A rosszfiúk már alig várják a Cyberpunk 2077-et: a nagyon várt játék felkeltette a kibercsalók érdeklődését

|

Nyolc évnyi várakozás és számos halasztás után e hét csütörtökön, december 10-én végre megjelent a világ egyik legismertebb akció-szerepjátéka, a "Cyberpunk 2077". Míg a játékosok közössége már alig várja, hogy végre belemerülhessen az elmúlt évtized legnagyobb várakozással övezett játékába, a csalók máris hasznot húznak a türelmetlen játékosok kihasználásából.

A 2020-as év első 10 hónapjában a Kaspersky azt figyelte meg, hogy a csalók folyamatos érdeklődést mutattak a Cyberpunk 2077 megjelenését váró játékosok iránt. A 2020. január-november közötti időszakban például a vállalat szakemberei több mint 3300 próbálkozást észleltek világszerte a felhasználók megfertőzésére olyan különféle fenyegetésekkel, amelyek a még meg sem jelent játékot imitálják. És ha mindez még nem lenne elég, a csalók egyre fejlettebb és egyre kifinomultabb fenyegetésekkel álltak elő.

Az észlelt fenyegetések elemzése során a Kaspersky szakemberei több olyan weboldalt is találtak, amelyek a Cyberpunk 2077 letöltésének lehetőségét kínálták a játékosoknak a játék hivatalos megjelenési dátuma előtt. A weboldalakon található telepítőprogramok nagyon hasonlítanak az igazira, de valójában semmilyen játékfájlt nem töltenek le: csak várnak egy ideig, majd licenckulcsot kérnek a felhasználótól. A kulcsot a csalók által készített felmérés kitöltésével lehet megszerezni, amelynek a végén személyes adatokat, például e-mail címet és telefonszámot kell megadni. Ezt követően a felhasználó megkapja a nagyon várt kulcsot, amely sehová sem vezet. Az áldozat előtt megjelenik egy nyitóképernyő, és amikor az alkalmazás elindulna, a felhasználó azt az üzenetet kapja, hogy hiányzik egy DLL, vagyis egy kódfájl, amely a játék elindításához fontos funkciókat tartalmaz. Ahhoz, hogy hozzájusson ehhez a DLL-fájlhoz, a felhasználónak megint ki kell töltenie a felmérést, de ezt követően már nem történik semmi.

"Teljesen érthető, hogy miért érdeklődnek ennyire a kiberbűnözők a Cyberpunk 2077 iránt. A játékosok közössége már sok éve vár erre a játékra, és most, a megjelenése küszöbén a csalók azt remélik, hogy értékes információkat szedhetnek ki az áldozatokból, akik már alig várják, hogy végre játszhassanak a játékkal. Ezért arra kérünk mindenkit, aki sokunkhoz hasonlóan már türelmetlenül várja a játékot, hogy várja meg a hivatalos megjelenést, és csak megbízható forrásokból töltse le a Cyberpunk 2077-et" - mondta Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

A Kaspersky ajánlásai szerint a felhasználók a következőképpen kerülhetik el, hogy csalás áldozatul essenek:

·       Fogadjanak kétkedéssel minden hírt vagy rendkívül kedvező ajánlatot és promóciót. Sose feledjék: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nagy valószínűséggel hamis.

·       Felelősen vásároljanak játékokat. A játék letöltése előtt ellenőrizzék a forgalmazó hírnevét: ha korábban már jártak el etikátlanul, akkor ne őket válasszák.

·       Az adataik megadása, fizetés vagy programok letöltése előtt ellenőrizzék, hogy az üzenetek megbízható forrásból érkeznek-e.

·       Használjanak megbízható biztonsági megoldást, mint például a Kaspersky Security Cloudot, amelynek adatbázisa folyamatosan bővül a csaló források listájával, és megmutatja, hogy mely weboldalakat nem szabad megnyitni, továbbá védelmet nyújt a felhasználóknak a malware-ek ellen. A Kaspersky termékei a HEUR: Hoax.Script.FakeGame.gen verdikttel észlelik a posztban ismertetett weboldalakat, a róluk letöltött fájlokat pedig HEUR: Hoax.MSIL.FakeGame.gen verdikttel.

·       Miután kikerülték a csalók trükkjeit és biztonságosan letöltötték a játékot, ne felejtsék el bekapcsolni a biztonsági megoldásba beépített játék-módot a kiemelkedő eredmények eléréséhez.

A Kasperskyről

A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpontvédelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.