Laptopok és okostelefonok tízezreit hagyjuk szórakozóhelyeken

|

Itt a karácsonyi szezon, a céges karácsonyi partik időszaka. Ennél aktuálisabb nem is lehetne a vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET legújabb kutatása, amely szerint az Egyesült Királyságban évente megdöbbentően sok, 138 000 darab mobiltelefont és laptopot hagynak ott tulajdonosaik, csak a karácsonyi bulik alkalmával. Ennél a számnál is ijesztőbb adat az, hogy ezen elhagyott mobileszközök 64%-a nem rendelkezik semmilyen biztonsági védelemmel.

A tanulmány 600 szórakozóhely megkérdezésével készült. Ezek szerint átlagban 12 telefont vagy laptopot hagynak el báronként szerte Angliában. Természetesen jó hírünk is van: ezen elvesztett eszközök 83%-a visszatalál eredeti gazdájához. [i]“Amint felüti a fejét a karácsonyi céges összejövetelek szezonja, ahol szinte elkerülhetetlen az alkoholfogyasztás, az emberek sokkal figyelmetlenebbek lesznek. Ez azt is jelenti, hogy a munkában használt telefonok és laptopok az egyik leginkább veszélyeztetett célcsoportja ezeknek az összejöveteleknek. Habár a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a legtöbb ilyen eszköz visszakerül a tulajdonosához, viszont még így is nagy az esélye annak, hogy a jelszavak nélkül hagyott, eszközök illetéktelenek kezébe kerülnek. Mivel az általunk használt laptopokon és telefonokon egyre több az érzékeny információ (banki és céges adatok), így a védelemre is egyre nagyobb szükség.”[/i] – mondta Mark James, az ESET biztonság specialistája. A tanulmány továbbá arra is rávilágított, hogy bár az elhagyott készülékek tulajdonosainak többségével (61%) felvették a kapcsolatot a bárokból, de a rendőrségnek mindössze 18%-uk adta át a telefont. Emellett a válaszadók 60%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy ha lehetőségük lenne, akkor belenéznének-e a megtalált telefonba. [i]„A karácsonyi időszakban, a zsúfolt bevásárlóközpontokban és az önfeledt bulik közepette is, legyen mindenki különösen óvatos és használjon lopásvédelmi megoldást a noteszgépén és Androidos telefonján. Titkosítsuk adatainkat, hogy azok akkor is biztonságban maradjanak, ha elvesztjük, vagy ellopják bármely eszközünket.”[/i] – adott pár praktikus tanácsot Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója. Végül pár érdekes adat, hogy a mobil eszközökön kívül miket hagyunk el előszeretettel szórakozóhelyeken: - gyereket - valakinek a hamvait - cipőt - faágakat - felfújható elefántot - hatalmas lovat ábrázoló képet [b]A kutatásról[/b] Az ESET több mint 600 angol bárt kérdezett meg telefonon keresztül 2015 novemberében és ezen adatok alapján 11 162 az Egyesült Királyságokban található szórakozóhelyre vetítette ki adatait.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.