Miként lehet valakinek csúcsfizetése egészen fiatalon, ha nem programozó?

|

Bálint sohasem szerette igazán matekot, azonban az angol egész jól ment neki, főleg a filmeknek köszönhetően. Szívesebben legózott, vagy bütykölt apja garázsában, mint magolt a dolgozatokra. Érettségi után osztálytársai enyhe lenézéssel nyugtázták, mikor elmesélte, inkább felnőtt szakképzésre megy.

Jó pár év múlva, az osztálytalálkozón mesélte aztán, hogy egy informatikai vállalathoz került, hálózati informatikusként dolgozik és remekül megtalálta a helyét. "Mi van?"- kérdezték a többiek. "Most akkor mégis továbbtanultál? És mit csinálsz tulajdonképpen?"

Bálint elmesélte, hogy a két éves szakképzés jó alapokat adott számára, hogy bekerüljön egy informatikai céghez, bár sokkal jobb lett volna, ha rövidebb idő alatt, a lényeges tudnivalókra koncentrálva megtanulhatta volna ugyanezt.

A programozás annyira nem érdekelte, örült, hogy a sokkal nyüzsgőbb hálózati területre került. Szoftvereket és egyszerűbb számítástechnikai rendszereket telepített és beüzemelte őket, emellett felügyelnie kellett a hálózati rendszer működését. Ha hibát talált a kapcsolatban, vagy összeomlott a rendszer, volt pár dolog, amit tehetett, de elsősorban továbbítania kellett a hibajegyeket a felettesének.

Az a fiú, aki korábban nem volt a tanulás nagymestere, örömmel vette, hogy beiskolázták, elvégzett egy CISCO tanfolyamot és alig két éves hálózati felügyeleti tapasztalattal a háta mögött máris szintet léphetett, most már neki küldték az alapszintű kollégák a hibajelzéseket, ő végezte a problémák elhárítását, üzemeltette a hálózatot. Míg a cégnél a programozók között sokkal lassabb és bizonytalanabb volt az előrejutási lehetőség, tudta, hogyha letesz egy újabb CISCO vizsgát, újabb három év elteltével akár megint feljebb léphet. Most épp itt tart karrierjében. Eljutott a Design & Build világába. Nem csak a rendkívüli problémák landolnak az asztalán, de végre részt vehet a hálózat megálmodásában, tervezésében, kialakításában.

"Nem csak azt bírom a munkámban" - mesélte Bálint - "hogy az átlag felett keresek,  - bár nyilván ez sem mellékes - de szeretem a pörgést, hogy állandóan új emberekkel találkozom, sokszor kell utaznom ide-oda és eközben alkotó, kreatív munkát végzek. Senkit sem érdekel, mikor járok be dolgozni, csak az, hogy minden meló el legyen végezve, ne legyen fennakadás. Sokszor találkozom azzal a megdöbbenéssel, amikor diplomás ismerőseim kérdezgetnek a munkámról és rádöbbenek, hogy ilyen szuper kondiciók mellett, annyit keresek, mint valamennyiük összesen.

Még töprengek, hogy megmaradok-e ezen a klasszikus hálózati informatikus vonalon, vagy specializálódjak-e tovább a hálózatbiztonság területre vagy a hang- és videóátviteli technológiákra. De közben szerzek valami diplomát is, mert egyre többször érzem hiányát, főnökeim is forszírozzák. Mindenestre még pár év -meg persze egy újabb szakmai vizsga - és eljuthatok a csúcsra, amikor már országokat átívelő, nagyon összetett informatikai rendszereket tervezhetek és építhetek. Akkor majd csak azok a problémák jutnak el hozzám, amit végképp senki nem tudott megoldani. Ha ezt a szintet is meglépem, akár nettó egymillió forintot is kereshetek, pedig még be se töltöttem a harmincat.

Ráadásul olyan munkával, amit imádok. Már így is naponta bombáznak állásajánlatokkal a versenytársak, de most még tuti hogy maradok és végigcsinálom jelenlegi helyemen, amit elkezdtem."

A többiek döbbenten nézik Bálintot, a korábbi gyengécske tanulót, aki csillogó szemmel beszél. Ki hitte volna?

Pedig az esete nem egyedi, sebes karrierjét némiképp a szerencsének is köszönheti. Épp olyan területen kezdett dolgozni, amelyikről kiderült, az IT szektorhoz képest is különösen nagy emberhiánnyal küzd. Míg egy évtizede még jócskán akadt hálózati monitoringra jelentkező szakember, mára a fejvadászok szinte lehetetlen küldetésnek tekintik az alkalmas jelölt felkutatását. A magasabb szakmai lépcsőn álló hálózati szakembereket pedig egymástól csábítgatják át a cégek.

A vállalatok már  tudják, hogy szinte a középiskolás korosztályig  kell visszanyúlniuk és nekik kell a képzésről gondoskodniuk, ha nem akarják, hogy projektjeik szakemberhiány miatt lebénuljanak vagy el se induljanak. A MagiCom Nexpery Akadémia most augusztusban induló két szemeszteres hálózatos informatikus képzése mögött is ott állnak a partnercégek, nagy multik, akik figyelemmel fogják kísérni a diákok előrehaladását. A frissen végzetteket rögtön a szakma második szintjén fogják alkalmazni. A Nexpery Akadémia különlegessége az, hogy a tantárgyak mindegyike szigorúan a pozícióhoz szükséges gyakorlati tananyagot tartalmazza, kerülve a felesleges sallangokat. Az oktatók pedig az IT szakma és a hazai felsőoktatás elismert szakemberei, akik életből vett példákkal színesítik előadásukat, szakmai coachinggal segítve a diákokat.

Gasparetz András, a MagiCom ügyvezetője elmondta, hogy a kurzusra jelentkezőket személyiségteszttel, nyelvi felmérővel és személyes beszélgetés segítségével szűrik meg. Reméli, hogy sikerül azokat a fiatalokat is a Nexpery-be csábítani, akik eddig úgy vélték, nem való nekik az informatikus pálya, vagy nem tudják, merre tovább az érettségi után. "Olyan jelölteket keresünk"  - taglalta - "akikben él az alkotás vágya, nem kedvelik a helyzet kötött, ismétlődő rutinfeladatokat, szeretik, ha munkájuk eredménye hamar meglátszik. A jelentkezők közül eddig volt, akit a kezdő nettó háromszázezer forintos fizetés vonzott, mások pedig új területen szerették volna kipróbálni magukat. Lesznek olyanok is biztos, akiket idén nem vettek fel az egyetemre és hasznosan szeretnék eltölteni a következő egy évet. Egy viszont biztos, aki elvégzi a Nexpery-t, nem marad állás nélkül és akár a nemzetközi karrierlehetőség is előtte áll.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.