Symantec Spam Report – 2007. november

|

Ron Paul, MP3 és a globális felmelegedés…mi lehet vajon a közös bennük? Nem, ezeknek nincs közük az amerikai elnökválasztáshoz. Ezek mind az októberben megjelent új spamek témái. Októberben ha kevéssel is, de emelkedett a kéretlen levelek aránya. A teljes e-mail forgalom 70.5 százalékát tették ki. A Symantec azt is megfigyelte, hogy a spammerek a hónap folyamán a már régi „slágereknek” számító image és PDF spamek új alternatíváit fejlesztették ki.

A Symantec Spam Report októberre vonatkozó főbb megállapításai: ˇ Ahogy egyre közeledik az amerikai elnökválasztás, Ron Paul az egyik spammer különleges kedvence lett. A feladó a kéretlen leveleken keresztül népszerűsíti Ron Paul személyét. Amíg nem bizonyosodik be, hogy ez a különös spam kampány a Ron Paul féle kampány része, addig egy érdekes jelenségnek számít, amihez hasonlóra elképzelhető, hogy számíthatunk a 2008-as elnökségért futó versenyben. ˇ A szeptemberi 13 százalékhoz képest, az elmúlt hónapban emelkedett a scamek aránya. Októberben az összes spam 18 százalékát tették a csaló levelek. ˇ A múlt hónapban debütáltak az MP3 spamek. Az MP3 fájlok mérete átlagosan mintegy 63,3 KB, és egy 30 másodperc hosszú szöveget tartalmaznak egy adott vállalatról. Ahogy a spamszűrők egyre kifinomultabbá válnak, a spammerek is folyamatosan újabb és újabb technikákat vetnek be céljuk elérésére. ˇ A spammerek újabban már a bolygónkról is gondoskodnak. Ez elmúlt időben a globális felmelegedés problémáját fokozott sajtóérdeklődés kísérte, így nem meglepő, hogy a spammerek is szeretnék kiaknázni a témát. A Symantec egy különös spamet fedezett fel októberben, amelyben a címzett egy kattintással elhatárolódhat a környezetszennyezéstől. A felmérés végén – amihez természetesen a személyes adatokra is szükség van – az egyik szponzor által felajánlott ajándékot lehet megnyerni, legalábbis a kéretlen levél küldője szerint. ˇ Az image spamek, amelyek aránya 2007 januárja óta drasztikusan visszaesett, az elmúlt hónapban is stagnált. Októberben az összes levélszemét körülbelül 7 százaléka volt ilyen kéretlen levél. ˇ A spammerek elkezdték arra használni a Google összetett keresőjét, hogy spam URL címeket juttassanak el a végfelhasználókhoz. A Symantec egy replika órákat kínáló honlapot mutat be példaként, amit egy spammer felügyel. Bizonyos kifejezések együttes keresésekor a márkás órautánzatokra vágyó felhasználók az említett oldalra tévednek. Értelemszerűen ezzel is – a vásárláson keresztül – a személyes adatok megszerzése a cél. A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban októberben: ˇ Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27% ˇ Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18% ˇ Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 14% ˇ Scamek aránya: 11 % ˇ Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 10% A spamek eredetét vizsgálva továbbra is a következő sorrend a jellemző a kontinensek között: 1. Észak-Amerika 2. Európa 3. Ázsia 4. Dél-Amerika 5. Ausztrália/Óceánia 6. Afrika

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.