Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft az Accenture és a Goldman Sachs fellép környezetkímélőbb szoftverekért

|

Egy új alapítvány olyan szoftverek készítésének módszereit fogja kidolgozni, amelyek adatközponti futtatása kevesebb szén-dioxid-kibocsátását okoz.

Hirdetés

A Microsoft, az Accenture és a Goldman Sachs nonprofit szervezetekkel (például a Linux Foundationnel) és klímavédelmi csoportokkal együttműködve olyan szoftverek kifejlesztésére és megosztására törekszik, amelyek kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járnak, amikor adatközpontokban - a közismerten energiaigényes, nagy teljesítményű számítógépes hálózatokban - futnak.

A Green Software Foundation, amelynek alapítói között a Microsoft tulajdonában lévő GitHub és a ThoughtWorks szoftvertanácsadó cég is megtalálható, eszközöket és szabványokat kíván létrehozni a szoftverek éghajlatra gyakorolt hatásának mérésére, valamint képzéseket szervez azoknak a szoftvermérnököknek, akik meg akarják tanulni, hogyan lehet kevesebb energiát fogyasztó programokat készíteni. Az adatközpontok jelenleg a globális villamosenergia-szükséglet mintegy 1 százalékáért felelnek, és az előrejelzések szerint ez az arány a következő évtizedben 3-8 százalékra fog emelkedni - áll a vállalatok nyilatkozatában, amelyet a Microsoft Build fejlesztői konferenciájára időzítettek.

Ahogy a szoftveralkalmazások egyre összetettebbé és feldolgozás-intenzívebbé válnak, egyre több számítási teljesítményt és áramot igényelnek, ami a szénlábnyomukkal kapcsolatos nagyobb tudatosságra való felhíváshoz vezetett. Az olyan felhőalapú számítástechnikában érdekelt vállalatok, mint a Microsoft, az Amazon és az Alphabet, bejelentették adatközpontjaik kibocsátásának csökkentésére vonatkozó terveiket, és számos vállalat szén-dioxid-semleges célokat is nyilvánosságra hozott. Ehhez a szoftverfejlesztőknek egy új készséget kell elsajátítaniuk - a zöld szoftverfejlesztést -, ugyanúgy, ahogyan korábban a kódjukban lévő biztonsági hibák megelőzésére kaptak képzést.

"A cél, hogy olyan alkalmazásokat építsünk, amelyeket szén-dioxid-hatékonynak írunk le. Ahhoz, hogy megértsük, miként kell ezt megtenni, olyan készségeket kell szerezni, amelyeket a hagyományos környezetben nem tanítanak" - mondta egy interjúban Asim Hussain, a Microsoft egyik fő felhőfejlesztési szószólója, aki az alapítvány ügyvezető igazgatója lesz.

Hirdetés

Noha nehéz pontosan meghatározni, hogy az egyes szoftverprogramok mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki, egyes csoportok, például a Green Software Foundation olyan mérőszámokat vizsgálnak, hogy mennyi áramra van szükség, a mikroprocesszorokat hatékonyan használják-e, és hogy a hálózatépítés során mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki.

Az alapítvány azt tervezi, hogy megvizsgálja a tanterveket és olyan tanúsítványok kidolgozását, amelyek a mérnököknek szaktudást adnának ebben a kérdéskörben. Az olyan területekhez hasonlóan, mint az adattudomány és a kiberbiztonság, a mérnökök számára is lesz lehetőség zöld szoftverfejlesztésre specializálódni, de mindenkinek, aki szoftvert készít, legalább némi háttérismeretre lesz szüksége ebben a témában. Ez a fejlesztőcsapat minden tagjának felelőssége lesz, hasonlóan ahhoz, amikor a biztonságot, a teljesítményt vagy a megbízhatóságot vizsgáljuk. Az alkalmazás fenntartható módon történő megépítése számítani fog majd- mondta Jeff Sandquist, a Microsoft fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.