stratégiai előnye, hogy a vállalatot úgy tudja "újrahuzalozni", hogy alkalmazkodóképesebb legyen, és új dolgokat tudjon csinálni. A Gartner elemzőcég már felhívta a figyelmet arra, hogy sok gyártóvállalat ma már többféle nyilvántartási rendszert használ: pl. SAP-t, Salesforce-t, Oracle-t, ServiceNow-t, AWS-t és Microsoftot. Ennek a trendnek a jellemzésére alkotta meg a Gartner a "Composable ERP", vagyis az egyedileg összeállítható ERP kifejezést. Az egyedileg összeállítható ERP olyan stratégia, amelyben a megfelelő komponensek felhasználásával, a különböző szállítók termékeinek ötvözésével, kombinálásával teremtenek értéket. Más szóval, az ERP többé nem monolitikus - azaz már nem mondhatjuk, hogy mi kizárólag SAP-t vagy csak Oracle-t használunk.

Ezzel a stratégiával teljeskörűen összekapcsolt, valós idejű adatok alapján, teljes képet kaphatunk az üzleti működésről, az upstream és downstream ellátási láncokról. Az S/4HANA migráció tökéletes alkalmat kínál annak felmérésére és kezelésére, miként lehet az adatinfrastruktúrát úgy modernizálni, hogy egy ilyen átfogó "irányítóközpontként" működő környezetet hozzunk létre.

Felhőmigráció és hibrid felhő

Az S/4HANA-t többek között az teszi könnyebben csatlakoztathatóvá, hogy ez az ERP első, valóban felhőnatív verziója. Ez a tulajdonság hozzáférhetővé teszi a felhőmigráció összes előnyét, és támogatja az SAP-feladatok maximálisan rugalmas kiosztását. Így az S/4HANA-migráció révén a szervezet a hibrid felhőkörnyezetek összes stratégiai előnyét kiaknázhatja.

A hibrid környezetekben azonban hihetetlenül komplex feladatok zajlanak. Sokféle környezetben merülhet fel igény a feladatok futtatására, akár helyben, több helyszínen, a felhőpartnereknél (Azure, AWS, Google Cloud Platform) valamint a partnerek regionális node-jain. Ahhoz, hogy optimalizálni tudjuk az SAP-infrastruktúrát az ilyen környezetekben való sikeres működéshez, jól át kell látnunk, hol mi történik, és - ami ugyanilyen fontos - mi minden történhet bizonyos forgatókönyvek megvalósulása esetén.

Ennek érdekében a Fujitsu most egy új hibridfelhő-értékelési szolgáltatást kínál SAP-megoldásokhoz (Hybrid Cloud Assessment Service for SAP Solutions), amely több ezer kiosztási lehetőséget képes elemezni a feladatok mérése alapján. A Fujitsu BestPlace egyedülálló adatvezérelt szemléletet kínál. DNS módjára kódolja az SAP-alapú IT-környezet mérési eredményeit, és genetikai algoritmusok segítségével, kis léptékben szimulálja a fejlődést. A "legrátermettebb túlélésének" evolúciós elvét követő folyamat lehetővé teszi a hibrid infrastruktúra optimális kialakítását.

Ez a személyre szabott megközelítés figyelembe veszi az egyes ügyfelek egyedi igényeit, azaz nem egy olyan generikus modell, amely valószínűleg nem felel meg az összes felhasználó minden igényének. A szolgáltatás mintegy négy héten keresztül a helyszínen méri az SAP-működést, összeveti a különböző feladatkiosztási lehetőségeket az ügyfél IT-stratégiájával és üzleti prioritásaival, majd összehasonlítja egymással a felhőben, illetve a helyi telepítésű SAP-instanciákon mért feladatok költségvonzatát. Az eredmények semlegessége érdekében az algoritmust egy külső egyetem fejlesztette ki.

Gyorsabb értékteremtés méretezéssel

A hatékonyan működő ERP-nek lehetővé kell tennie a szervezetek számára, hogy azonnali felismerésekhez jussanak, gyors döntéseket hozzanak, és mielőbb hozzájussanak az irányváltással elérhető értékhez. Ennek ellenére tipikus felhasználói panasz, hogy "a mi SAP-rendszerünk túl lassú", vagy "az SAP megint akadozik".

Ennek kezelése, valamint a feladatkiosztás optimalizálása érdekében az infrastruktúra méretezését, telepítését és karbantartását is meg kell vizsgálni. Az SAP-val kapcsolatos teljesítmény- és szolgáltatásiszint-problémáknak több oka is lehet, és az optimális konfiguráció megtalálása soha nem egyszerű. A megoldáshoz egyrészt el lehet jutni a "nyers erő" elvét alkalmazva: ilyenkor a vállalat még több infrastruktúrát vásárol és telepít, nem törődve a tényleges kiváltó ok megszüntetésével. Ez azonban a probléma megoldásának drága módja.

A migráció előtt álló vállalatok számára értékes előnyt jelenthet az SAP-implementáció pontos méretezése. A referenciaarchitektúrákon alapuló, standard SAP-eszközökkel ellentétben a Fujitsu SAP-megoldásokhoz szánt rendszervizsgálati szolgáltatása (SystemInspection Service for SAP Solutions, SIS) a vállalat környezetéből vett valós adatok alapján, adatvezérelt támogatást biztosít bármilyen migrációs vagy hardverfrissítési döntés meghozatalához. Ez az elemzési és konzultációs csomag minden fontos paramétert figyelembe vesz, elkerülve ezzel a későbbi túlköltekezést.

A SIS a szűk keresztmetszeteket, a teljesítményanomáliákat és a valós kapacitásigényt azonosítva, világos iránymutatást ad a helyben és a felhőben telepített IT tökéletesítéséhez az SAP-környezetben. Ha sikerül pontosan meghatározni a helyi telepítésű, új S/4HANA méretét, csökken a helyben és a felhőben telepített infrastruktúra költsége közötti különbség, mivel nem kell annyi - többnyire kihasználatlan - pluszkapacitást vásárolni.

Egyszerű infrastruktúra

Ami az infrastrukturális lehetőségeket illeti, a Fujitsu PRIMEFLEX for SAP HANA lehetővé teszi az SAP HANA által kínált memóriaalapú számítástechnikában rejlő teljes potenciál kihasználását. Olyan előtesztelt, 100%-ban SAP-ra tanúsított infrastrukturális megoldás, amely kifejezetten az SAP HANA memóriaalapú architektúrájához készült. A perzisztens memória képességeit telepítési és konfigurációs kockázatok nélkül, maradéktalanul hasznosítja, és egyszerűsíti az üzemeltetést és a karbantartást, mivel a teljes megoldáscsomagot egyetlen szolgáltató partner biztosítja. A megoldás a Fujitsu uSCALE-en keresztül szolgáltatás formájában (as-a service) vehető igénybe.

Optimális platform, fogyasztásalapú árképzéssel

Az "as-a-service" modellel a szervezetek naprakésszé tehetik infrastruktúrájukat, és alkalmazkodhatnak a folyamatosan változó követelményekhez. Ez a konstrukció egyszerűsíti a technológiák kezelését, növeli az agilitást és csökkenti a költségeket. A Fujitsu uSCALE rugalmas, szolgáltatásként nyújtott helyi IT-infrastruktúramegoldás, havi fogyasztáson alapuló, tényleges használat szerinti számlázással. A uSCALE támogatja az üzleti rezilienciát, növeli a pénzügyi és műszaki rugalmasságot, és feleslegessé teszi az induló beruházást. A Fujitsu mostantól az SAP-környezetek felhő-átalakítási projektjeire szabva is biztosítja a uSCALE előnyeit. Ezen túlmenően az Equinixszel kötött partnerkapcsolat keretében komplett hibridfelhő-csatlakozási megoldást kínál - azon belül hozzáférést a globális üzleti ökoszisztémákhoz az Equinix platformján. A szolgáltatás magában foglalja a kezdeti konzultációt, amelynek keretében az ügyfél kidolgozhatja az optimális hibrid megközelítést az SAP-vezérelt digitális átalakulás megvalósításához.

Az Equinixszel kialakított partnerség bizonyítja, hogy innovatív, differenciált megoldásokat kívánunk kifejleszteni a különböző iparágak számára, amelyek révén ügyfeleink is jobb szolgáltatásokat nyújthatnak. A megoldás egyik előnye, hogy hyperscaler-szerű környezet létrehozását teszi lehetővé ügyfeleink "saját feltételei szerint" oly módon, hogy közvetlenül a hiperscaler mellett biztosít szupergyors kapcsolatot az összes adathoz és alkalmazáshoz a felhőben. Ha ehhez az SAP adatközpont-megoldásokba integrált, bevált gyakorlathoz hozzávesszük a környezetből szerzett felismeréseket és az SAP-környezetek működési hatékonyságának biztosítása terén szerzett szakértői know-how-t, olyan ajánlat rajzolódik ki a szemünk előtt, amely egyedülálló a piacon.

A Fujitsu és az Equinix fogyasztásalapú ajánlata egyszerűen használható, és képes más platformokkal, köztük nyilvános felhőkkel is együttműködni és integrálódni. A fogyasztásalapú modellben elérhető tanúsított, költséghatékony platform birtokában nem kell aggódni a technológiai vagy hostingplatform miatt.

A Fujitsu és az SAP

A Fujitsu és az SAP partnerkapcsolata rendkívül stabil. Körülbelül 8000 ügyfélinstallációval rendelkezünk világszerte. A Fujitsu németországi Walldorfban - az SAP székhelyén - található bemutatóközpontjában (Technical Competence Demo Center) például az ügyfelek konkrét forgatókönyvek alapján optimalizálhatják SAP- beruházásukat.

Ha Önnek már van SAP ERP-rendszere, és meg is szeretné tartani, akkor 12 hónapon belül migrációs partnert kell szereznie. Ha túl sokáig vár, és már nem talál megfelelő partnert, előfordulhat, hogy kicsúszik a kezéből a migrációs ütemterv irányítása, és megnőnek a költségei.

A migráció fantasztikus lehetőség az új üzleti érték teremtéséhez. A Fujitsu uSCALE, SAP-megoldásokhoz szánt rendszervizsgálati (SystemInspection Service for SAP) és hibridfelhő-értékelési (Hybrid Cloud Assessment) szolgáltatása lehetővé teszi az ügyfelek számára környezetük pontos megismerését, majd üzleti céljaik és átalakítási terveik kidolgozását - az optimális architektúrának, infrastrukturális megoldásoknak és pénzügyi modelleknek megfelelően. Ezt Ön is megtapasztalhatja, ha regisztrál egy Fujitsu CX Labs foglalkozásra, a Fujitsu virtuális digitális metaverzum-terébe, amely megkönnyíti az ügyfelek és a partnerek közötti együttműködést a digitális átalakulás során.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.