Hirdetés
. Hirdetés

A Wi-Fi-használat veszélyei

|

Sokan egyáltalán nem törődnek adataik védelmével utazás közben, vagy nyilvános vezeték nélküli hálózatok használatakor.

Hirdetés

A mobilos vírusfertőzésekről szóló szenzációs hírek ellenére az igazság az, hogy az ilyen incidensek száma igen alacsony a való világban. Az amerikai mobil adatforgalom körülbelül felét monitorozó Damballa mobilbiztonsági cég szerint 151 millió mobil közül csupán 9688 mutatta az aktív fertőzés jeleit (ez 0,0064 százaléknak felel meg). Ez többek között a modern mobil operációs rendszerekbe integrált védelemnek köszönhető.

Hirdetés

Egy mobil eszköz viszont csak annyira biztonságos, mint a hálózat, amelyen keresztül továbbítja az adatokat. Manapság, amikor mindannyian rendszeresen csatlakozunk nyilvános Wi-Fi-hálózatokhoz, ez azt jelenti, hogy adataink egyáltalán nincsenek olyan biztonságban, mint azt gondoljuk.

De mennyire jogosak az ezzel kapcsolatos aggodalmak? A vállalati biztonságra szakosodott Wandera biztonsági cég kutatása szerint a céges okostelefonokat háromszor annyit használják internetezésre Wi-Fi-kapcsolaton keresztül, mint a mobilhálózatban. A vizsgált készülékek közel negyede csatlakozott nyilvános és így potenciálisan veszélyes Wi-Fi-hálózatokhoz, 4 százalékuk pedig elszenvedett közbeékelődéses - man-in-the-middle - támadást (melynek során valaki rosszindulatú szándékkal lehallgatja két fél kommunikációját) a vizsgálatot megelőző hónap során.

A McAfee mindeközben azt állítja, hogy a hálózati spoofing mértéke drasztikusan nőtt az elmúlt időszakban, mégis az embereknek csupán kevesebb mint a fele gondoskodik a kapcsolat védelméről utazás közben és a nyilvános hálózatok használatakor.

Szakértők szerint manapság már nem okoz gondot a forgalom titkosítása: ha nem használunk VPN-t, egy sor kaput nyitva hagyunk a behatolók számára. Ugyanakkor az igényeinknek leginkább megfelelő vállalati osztályú VPN megtalálása egyáltalán nem egyszerű feladat. Ráadásul a mobil eszközökre szánt VPN megoldásoknak intelligensebbeknek kell lenniük, mivel ezek fejlesztésekor gondoskodni kell arról, hogy a lehető legkevesebb erőforrást vegyenek igénybe, vagyis kíméljék az akkumulátort.

Egy hatékony mobil VPN-nek képesnek kell lennie arra, hogy csak akkor aktiválja magát, amikor erre abszolút szükség van. Ha a felhasználó például egy híroldalt látogat meg, vagy egy megbízhatónak minősített mobilalkalmazást futtat, nem kell működésbe lépnie.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.