Symantec Spam Report – 2007. december

|

A karácsony közeledtével a spammerek is egyre inkább az ünnepre fókuszálva küldik kéretlen leveleiket a felhasználóknak. November hónapban is folytatódott a spamek arányának növekedése, négy e-mailből három kéretlen levél volt. A trendet szemlélteti, hogy 2007 májusában az e-mail forgalomnak még csak 64 százaléka volt spam.

A Symantec Spam Report decemberre vonatkozó főbb megállapításai: ˇ Annak ellenére, hogy a Pekingi olimpiáig még mintegy 9 hónap van hátra, már most felbukkantak az első spamek, melyek a nyári játékokhoz kötődnek. ˇ Folytatódik a trend, mely a egészségüggyel és gyógyítással kapcsolatos termékeket a bulvárhírekben szereplő hírességekkel – Britney Spears, Lindsay Lohan vagy Donny Osmond – próbálja vonzóbbá tenni. A térgyban valamely sztárra vonatkozó információ szerepel, maga a spam pedig az egészségügyi szolgáltatást vagy terméket népszerűsíti. ˇ Mintegy 35 millió üres e-mailt blokkolt a Symantec Antispam szűrője az elmúlt hónapban, melyek elsődleges célja az volt, hogy további e-mail címeket gyűjtsön a spam adatbázis bővítéséhez. ˇ Ahogy a brit kislány, Madeleine McCann utáni nyomozás tovább folytatódik, vírusokat rejtő oldalak linkjeit rejtettek a spamekbe. A weboldalak kísértetiesen hasonlítanak a hivatalos oldalra, miközben vírussal fertőzik meg az oldalra lépő gépét. ˇ Tovább emelkedik a szélhámos és csaló spamek aránya. A szeptemberi 13%, az októberi 18% után novemberben mintegy 19%-át tették ki a teljes spam állománynak. ˇ A hálaadást, karácsonyt és a téli hónapokat természetesen a spammerek is kihasználják, és ajándékötletek formájában próbálják az olvasó e-mail címét rögzíteni. A spamek télhez kapcsolódó másik formája egy hógolyót dobáló emberke megjelenése az e-mailben, mely annak elolvasása után rögzíti a felhasználó címét a spammerek adatbázisában. A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban novemberben: ˇ Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27% ˇ Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18% ˇ Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 15% ˇ Scamek aránya: 12 % ˇ Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 9% A spamek eredetét vizsgálva továbbra is a következő sorrend a jellemző a kontinensek között: 1. Észak-Amerika 2. Európa 3. Ázsia 4. Dél-Amerika 5. Ausztrália/Óceánia 6. Afrika Bill Gates 2004-ben tett kijelentése, mely szerint a spamek két éven belül el fognak tűnni, nem valósult meg. A spamek ilyen drámai méretű újjáéledésére senki nem számított, mely elérte a 72%-os tetőpontot a teljes e-mailforgalmat figyelembe véve. Mindemellett számos új spamet is regisztráltak 2007-ben, melyek olyan újításokat tartalmaznak, mint az audio és videófájlok használata, Google riasztások és keresések. Számos adatvédelmi erőfeszítés ellenére 2007. egy ’sikeres’ év volt a spammerek számára.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.