Lakótársak veszélyben: az előfizetők 46%-a boldogan megosztja a streaming szolgáltatásokat a vele egy háztartásban élőkkel

|

Közel egyharmaduk ugyanakkor nem biztos abban, hogy a fiókja biztonságban van, mivel nem ismeri a lakótársai digitális szokásait.

A Kaspersky More Connected Than Ever Before: How We Build Our Digital Comfort Zones (azaz: Minden eddiginél összekapcsoltabban: hogyan alakítjuk ki a digitális komfortzónáinkat) c. jelentése szerint a válaszadók 46%-a számára nem jelent problémát, hogy a lakótársaival megosztva használja a streaming szolgáltatásokat. Egyharmaduk (32%-uk) ugyanakkor nem biztos abban, hogy a fiókja biztonságban van, mivel nem ismeri a lakótársai digitális szokásait.

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos korlátozások és a kényszerű otthonmaradás az emberek digitális szolgáltatásokhoz való hozzáállására is befolyással volt: tudatosabbá váltak ugyanis a biztonságos internethasználat terén, mind saját magukat, mind a lakótársaikat illetően. Ez a tudatosság kiterjed például annak eldöntésére, hogy az egész háztartás ugyanazt a fiókot használja-e a szórakoztató platformokhoz, vagy például arra, hogy megpróbálnak többet megtudni egymás online viselkedéséről.

Mindezek alapján a kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az online szolgáltatások összehozhatják az embereket, akik hajlandóak megosztani a személyes fiókjaik adatait annak érdekében, hogy kölcsönös hozzáférést biztosítsanak a lakótársaiknak. A streaming platformokhoz való hozzáférés megosztása mellett egyharmad (33%) az online kiskereskedelmi szolgáltatásokat (pl. eBay vagy Amazon Prime) is megosztja a vele egy háztartásban élőkkel. A megkérdezettek 30%-az ételrendelésekhez használt fiókjait (pl. Deliveroo), valamint az online játékelőfizetéseit (pl. Xbox Live) is megosztja.

Az alábbi szolgáltatások közül melyek esetén osztják meg a fogyasztók a bejelentkezési adataikat a lakótársaikkal?

Ugyanakkor nem minden válaszadó tudja biztosan, hogy biztonságosan használják-e a lakótársaik az internetet, és hogy ez hatással lesz-e a digitális szokásaikra. 43%-uk például arról számolt be, hogy aggódik a streaming szolgáltatások vagy a játékok használata miatt megnövekedett online tevékenység miatt. Minden negyedik ember (24%) aggódik amiatt, hogy a lakótársai digitális szokásai hatással lesznek az internet gyorsaságára, ami viszont befolyással lehet az online játékokban nyújtott teljesítményére.

"A mai, modern világban gyakori a lakótársakkal való együttélés, és sok lakóközösségben kénytelenek megosztani az internetkapcsolatot és a különféle szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Sokszor előfordul, hogy a lakótársak barátokká válnak, ami megkönnyíti az online szolgáltatások megosztását és az ezzel járó előnyök gond nélküli élvezetét. Sajnos azonban, ha nem figyelünk oda arra, hogy miként osztjuk meg a személyes adatainkat másokkal - még akár a saját lakótársainkkal is -, annál nagyobb az esélye annak, hogy az adatok olyan emberek vagy csoportok kezébe kerülnek, akikben nem bízunk. Hogy ez ne történhessen meg, egyes szolgáltatások specifikus szabályzatok alkalmazásával segítik, hogy több ember is használhassa ugyanazt az előfizetést, de ehhez ne kelljen megosztani a jelszót. Akár másokkal él együtt valaki, akár nem, mi minden esetben azt ajánljuk, hogy erős kiberbiztonsági megoldásokkal védjék az eszközeiket és a hitelesítési adataikat, hogy a személyes információik mindig biztonságban legyenek" - fejtette ki Andrew Winton, a Kaspersky marketing részlegének alelnöke.

A Kaspersky a következőket tanácsolja a lakótársakkal együtt élőknek az eszközeik védelméhez:

  • Ne kattintson kéretlen vagy gyanús e-mailekben érkezett linkekre. Először mindig ellenőrizze a küldő hitelességét: nézze meg, hogy fel tud-e keresni egy hivatalos weboldalt.
  • Ne osszon meg személyes adatokat, illetve ne engedjen hozzáférést harmadik feleknek a fiókjaihoz, kivéve, ha mindenképpen szükséges. Ezzel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy az adatok megtalálhatók legyenek a neten.
  • Használjon hatékony biztonsági megoldást, például a Kaspersky Password Managert, amellyel egyedi, biztonságos jelszót generálhat minden fiókhoz, és álljon ellen annak a kísértésnek, hogy mindig mindenhez ugyanazt a jelszót használja.
  • Telepítsen fel megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloudot. A szoftver fiókellenőrző funkciója védelmet nyújt a fiókadatok számára, és értesíti Önt, ha feltörték a személyes adatait.

A Kaspersky további tanácsokat tett közzé a digitális komfortzóna biztonságos kialakítására vonatkozóan, hogy segítséget nyújtson az embereknek a járvány alatt és azt követően is. Megtudhatják például, hogyan védhetik a digitális életüket, vagy hogy miként oszthatják meg biztonságosan az online előfizetéseiket.

A Kasperskyről

A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.