Kaspersky: Randevú a pandémia idején - digitális kapcsolatok az idei Valentin-napon

|

Ahogy Valentin-nap felé közeledünk és a járvány miatti szabályozások is érvényben maradnak, egyre tisztábban látszik, hogy a randevúzás és az új kapcsolatok kialakításának művészete paradigmaváltáson ment keresztül az elmúlt évben.

A párkeresés digitalizálódása természetesen nem új keletű, de az online ismerkedést általában személyes interakciók és tapasztalatok követik. És amíg a randevúk online térben maradnak, a kiberbűnözők sem tétlenkednek - a társkereső oldal alkalmazások felhasználói továbbra is kedvelt céljai a kiberbűnözőknek. A koronavírus hatására egyre növekvő elszigeteltség és magány érzése pedig felveti azt kérdést is, hogy vajon a mesterséges intelligencia szerepe a nemi életben elfogadottabbá válik-e?

A mesterséges intelligencia romantikus kapcsolatokban játszott szerepe mindeddig periférián maradt. Bár a populáris kultúrában számos olyan népszerű film van jelen, mint az Oscar-díjas Her vagy a sokak által kedvelt Ex Machina, a való életben erős ellenérzésekbe ütközik a téma, 2018-ban például a Forbes a szexrobotokat a 'viszonyokat leginkább felforgató technológiai újításnak' nevezte. De valóban ilyen furcsa elképzelés lenne?

Egy év telt el azóta, hogy a koronavírus belépett az életünkbe, és ez a nehéz helyzet sokaknak aligha lett könnyebb. Ebben az időszakban azonban az emberek egyre magabiztosabban és kreatívabban használják a technológiát, illetve az applikációkat, így életük, ideértve a magánéletüket is, egyre szervesebb részévé válik. A magány pedig egyre fokozódik, a Kaspersky kutatásából például kiderült, hogy az európai lakosok 84%-a magányosabbnak érzi magát, mint a járvány kitörése előtt. És ahogy az egyedüllét érzése egyre inkább teret nyer, érthetővé válik a következtetés, hogy a mesterséges társaság és közelség gondolata már nem is olyan furcsa, mint amilyennek 2019-ben tűnhetett.

A magányosság érzése legfőképpen a fiatalok életét nehezíti meg, a Kaspersky magyarokat felmérő kutatása szerint a Z és Y generáció 64%-a érezte leginkább magányosnak magát a lezárások idején. Nem csoda, hiszen a gyakori társadalmi összejövetelek és randevúk is megszűntek vagy az online térbe terelődtek át.

Az online társkeresőkre tehát egyre nagyobb figyelem összpontosul a társadalmi távolságtartás időszakában, ezek az oldalak és alkalmazások azonban gyakori célpontjai a kiberbűnözőknek is. Az interneten megszámlálhatatlan népszerű társkereső alkalmazás és weboldal hamisítványaival találkozhatnak a társra vágyók, ezek pedig szinte tökéletes másolatai az eredeti oldalaknak vagy applikációnak. Ezeket használják aztán a támadók a mobil eszközöket célzó malware-ek terjesztésére vagy személyes adatok megszerzésére, hogy aztán kéretlen reklámokkal bombázzák a felhasználókat.

Valentin-nap előtt a Kaspersky a következőket tanácsolja a kiberkockázatok elkerüléséhez:

  • Mindig ellenőrizze az alkalmazásengedélyeket, hogy lássa, mit tehetnek meg a telepített alkalmazásai.  
  • Ne telepítsen alkalmazásokat nem megbízható forrásokból, még akkor sem, ha erősen reklámozzák őket, és blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefonja beállításaiban.
  • Informálódjon a felkeresni kívánt társkereső weboldalról: keressen rá a neten, hogy milyen a hírneve, és próbáljon meg felhasználói véleményeket találni.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloud szoftvert, amely fejlett védelmet nyújt Mac-en, PC-n és a mobil eszközökön egyaránt.
  • Ne osszon meg túl sok személyes információt idegenekkel.
  • Igyekezzen meggyőződni róla, hogy valós személlyel beszélget-e, mivel a csalók gyakran hamis profilt használnak az átveréseikhez.

A Kasperskyről

A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.