Így működik a zsámbéki szennyvíztisztító telep

|

Öt település modern szennyvízkezelését látja el az új telep.

Forrás: Siemens

Immár egy éve kezeli a zsámbéki szennyvíztisztító telep új egysége öt Pest vármegyei település (Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék) szennyvízét. A modern létesítmény, ami a több mint 30 éves elődjét váltotta le, napi 2500 köbméter, csatornahálózaton keresztül érkező szennyvíz és napi 30 köbméter szippantott szennyvíz tisztítására alkalmas.

Komplex folyamattal tisztul a szennyvíz

A közel 20 ezer főt kiszolgálni képes telepen elsőként mechanikai, majd biológiai tisztítás történik. Utóbbi az élővizek természetes öntisztulási folyamatát utánozza: a szennyvízben lévő szerves anyagot, - nitrogénformákat és foszfort, - az eleveniszapnak hívott biomassza mikroszkopikus méretű élőlényei lebontják, és megtisztítják. E folyamat több medencében történik.

Ezt követően az iszapot gravitációs sűrítő- és kémiai (polielektrolit) oldat hozzáadagolásával centrifugálják, melynek eredményeként az előírásoknak megfelelő, ún. víztelenített szennyvíziszap keletkezik.

A biológiai medencék mellett fertőtlenítő-, valamint tisztított szennyvíz medence is a technológiai sor részét alkotja. A keletkező hulladékokat (pl. zsír, homok) külön gyűjtik, és a hulladékkezelőbe szállítják. A kezelt, szagtalan víz végül a Békás-patakba folyik.

Forrás: Siemens

A zsámbéki telep tervezését, kivitelezését, illetve próbaüzem-irányítását az UTB Envirotec Zrt. végezte a Mészáros & Mészáros Zrt. megbízásából.

A telep automatizált működését, - ahogy számos más, hazai szennyvíztisztító egységét is, - Siemens-eszközök segítik. Ennek keretében a Siemens Zrt. a szennyvízmozgató gépek vezérlését ellátó ipari számítógépeket (PLC-ket), az adatgyűjtést végző hardvereket, továbbá kijelzőket, áramlásmérőket, szintkapcsolókat, radaros szinttávadókat és nyomásértékeket közlő távadókat szállított.

Bővült a csatornahálózat is

A 2023 őszén lezárult, Pest vármegyei projektet az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozta. A pályázaton közösen indultak az ellátott települések, Budajenő, Telki, Perbál, Tök és Zsámbék, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) koordinálása mellett. A projekt során nem csupán a telep új egysége készült el, hanem szennyvíz-nyomóvezeték hálózat és csatorna-rendszer is épült.

Forrás: Siemens

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.