Hirdetés
. Hirdetés

A kiberbiztonság nem csak az informatikusok problémája

|

A McAfee által informatikusok körében végzett Grand Theft Data II - The Drivers and Shifting State of Data Breaches felmérés válaszadóinak 61 százaléka tapasztalt adatlopást jelenlegi munkaadójánál, annak ellenére, hogy folyamatosan fejlesztik a kiberbűnözés megakadályozására szolgáló védelmi rendszerüket.

Hirdetés

Az adatlopási incidensek egyre súlyosabbak, ahogy a kiberbűnözők a szellemi tulajdonokra vetik ki hálójukat, melynek következtében komoly sérelmet szenved a megtámadott cégek reputációja.

Candace Worley, a McAfee alelnöke és vezető technológiai stratégája szerint a szervezeteknek egy biztonsági kultúra kialakításával fokozniuk kell a védelmi erőfeszítéseiket, hangsúlyozva, hogy minden alkalmazott része a védelmi rendszernek, nem csak az IT-részleg.

Hirdetés

A fenyegetések kivédése érdekében alapvető fontosságú a vállalatok számára egy holisztikus megközelítés alkalmazása, amely nem csupán egy integrált  biztonsági megoldás alkalmazását jelenti, hanem egy jó biztonsági higiénia kialakítását is.

A McAfee kutatásának néhány fontos megállapítása:

- Az adatokat a legkülönfélébb módszerekkel lopják el, nincs egyetlen domináns technika. A kiberbűnözők leggyakrabban adatbázisokban, felhős alkalmazásokban és USB meghajtókon tárolt információkat tulajdonítanak el.

- A személyes azonosításra használható információk és a szellemi tulajdonok ellopásának van a legnagyobb negatív hatása a válaszadók 43 százaléka szerint.

- A válaszadók 52 százaléka szerint a vállalatoknál legfőképpen az IT-részleg hibájának tulajdonítják az adatvesztéseket, míg ebben a vonatkozásban az üzleti tevékenységet végzők kerültek a második helyre 29 százalékkal. A pénzügyeseket és a jogászokat csak alig teszik felelőssé (12, illetve 6 százalék).

- A biztonsági technológiák továbbra is izoláltan működnek, a válaszadók 81 százaléka szerint külön védelmi előírások vagy menedzsment konzolok tartoznak a felhőhozzáférés szabályozásához és az adatvesztések elhárításához.

- Nincs megfelelő elszámoltatás: az informatikus válaszadók 55 százaléka szerint a felsővezetőknek el kellene veszíteniük az állásukat súlyos adatvesztések esetén, ráadásul 61 százalékuk azt állítja, hogy a felsővezetők, akikkel együtt dolgoznak, lazább biztonsági szabályokat várnak el tőlük saját maguk számára.

- Az informatikusok teszik a dolgukat, közel kétharmaduk állította, hogy további biztonsági megoldásokat  vásárolt az elmúlt 12 hónapban a védelem fokozása érdekében. A válaszadók úgy hiszik, ezek segítségével a korábbi adatlopások 65-80 százaléka megakadályozható lett volna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.