Hirdetés
. Hirdetés

A SZTAKI-ban rendezi meg éves konferenciáját a Neumann Társaság

|

Informatika AI-től Z-ig.

Hirdetés

2022. november 10-én, 14 órától a SZTAKI nagytanácstermében rendezi meg szokásos éves konferenciáját a Neumann Társaság. Az esemény megnyitó beszédét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója tartja meg, és a rendezvényen adják át a Neumann Társaság hagyományos díjait, illetve az Infotérrel és IVSZ-szel közösen, az Év informatikai újságírójának megítélt Kovács Attila-díjat is.

Vállalt küldetése szerint a Neumann Társaság GPS-ként kívánja segíteni a társadalmat a digitális világban való tájékozódásban: ennek jegyében zajlik majd a november 10-én 14-18 óra között, a SZTAKI Kende utcai székházában zajló éves Neumann Konferencia. A tavalyi virtuális konferencia után idén ismét személyesen, közösségben megrendezett konferencián izgalmas megközelítéseket hallhatnak a résztvevők az informatika forradalmi hullámairól, szerepéről a társadalmi fejlődésben.

Hirdetés

A konferencia megnyitóbeszédét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója tartja meg, aki szerint amikor felbecsülni próbáljuk az IT-forradalom hatását életünkre, munkánkra, sőt az emberi faj egészének jövőjére, akkor ezt nem az ipari forradalmakkal, hanem az emberiség sorsát ezeknél sokkal alapvetőbben befolyásoló két korábbi "informatikai forradalommal", a beszéd (információcsere) majd az írás (az információ tárolása) megalkotásával kell párhuzamba állítani. Ez a konferencia kiindulópontja, majd az előadások gerince a mesterséges intelligencia hívószavát szeretné valódi tartalommal megtölteni: fontos elemzések hallhatóak majd az ipari rendszerek intelligens monitorozásától és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és a SZTAKI konkrét, gyakorlati MI-alkalmazásaitól kezdve az olyan humán területig, mint a képi és szöveges tartalomelemzés. A konferencia azt is vizsgálja, hogy az informatika hatásai hogyan csapódnak le a Z-generációnál, milyen médiahasználati jellegzetességei vannak az ő nemzedéküknek.

Ugyancsak az éves konferencián adják át a hazai, informatikai területen dolgozó, legkiemelkedőbb szakembereknek az érdemeik elismeréséül járó plaketteket és emlékérmeket. A társaság saját díjai mellett az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat is itt adják át az év informatikai újságírójának.

A Neumann Konferencia tervezett programja:

14:00 kezdés
• dr. Beck György elnöki köszöntője: Neumann 120 évre készülve - Neumann nyomában
• Bojár Gábor Graphisoft-alapító keynote beszéde: 4. ipari vagy 3. informatikai forradalom?
• A Kovács Attila-díj (Az év informatikai újságírója), a Kemény János-díj, és a Tarján-emlékérem átadása
• dr. Hangya Balázs orvos, matematikus, az MTA-KOKI Rendszer-Neurobiológia Kutatócsoport vezetőjének előadása: Agyi hálózatok és mesterséges intelligencia
• Varjú Zoltán számítógépes nyelvész, MI-szakértő előadása: Páncélba zárt szellem
• Putz Orsolya, nyelvész, az ELTE egyetemi tanársegédjének előadása: AI a képi és szöveges tartalomelemzésben
16:30 szünet
• A Kalmár-díj, a Neumann-díj, és a társaság életműdíjainak átadása
• prof. dr. Levendovszky János, a BME dékánhelyettesének előadása: Mesterséges Intelligencia alkalmazásai az ipari rendszerek intelligens monitorozásában - műegyetemi kutatások az adatgyűjtő protokolloktól az anomália detekcióig
• dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, egyetemi docens, az NJSZT eHétköznapok szakosztályának titkárának előadása: A Z Generáció médiahasználata
18:00 a konferencia vége
• dr. Beck György zárszava

A Neumann Konferencián ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.