Tyne kikötője a Siemens segítségével válik a dekarbonizáció mintájává

|

A Siemens és az északkelet-angliai Tyne kikötője, valamint a projektkonzorcium további három partnere az Egyesült Királyság közlekedési minisztériumának támogatásával tervet dolgoz ki a szigetország kikötőinek szénmentesítéséhez.

A Connected Places Catapult, a Newcastle-i Egyetem és a North East LEP közreműködésével a Siemens és az évi 66 ezer TEU szabványkonténer forgalmú Tyne kikötője valós idejű digitális platformot vezet be forgatókönyvek kidolgozásához és megvalósíthatósági tanulmányok készítéséhez, amelyekben a kikötő jövőbeni energiaigényét is előre jelzik. A projektcsapat a platform támogatásával nemcsak az energiahasználat jelenlegi és a jövőbeni alakulását befolyásoló tényezőket, hanem a kikötői infrastruktúrában rejlő lehetőségeket is azonosítani és elemezni fogja, hogy meghatározza a végső célként kijelölt nettó nulla kibocsátáshoz vezető utat.

Kiterjedt technológiai és iparági szakértelmükre, valamint tudományos kutatásaikra támaszkodva a konzorcium tagjai a megújuló energia többféle forrásából és használatáról gyűjtenek és elemeznek majd adatokat a projekt céljára épített digitális kikötői platform segítségével. Az eredmények alapján fogják megállapítani, hogy a megújuló energia mely forrásaival érheti el a kikötő a legnagyobb előnyöket, és a jövőben milyen kapacitásra lesz szüksége a hálózatról.

Tyne kikötője a tervezés ezen módszerével már bevezetésük előtt felmérheti az új technológiai megoldások lehetőségeit és előnyeit, ezáltal minimálisra csökkentve a fejlesztésekkel járó kockázatokat. A tervezés többek között olyan területekre összpontosít majd, mint a működés optimalizálása, a megfelelés és az energiahálózat rugalmas használata, az 5G kommunikáció, a szállítmányozás és a logisztika villamosítása, a fosszilis üzemanyagok használatának csökkentése vagy kiváltása, valamint a digitális készségek fejlesztése.

A megvalósíthatósági tanulmányok és beruházási tervek készítését, valamint a költségvetés tervezését támogató digitális platform alapvető szerepet játszik majd a kikötő dekarbonizációjában. A konzorcium tagjai egyúttal a jövő kikötőjének technológiai, környezeti és gazdasági hatásáról is képet tudnak majd alkotni. A digitális energiaplatform tesztkörnyezeteként Tyne kikötője egy olyan univerzális dekarbonizációs terv kidolgozásához fogja hozzásegíteni a Siemenst és partnereit, amelyet azután további kikötők és más iparágak is átvehetnek. Az idén szeptemberben indult Tiszta Tyne projekt 2022 márciusában zárul.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.